Με βάση το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει – και που ώς τώρα ακολουθεί πιστά – πρέπει ήδη να υπάρχουν σε κάποιο τετράδιο οι πρώτες σημειώσεις του από τα μαθήματα Αγγλικών που μόλις άρχισε. Μπορεί να μην είναι ακριβώς ποδόσφαιρο, αλλά μοιάζει με προαπαιτούμενο: Η εκμάθηση της γλώσσας που «όλοι μιλούν στο ποδόσφαιρο». Θα τον διευκολύνει στην πρώτη του χρονιά μακριά από τη Γαλλία. Βασικός στόχος και αυτός λοιπόν. Θα τον διευκολύνει ακόμη περισσότερο στα αποδυτήρια του Ρέντη, εκεί όπου αν δεν είναι κοντά του ο Σισέ ή ο Ομάρ Ελαμπντελαουί (που μιλά αραβικά) η επικοινωνία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να… χαθεί στη μετάφραση.

Στο γήπεδο βέβαια τέτοιο θέμα δεν προκύπτει. Μιλά με τόση ακρίβεια τη γλώσσα της μπάλας ο Μαντί Καμαρά που ήδη αναγκάζει τους άλλους να… μιλούν για τα υπόλοιπα. «Πού το βρήκε ο Ολυμπιακός αυτό το διαμάντι», «είναι ο Καμαρά η κλοπή του καλοκαιριού», «γιατί δεν βγαίνει από την 11άδα ο Καμαρά» και κάμποσοι τέτοιοι χαρακτηριστικοί τίτλοι κειμένων σουλατσάρουν ήδη εδώ και εβδομάδες στο Διαδίκτυο για τον 21χρονο μέσο από τη Γουινέα που πρόλαβε σε χρόνο – ρεκόρ να γίνει ο «glue guy» των Ερυθρολεύκων.

Με δυο λόγια. Τα κάνει όλα και συμφέρει στη μεσαία γραμμή: τρέχει για δύο σε έναν δικό του ξεχωριστό ρυθμό. Πασάρει κάθετα, δημιουργεί, κόβει, ράβει… ξηλώνει, βάζει γκολ από τα 30 μέτρα. Τα πάντα όλα. Και όσο περνά ο καιρός ολοένα και βγάζει από τη φαρέτρα προτερήματα. Τι να κάνεις λοιπόν τα λόγια όταν υπάρχουν τα έργα.

Εχει βεβαίως και αδυναμίες. Κυρίως τακτικά. Ενθουσιάζεται λιγάκι παραπάνω λόγω ηλικίας και αυτό επηρεάζει το παιχνίδι του. Τις τοποθετήσεις του, κάποιες βιαστικές αποφάσεις. Αυτό όμως έλειπε, να μην του συμβαίνουν και αυτά πριν καν συμπληρώσει διψήφιο αριθμό ματς σε επίπεδο Ολυμπιακού. Αν δεν τα είχε, τα αγγλικά δεν θα τα χρειάζονταν για την Ελλάδα, αλλά (ήδη) για την Πρέμιερ Λιγκ. Εκεί όπου μεγαλούργησε το είδωλό του, ο Γιάγια Τουρέ, τον οποίο έτρεξε να αγκαλιάσει στον πάγκο την Κυριακή όταν έβαλε εκείνο το απίθανο γκολ με τον Αστέρα. «Εχω να μάθω πολλά από εκείνον» δήλωσε ο μικρός και το δίκιο του βουνό.

Εχει πολλά να μάθει γενικώς στο σχολείο με το όνομα Ολυμπιακός, που όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα όχι μόνο έχει τον τρόπο να αξιοποιεί τέτοια ταλέντα, αλλά και να τα απογειώνει στο επόμενο επίπεδο. Εκεί που σήμερα συναντά κανείς τον Κώστα Μανωλά της Ρόμα, τον Παναγιώτη Ρέτσο της Λεβερκούζεν, τον Αρτούρ Μαζουακού της Γουέστ Χαμ, τον Ανδρέα Σάμαρη της Μπενφίκα, τον Κώστα Μήτρογλου της Μαρσέιγ και τόσους άλλους που η πρώτη μέρα τους στον Ρέντη δεν είχε μεγάλες διαφορές από εκείνη του Μαντί Καμαρά.

Να συνηθίσει σε ένα πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, να συνυπάρξει με ποδοσφαιριστές που ήδη έκαναν μεγάλες καριέρες, να καταλάβει σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον τη σημασία του πρωταθλητισμού, να γίνει σημαντικός, πρωταγωνιστής, πρωταθλητής. Να γίνει διεθνής (έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Γουινέας την περασμένη εβδομάδα), να συνηθίσει και στην ιδέα πως ήδη μπόλικοι σκάουτερ συλλόγων της Αγγλίας, της Γερμανίας κ.λπ. θα κλείσουν θέση διαρκείας στο Καραϊσκάκη για χάρη του.

Ολα αυτά μαζί και πάρα πολύ γρήγορα.

Ζήτημα σκάουτινγκ

Δεν είναι ο πρώτος. Εχουν προηγηθεί αρκετοί που έζησαν αντίστοιχες εμπειρίες σε φόντο ερυθρόλευκο. Τον αφρικανό μέσο ο Ολυμπιακός τον βρήκε στο ρόστερ της Αζαξιό. Στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Μεταγραφή της τάξης των 550.000 ευρώ και συμβόλαιο 5ετές. Εκεί, στην ligue 2 οι Πειραιώτες βρήκαν το καλοκαίρι του 2016 και τον Πάπε Αμπού Σισέ για τον οποίο το καλοκαίρι αρνήθηκαν πρόταση 6 εκατ. ευρώ από το Αννόβερο. Εκεί που βρήκαν το καλοκαίρι του 2014 τον Αρτούρ Μαζουακού στο ρόστερ της υποβιβασμένης Βαλενσιέν. Το Μαζουακού για τον οποίο η Γουέστ Χαμ τον Μάιο απέρριψε πρόταση 23 εκατ. ευρώ από την Τότεναμ σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ. Και για να μην νομίζει κανείς πως υπάρχει μόνο μια… λίμνη και πως όλα τα θαύματα έρχονται από τους φίλους μας τους Γάλλους: στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας ο Ολυμπιακός βρήκε κάποτε τον Χοσέ Χολέμπας (2010, Μόναχο 1860) που σήμερα έχει ετήσιο συμβόλαιο 2 εκατ. ευρώ στη Γουότφορντ και μια καριέρα που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί όταν έμπαινε στο αεροπλάνο για να έρθει να παίξει ποδόσφαιρο στην χώρα του πατέρα του!