Συγκλονίζει ο θάνατος του 33χρονου, ο οποίος – όπως όλα δείχνουν – το μεσημέρι της Παρασκευής αποπειράθηκε να ληστέψει κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Φως στα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αναμένεται να ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται σήμερα. Στο μικροσκόπιο των Αρχών, πάντως, βρίσκονται οι μαρτυρίες όσων ήταν μπροστά στο περιστατικό αλλά και τα δύο βίντεο που δείχνουν καρέ καρέ την απόπειρα ληστείας αλλά και όσα ακολούθησαν μέχρι τελικά να καταλήξει ο επίδοξος ληστής.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Ολα ξεκίνησαν λίγα λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο 33χρονος εισέβαλε στο κατάστημα, με σκοπό, σύμφωνα με την Αστυνομία, να κλέψει, κρατώντας δε, βάσει μαρτυριών, μαχαίρι και όντας σε κατάσταση αμόκ. Εκείνη την ώρα, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου δεν βρισκόταν εντός της επιχείρησης. Ο νεαρός εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα – πιθανότατα η πόρτα του κοσμηματοπωλείου κλειδώνει αυτόματα – και έκανε προσπάθειες, παίρνοντας τον πυροσβεστήρα, να σπάσει τη γυάλινη είσοδο, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Ο 33χρονος προσπάθησε στη συνέχεια να σπάσει τη βιτρίνα, προκειμένου να βγει από το κατάστημα.

Οπως δείχνει ένα από τα δύο βίντεο, που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας, δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων ήταν ο κοσμηματοπώλης, αρχίζουν να επιτίθενται, χτυπώντας την τζαμαρία με δυνατές κλωτσιές – χτυπήματα τα οποία βρήκαν στο κεφάλι τον Ζακ Κωστόπουλο. Τελικά, η τζαμαρία σπάει και ο δράστης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες, πέφτει στο πεζοδρόμιο, τραυματισμένος από τα σπασμένα τζάμια. Περαστικοί ακινητοποίησαν τον 33χρονο, ενώ στο σημείο έφτασαν και άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Στο δεύτερο βίντεο εμφανίζεται ο νεαρός άνδρας, ο οποίος έχει δεχτεί τη βοήθεια του ΕΚΑΒ, να πιάνει ένα κομμάτι γυαλί και να απειλεί όσους βρίσκονταν γύρω του. Εχοντας τραυματιστεί και πιθανότατα σε κατάσταση αμόκ αρχίζει να τρέχει, χάνοντας όμως την ισορροπία του και πέφτοντας πάνω σε τραπέζια και καρέκλες καταστημάτων που βρίσκονταν δίπλα, μέχρι να καταλήξει στο έδαφος. Σε αυτό το σημείο, το βίντεο δείχνει άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ να τον χτυπούν με το κλομπ για να τον ακινητοποιήσουν και να του πάρουν το σπασμένο γυαλί από τα χέρια. Ο 33χρονος, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, εξέπνευσε. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την Αστυνομία, το μαχαίρι που φέρεται να κρατούσε ο 33χρονος βρέθηκε και αναμένεται να εξεταστεί για αποτυπώματα.

ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ. Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου συνελήφθη το Σάββατο μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Του ασκήθηκε δίωξη για τα αδικήματα της θανατηφόρας βλάβης (κακούργημα) και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης (πλημμέλημα) και αναμένεται να απολογηθεί αύριο, ενώ μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στην Κυψέλη.

Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, αναζητώντας τον δεύτερο άνδρα, ο οποίος μαζί με τον κοσμηματοπώλη χτυπούσαν με κλωτσιές τον 33χρονο. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τον άνδρα και εικάζουν ότι μπορεί να ήταν περαστικός από την περιοχή το μεσημέρι της Παρασκευής.

Από την πλευρά του, ο 73χρονος κοσμηματοπώλης ισχυρίζεται πως πρώτη του ενέργεια ήταν η προσφυγή στην πολιτεία, ειδοποιώντας την Αστυνομία, κι έπειτα προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του μαζί με άλλους περαστικούς, ενώ ο δράστης, στην προσπάθειά του να βγει, τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά.

«ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ». Την ίδια ώρα, μία άλλη εκδοχή του λόγου για τον οποίο εισέβαλε στο κοσμηματοπωλείο ο Ζακ Κωστόπουλος κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου. Με ανάρτησή του ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος αναφέρει πως ο 33χρονος το μεσημέρι της Παρασκευής βρισκόταν σε καφετέρια, απέναντι από το κατάστημα μαζί με παρέα, όταν ξέσπασε φασαρία και κατέφυγε στο κοσμηματοπωλείο για να προστατευθεί και όχι για να κλέψει. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, υπάρχει και οπτικό υλικό που αποδεικνύει τα λεγόμενά του.

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και φίλοι του Ζακ (Ζαχαρία) Κωστόπουλου. Κάποιοι, κατά τη διάρκεια της πορείας, έγραψαν ακόμη και συνθήματα στα ρολά αλλά και στην είσοδο του καταστήματος στην οδό Γλάδστωνος, στην Ομόνοια.

Λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής, άγνωστοι έγραψαν απειλητικά μηνύματα στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζονται τα γραφεία του δικηγόρου υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη Χάρη Αναγνωστόπουλου. Σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος τόνισε πως «αδυνατώ να κατανοήσω τη λογική τού ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για υπεράσπιση του κατηγορουμένου, τον οποίο εκπροσωπώ, αποτελεί για κάποιους ενόχληση, εκδηλούμενη μάλιστα με μεθόδους παράνομες και καταδικαστέες».