Η ταινία «Αβανος» του Παναγιώτη Χαραμή βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο και άλλες πέντε διακρίσεις στο φετινό 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η ταινία δρόμου με στοιχεία γουέστερν της ελληνικής επαρχίας απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο που συνοδεύεται από δύο χρηματικά έπαθλα 7.000 ευρώ συνολικά για την πιστή αποτύπωση του αδιεξόδου των ηρώων της και την άρτια πολυεπίπεδη κινηματογράφηση. Η ταινία έλαβε επίσης τα βραβεία σεναρίου, φωτογραφίας (Κλάουντιο Μπολιβάρ – GSC), ανδρικής ερμηνείας (Κίμωνας Κουρής), σκηνικών (Χρύσα Σερδάρη) και το βραβείο της ΕΤΕΚΤ. Ηρωας της ταινίας, ένας πρώην κατάδικος που νιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται, ενώ η σύντροφός του πέφτει ξανά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην ταβέρνα του χωριού όπου δουλεύει.

Στις ταινίες που έλαβαν μέρος στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας η σύνθεση των χαρακτήρων δείχνει νεόπτωχους, υπερχρεωμένους, νεοάστεγους ή απλήρωτους εργαζομένους. Και οι συνθήκες μέσα από τις οποίες δημιουργήθηκε η φετινή σοδειά των μικρομηκάδων αναφέρονται σε εργατικά ατυχήματα, ασφυξία και μια συμπιεσμένη οργή στην ελληνική κοινωνία λόγω της κρίσης. Η ιστορικός κινηματογράφου Ειρήνη Αθανασάτου επισημαίνει στην αποτίμησή της για το 41ο Φεστιβάλ Δράμας ότι δόθηκε έμφαση στην έμφυλη βία. «Είχαμε επτά ταινίες που καταπιάνονται με τον βιασμό, και ο χειρισμός του θέματος ποικίλλει. Υπήρξαν ταινίες που με έναν υποδειγματικό τρόπο απεικονίζουν τον βιασμό ως μια πράξη επιβολής εξουσίας, αλλά και άλλες που λειτούργησαν απενοχοποιητικά για την πράξη και αποπροσανατολιστικά – βλέπουμε δηλαδή κάποια στοιχεία οπισθοδρόμησης…».

Στον αντίποδα, πάντως, παρατήρησε πως τουλάχιστον 20 ταινίες γυρίστηκαν από γυναίκες. Γεγονός ενθαρρυντικό που τονίζεται και από τη βράβευση με  Αργυρό Διόνυσο της ταινίας της Ζακλίν Λέντζου «Εκτορας Μαλό – η τελευταία μέρα της χρονιάς», με ηρωίδα μια μοναχική κοπέλα που συμφιλιώνεται με τη μοναξιά της. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Σοφία Κόκκαλη πήρε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για τον ρόλο της σε μία άλλη ταινία, τη «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη.

Μετά την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης του Φεστιβάλ Δράμας με 1,3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών (το ανακοίνωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος), εσάνς προεκλογικής παροχολογίας απέπνεε και η παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου. Ο επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ΕΡΤ θα ενισχύει και ταινίες μεσαίου μήκους, διάρκειας δηλαδή έως 59 λεπτών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Είπε επίσης πως στο εξής οι μικρού μήκους ταινίες θα αξιολογούνται από κοινού και ισότιμα με τις μεγάλου μήκους ταινίες. Δηλαδή η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του 1,5% θα είναι ενιαία για όλες τις ταινίες, ανεξαρτήτως διάρκειας.

Η ΖΟΡΜΠΑ. Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ήταν επίσης παρούσα στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Δράμας και μεταξύ άλλων διευκρίνισε (στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ) ότι «δεν μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ακίνητα που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου, ούτε αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία». Τόνισε επίσης ότι «θα γίνει επανέλεγχος της σχετικής λίστας».