Μάνα. Εκείνο το βράδυ πριν από πέντε χρόνια στο νοσοκομείο προσπάθησε να τον ζεστάνει μήπως και συνέλθει. Η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, Μάγδα Φύσσα. Πού να σταθεί; «Για εμάς δεν θα είναι δικαίωση η απόφαση του δικαστηρίου. Σε μία δολοφονία, η λέξη «δίκαιο» πού μπορεί να χωρέσει; Θα με δικαίωνε αν έφερναν τον Παύλο πίσω. Δικαίωση δεν νομίζω ότι θα βρούμε εμείς ποτέ». Η απουσία. «Η απουσία του είναι η πιο ψυχοφθόρα από όλο αυτό. Εκείνο που μου λείπει πιο πολύ είναι το «μάνα»».

Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Για την ακρίβεια δεν πάνε καθόλου. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών έχουν ουσιαστικά παγώσει. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ στέλνουν μήνυμα στη Βρετανία να το ξανασκεφτεί. Η Τερίζα Μέι θα δώσει σκληρή μάχη στο τέλος του μήνα στο συνέδριο των Τόρις. Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβιώσει. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν είναι κατηγορηματικός: «Κινδυνεύει το βιοτικό μας επίπεδο και οι θέσεις εργασίας. Χρειάζεται νέο δημοψήφισμα». Φθινόπωρο γεμάτο ανατροπές.

Παράτησε το σχολείο στα 13 και έμπλεξε με παράνομες δραστηριότητες. Βρήκε τον δρόμο του μέσα από την τέχνη και είναι από τους πιο παραγωγικούς ευρωπαίους ηθοποιούς – γυρίζοντας 170 ταινίες από το 1967 μέχρι σήμερα. Προς απογοήτευση των θαυμαστών του ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είπε ότι το έκανε κυρίως για τα λεφτά. Το 2012 έδωσε πίσω το γαλλικό του διαβατήριο. Εκτοτε πήρε τη ρωσική και την αλγερινή υπηκοότητα, σε τελετές γεμάτες αλκοόλ και βαριά αστεία. Τώρα θέλει να γίνει και Τούρκος. Τόσες χώρες και ούτε μια πατρίδα…

«Στο τέλος οι πρόσφυγες θα πρέπει να αναπτύξουν τη δική τους χώρα». Ο Δαλάι Λάμα σε πρόσφατη εκδήλωση στη Σουηδία δήλωσε πως η «Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους», προκαλώντας αντιδράσεις. Εσπευσε να διευκρινίσει: «Η Ευρώπη είναι ηθικά υπεύθυνη να βοηθήσει έναν πρόσφυγα του οποίου η ζωή κινδυνεύει. Ομως αυτοί οι άνθρωποι όταν τα πράγματα ηρεμήσουν στην πατρίδα τους θα πρέπει να γυρίσουν εκεί». Με τα όσα συμβαίνουν στη Μόρια, κάποιοι ήδη  νοσταλγούν τη Συρία.

Δεν υπάρχει τίποτα μη αναστρέψιμο στις σημερινές δημοκρατίες. Παρά τις επιτυχίες τους αποτελούν απλά ένα κλάσμα στον μακρύ ιστορικό χρόνο. Οταν τα σκέφτεσαι αυτά, ο κόσμος μπαίνει σε μια τάξη. Ομως ο ισραηλινός ιστορικός Γουβάλ Νώε Χαράρι στο νέο του βιβλίο «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» προειδοποιεί για την αταξία. «Η τεχνολογία μπορεί να διαβρώσει τα θεμέλια της δημοκρατίας και να υποσκάψει την ελευθερία. Μια μικρή ελίτ μπορεί να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη τυραννία, μια ψηφιακή δικτατορία».

«O τρόπος που κατανοώ το παρελθόν αλλάζει διαρκώς», λέει περήφανα η Εμα Τόμσον, καθώς προβάλλεται η νέα της ταινία «Νόμος Περί Τέκνων», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ιαν ΜακΓιούαν, όπου υποδύεται μια δυναμική δικαστίνα – έπέρασε μήνες σε δικαστήρια παρακολουθώντας γυναίκες στην έδρα. Χαίρεται που έχει αλλάξει πολλές γνώμες στο πέρασμα των ετών. «Υπάρχει η στιγμή. Και μετά υπάρχει η αιωνιότητα». Είναι 59 ετών. «Με χαρά θα γίνω 60 σε λίγο καιρό. Είναι υπέροχο να γιορτάζεις τη νιότη των γηρατειών. Ποτέ πριν δεν διασκέδαζα τόσο πολύ το γεγονός ότι ζω».