Στο ξεκίνημα της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού ο κόσμος φαινόταν να μην ασχολείται. «Θα τους τσιγκλήσουμε και θα έρθουν» έλεγε με σιγουριά ο Δώνης. Τρεις μήνες μετά, περισσότεροι από 20.000 φίλοι του Παναθηναϊκού αναμένεται να βρεθούν αύριο στο ΟΑΚΑ για να αποθεώσουν και να δουν από κοντά τους τρομερούς «μπέμπηδες» του έλληνα προπονητή. «Μπέμπηδες» που έχουν τις δικές τους, άγνωστες ιστορίες…

Γιάννης Μπουζούκης

Ο Κώστας Φραντζέσκος ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στον Γιάννη Μπουζούκη. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ είχε τον Μπουζούκη στην under 20 του Παναθηναϊκού και μάλιστα του είχε αφήσει όλες τις εκτελέσεις των στημένων, με τον νεαρό να πετυχαίνει τότε πολλά εντυπωσιακά τέρματα. Η πιο αξιοσημείωτη ιστορία, ωστόσο, αφορά ένα κόρνερ. Ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν στο γήπεδο του Ρουφ με αντίπαλο την Κ-20 του Ατρομήτου, το ματς ήταν ισόπαλο και οι Πράσινοι ήθελαν μόνο τη νίκη. Προς το φινάλε του αγώνα είχαν κερδίσει κόρνερ, ο Μπουζούκης πήγε να το εκτελέσει, με τον Φραντζέσκο να σηκώνεται από τον πάγκο και να του φωνάζει να το εκτελέσει απευθείας, δείχνοντας πόσο πολύ πίστευε σε αυτόν. Ο μικρός το εκτέλεσε προς την εστία, η μπάλα βρήκε στην πλάτη αμυντικού και κατέληξε στα δίχτυα.

Τάσος Χατζηγιοβάννης

Πρώτη προετοιμασία με την πρώτη ομάδα για τον Τάσο Χατζηγιοβάννη, σε ηλικία 18 ετών στο Τέχελεν της Ολλανδίας. Ο Αντρέα Στραματσόνι τον είχε επιλέξει το καλοκαίρι του 2016, βλέποντας στον πιτσιρικά τα στοιχεία εκείνα που θα τον έκαναν να καθιερωθεί στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού. Ο Ιταλός… δικαιώνεται δύο χρόνια αργότερα και δικαιώνει και το ποδοσφαιρικό «μάτι» που διαθέτει. Σ’ εκείνη την προετοιμασία ο Χατζηγιοβάννης έπαιζε με τόσο ποδοσφαιρικό θράσος, που δεν δίστασε να αδειάσει δύο φορές τον 35χρονο – και με μεγάλη θητεία στο Καμπιονάτο – Μέστο, με ντρίπλες κάτω από τα πόδια. Στην τρίτη απόπειρα, ο… προσβεβλημένος Ιταλός τον σήκωσε στον αέρα, εμφανώς εκνευρισμένος που ένα παιδί 17 χρονών νεότερο τον έκανε ό,τι ήθελε.

Αργύρης Καμπετσής

«Σε ένα τουρνουά στην Παλλήνη τα είχα πάει πολύ καλά. Τότε, με πλησίασε ο κύριος Σαβέφσκι. Το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ήταν αν ήθελα να πάω για προπονήσεις με την ΑΕΚ. Το δεύτερο, τι ομάδα είμαι». Ο Αργύρης Καμπετσής μάθαινε από πολύ μικρός τι θα πει μεγάλη ομάδα. Ακολούθησε ο Ολυμπιακός, η Ντόρτμουντ και τώρα ο Παναθηναϊκός. Στα 19 του χρόνια έχει φορέσει φανέλες με βάρος… ασήκωτο. Η δική του «πράσινη» ιστορία δεν είναι τόσο μικρή όσο φαίνεται. Ενα ολόκληρο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός «πάλευε» γι’ αυτόν, σε μια μεταγραφή με μπόλικη… τακτική, αρκετό παρασκήνιο και μια… σφήνα. Εκείνη του ΟΦΗ. Οι Κρητικοί είχαν φτάσει σε σημείο να τα βρουν με την Ντόρτμουντ, αλλά ο Καμπετσής είπε όχι. Ηθελε Παναθηναϊκό.

