Η χώρα μας είναι μάλλον η μοναδική στην Ευρώπη όπου οι δημοσκοπήσεις γίνονται κομματικές παντιέρες και αντικείμενο διαμάχης από τις πολιτικές δυνάμεις: εκείνες που εμφανίζονται να κερδίζουν την αποδοχή της κοινής γνώμης πανηγυρίζουν, ενώ εκείνες που αποδοκιμάζονται σπεύδουν να τις αμφισβητήσουν.

Πέρα όμως από τις κομματικές αψιμαχίες, οι δημοσκοπήσεις είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης και συμπερασμάτων. Και από τη δημοσκόπηση που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», τα συμπεράσματα είναι σαφή. Ενα τέτοιο, για παράδειγμα, είναι ότι για τους πολίτες δεν αντιστοιχίζεται η έξοδος από το Μνημόνιο με τη βελτίωση της οικονομίας γενικά και της οικονομικής κατάστασης του καθενός ειδικότερα. Αλλο ένα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα βλέπει τη χώρα να κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Τρίτο, ότι παγιώνεται το πλειοψηφικό ρεύμα που βλέπει τη λύση στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τέταρτο, ότι η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ έχει την αποδοκιμασία των περισσότερων ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.

Υπάρχει ασφαλώς και το ερώτημα των ερωτημάτων μιας δημοσκοπικής έρευνας που δεν είναι άλλο από την πρόθεση ψήφου. Το αν μειώνεται ή όχι η ψαλίδα και πόσο μειώνεται και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον μπορεί να είναι αντικείμενο των κομματικών αντεγκλήσεων και μόνο. Γιατί το γενικό και αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι παγίως τα δύο τελευταία χρόνια οι πολίτες τάσσονται υπέρ της πολιτικής αλλαγής και μάλιστα με ποσοστά που παραπέμπουν στο προ κρίσης πολιτικό σκηνικό. Με πιο απλά λόγια, οι περισσότεροι πολίτες θέλουν άλλη κυβέρνηση. Και θέλουν να δώσουν στις κάλπες μια απολύτως σαφή εντολή το συντομότερο δυνατό.