ΠΑΟΚ – ΑΕΚ αύριο το βράδυ στην Τούμπα κι οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε, που λέει και ο Τόλης. Ηταν το αντίστοιχο παιχνίδι, πέρυσι, στον δεύτερο γύρο που δεν τελείωσε ποτέ. Ηταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν ο Ιούλιος Βερν το 1873 έκανε με το μυθιστόρημά του τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες, το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ κράτησε 43. Αρχισε την Κυριακή 11 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 3 Μαΐου. Με την απόρριψη της προσφυγής του ΠΑΟΚ από το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ. Ενα ματς που (ουσιαστικά) έβγαλε πρωταθλήτρια την ΑΕΚ, ύστερα από 24 χρόνια. Ενα ματς που δεν λέει να ξεχάσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ενα ματς που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ ο Ιβάν Σαββίδης. Ενα ματς που δεν θα ξεχάσουν ποτέ ο διαιτητής Γιώργος Κομίνης κι ο βοηθός του Κώστας Ποντίκης. Ενα ματς, που σύμφωνα με τον αστικό μύθο, έκριναν οι φωνές του Λυμπερόπουλου στον τέταρτο, Στυλιαρά.

Χαμός

Ενα ματς που ήταν η αιτία να επανέλθουν ύστερα από 43 χρόνια οι ξένοι διαιτητές. Ο Ισπανός Μπορμπαλάν στον μεταξύ τους τελικό που ακολούθησε, στο ΟΑΚΑ. Καθώς και σε όλα τα ντέρμπι της τρέχουσας περιόδου, αρχής γενομένης από το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, αύριο. Ενα ματς που είχε ξεκινήσει με την αποβολή του Παντελή Κωνσταντινίδη στο 11′, ακολούθησε η αποβολή του Μανόλο Χιμένεθ στο 83′, το γκολ του Βαρέλα (φωτογραφία πάνω) στο 89′ που ακυρώθηκε, η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με το περίστροφο στη ζώνη και ο κακός χαμός στη συνέχεια. Το ματς κατακυρώθηκε στην ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το τρέχον πρωτάθλημα με -2 βαθμούς κι ο Ιβάν Σαββίδης εκτίει ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για τρία χρόνια. Ποινή την οποία αποδέχθηκε ζητώντας συγγνώμη. Και την πρωτόγνωρη εικόνα που βλέπουμε, στη συνέχεια, πριν από κάθε κρίσιμο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Τον Ιβάν Σαββίδη να υποδέχεται τους ποδοσφαιριστές έξω από το γήπεδο και να τους εμψυχώνει.

Μύθος

Ενα ματς, που κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν πρόκειται να ξεχάσει. Στον ΠΑΟΚ με κάθε αφορμή να μιλάνε για πρωτάθλημα που τους κλέψανε. Οχι μόνο οι Κομίνης – Ποντίκης αλλά και η κυβέρνηση. Χρεώνοντας στο σύστημα Φλαμπουράρη – Κοντονή τις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της Ομοσπονδίας. Για την ΑΕΚ, είναι το ματς-ορόσημο, που την ξανάφερε στην κορυφή ύστερα από 24 χρόνια. Ενα ματς, που κράταγε μέχρι το 89′ παλικαρίσια το 0-0, χωρίς να έχει κινδυνεύσει ιδιαίτερα. Με καρφιά για Μάου Μάου, που το διέκοψαν. Ενα ματς, που καταρχήν διαιτητής και βοηθός κρίνουν το γκολ έγκυρο και κατευθύνονται στη σέντρα. Με τον αστικό μύθο να θέλει τον Νίκο Λυμπερόπουλο (φωτογραφία κάτω) να πετάγεται από τον πάγκο και να φωνάζει στον τέταρτο «οφσάιντ ο Μαουρίσιο». Να το ακούει ο Κομίνης από την ενδοσυνεννόηση, να νομίζει ότι του μιλάει ο Στυλιαράς και να ακυρώνει το γκολ.

Πόλεμος

Η αντιπαλότητα τρέφει το ποδόσφαιρο. Πολύ περισσότερο το μίσος. Πόλεις χωρίζονται στα δύο. Βλέπε ΠΑΟΚ – Αρης. Γειτονικές πόλεις θυμίζουν εχθρικά κράτη. Βλέπε Λάρισα – Βόλος. Αν θέλει κάποιος να τσακωθεί, θα βρει χίλιες αφορμές. Βλέπε τους οργανωμένους του Πανιωνίου, που χαρακτηρίζουν την ΑΕΚ μαϊμού-ομάδα της προσφυγιάς! Ο καλύτερος σκηνοθέτης θα δυσκολευόταν να φτιάξει αυτό το σενάριο. Ενα ματς-τίτλου, στο 0-0 μέχρι το 89′. Ενα γκολ όπου κάποιος άλλος παίκτης κι όχι ο σκόρερ «είναι – δεν είναι» οφσάιντ. Με τον κανονισμό δεν είναι, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Διαιτητής, βοηθός, να δείχνουν κατ’ αρχάς σέντρα, να το ξανασκέφτονται και να το ακυρώνουν. Πόλεμος. Τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο, όχι μόνο ανάμεσα σε ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, αλλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Με αυτά τα δεδομένα ξαναβρίσκονται αύριο το βράδυ οι δύο αντίπαλοι, στο ίδιο γήπεδο.

Κλοπή

Το πριν από έξι μήνες ματς ήταν που ξαναχώρισε την ποδοσφαιρική Ελλάδα σε Βορρά και Νότο. Η πρώτη φορά ήταν το μακρινό 1966. Οταν ο Ολυμπιακός είχε αποπειραθεί να κλέψει τον Γιώργο Κούδα. Αυτή τη φορά είναι η ΑΕΚ, που κατά τον ΠΑΟΚ του έκλεψε το πρωτάθλημα. Με τη σχέση των δύο Δικεφάλων να έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από σαράντα κύματα. Το 2014 συγκροτούν μαζί με τον Παναθηναϊκό τη Συμμαχία για να ανατρέψουν την κατάσταση στην ΕΠΟ. Στον τελικό της ντροπής στον Βόλο, με διαιτητή τον Κομίνη, ο ΠΑΟΚ κερδίζει 2-1. Σηκώνει το Κύπελλο με γκολ-οφσάιντ και την ΑΕΚ να χαρακτηρίζει τον βοηθό Καλφόγλου «στημένο». Οι δυο τους, θέλοντας και μη, είναι υποχρεωμένοι να συνυπάρχουν στην ΕΠΟ. Με τη συνδιοίκηση να μετατρέπεται σε ισορροπία τρόμου. Το πάθος αύριο το βράδυ θα περισσεύει. Και για τους δύο (αλλά ειδικότερα για τον ΠΑΟΚ) είναι ματς αποδείξεων.

Απόντες

Στους έξι μήνες που πέρασαν, λίγα έχουν αλλάξει στους δύο αντιπάλους. Στον ΠΑΟΚ σχεδόν τίποτα. Απόντες θα είναι οι Κάμπος, Μακ που αποχώρησαν. Στην άκρη του πάγκου της ΑΕΚ αντί για τον Μανόλο Χιμένεθ θα είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Θα λείπουν ο Αραούχο, που επέστρεψε στη Μάλαγα, ο Λάζαρος που επέλεξε τον Ολυμπιακό κι ο Κονέ που ψάχνει να βρει ομάδα.