Νίκος Βέργος

Νταμπίζας και Δώνης τον έβαλαν από νωρίς στο μάτι. Οταν πληροφορήθηκαν πως ο Νίκος Βέργος δεν δεχόταν να πάει πάλι δανεικός από τον Ολυμπιακό και συζητούσε για την ελευθερία του, ο τεχνικός διευθυντής του Τριφυλλιού έριξε τα… δίχτυα του. Κι έστειλε μήνυμα πως ο Παναθηναϊκός θα τον υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες. Ποιος… πλήρωσε τη νύφη; Η Λαμία. Ο Μπάμπης Τεννές τον περίμενε με το στυλό στο χέρι, τα συμβόλαια έτοιμα και τη φανέλα με το «9» να τον περιμένει. «Συγγνώμη κόουτς, θα πάω στον Παναθηναϊκό» ήταν η ατάκα του ένα βράδυ του Αυγούστου. Λίγες μέρες μετά ανακοινωνόταν από τους Πράσινους.

Φάνης Μαυρομμάτης

Ο… θρύλος θέλει τους σκάουτερ του Παναθηναϊκού να τον παρακολουθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν ο Μαυρομμάτης αγωνιζόταν στον Παναργειακό. Εκεί, στην ομάδα του Αργους, αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός, είχε γίνει ο ηγέτης της ομάδας, με αποτέλεσμα πολλοί σύλλογοι της Σούπερ Λίγκας να τον παρακολουθούν.

Οι εμφανίσεις του τον είχαν φέρει στην Εθνική Νέων, με αποτέλεσμα οι προτάσεις να είναι πολλές. Από τη στιγμή, ωστόσο, που ο 21χρονος αμυντικός έμαθε για τον Παναθηναϊκό, «πάγωσε» όλα τα υπόλοιπα. Τη μέρα, μάλιστα, που έγινε γνωστό πως υπογράφει στους Πράσινους, υπήρξε άλλη ομάδα της μεγάλης κατηγορίας που θέλησε να τον… κλέψει, τάζοντάς του περισσότερα, αλλά ο «μικρός» είχε πάρει την απόφασή του.

Πασχάλης Στάικος

Τον Μάιο του 2013 η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Σε ηλικία 17 ετών κι ενώ μόλις είχε ολοκληρωθεί η τελική φάση της Super League U17 όπου ήταν αρχηγός του Παναθηναϊκού ο Στάικος ταλαιπωρήθηκε από πρόβλημα υγείας το οποίο δεν είχε προέλθει από τραυματισμό στο ποδόσφαιρο.

Αναγκάστηκε να μείνει εκτός γηπέδων για καιρό, επιχείρησε 2-3 φορές το… comeback, αλλά οι επιπλοκές τον έφερναν πίσω. Υπήρχαν φόβοι ακόμα και για πρόωρο φινάλε στην καριέρα του. Ο Παναθηναϊκός ήταν πάντα δίπλα του. Χωρίς να γνωρίζει αν θα αγωνιστεί και πάλι, του πρόσφερε το πρώτο του επαγγελματικό τον Μάρτιο του 2014.

Οι απορρίψεις και η απάντηση

Τον έχουν αποκαλέσει παιδί – θαύμα, λόγω της εκτελεστικής του δεινότητας. Μέχρι να φτάσει, όμως, σε σημείο να τον μάθει όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα, αρχικά μέσω των «μικρών» της Εθνικής και εν συνεχεία μέσω Παναθηναϊκού, είχε απορριφθεί απ’ όλες τις μεγάλες ομάδες! Και από τον Παναθηναϊκό, στον οποίο πήγε για πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών, όταν κάποιοι τον είχαν δει στη Μεικτή Στερεάς Ελλάδας. Πήγε στην Παιανία, προπονήθηκε δύο μέρες, αλλά κόπηκε. Τρία χρόνια αργότερα, ο Γιώργος Αμανατίδης τον κάλεσε για να τον δει στον Ολυμπιακό, έπαιξε ως δεξιός μπακ και κόπηκε εκ νέου. Δεν τα παράτησε. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2014, σε ηλικία 14 ετών, πήγε διαδοχικά σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ για δοκιμή. Δεν τον κράτησαν πουθενά! Λίγο αργότερα, ενώ είχαμε μπει στο 2015, βρέθηκε σε δοκιμαστικά που έκανε ο ΠΑΟΚ στη Λαμία, με τον Πουρλιοτόπουλο να είναι επικεφαλής. Νέα απόρριψη. Ο πρώτος που τον ζήτησε ήταν τελικά ο Αστέρας Τρίπολης, αλλά εκεί ήταν που είπε «όχι» ο μικρός, καθώς δεν υπήρχε σπίτι για να μείνει. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2015, περνάει και πάλι τις πύλες του προπονητικού κέντρου του Παναθηναϊκού (στο Κορωπί αυτή τη φορά) σε μια δοκιμή που θα κρατούσε δύο εβδομάδες. Στις τέσσερις μέρες, ωστόσο, ο Δημήτρης Μάρκος (υπεύθυνος σκάουτινγκ εκείνο το διάστημα) τον κάλεσε και του είπε πως θα υπογράψει με τον Παναθηναϊκό…