Ενα κόμμα που θα έχει τη δική του προσωπική σφραγίδα προωθεί με ταχείς ρυθμούς στον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, εξέλιξη που ήδη προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις. Η εποχή απαιτεί ριζικές αλλαγές και στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκμυστηρευθεί ο ίδιος, και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις. Παράλληλα με τη συζήτηση και τις ζυμώσεις που είναι σε εξέλιξη για τη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο σοσιαλδημοκρατική εκδοχή.

Στο Μαξίμου έχουν καταλήξει ότι, με δεδομένο πως το εκλογικό σώμα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό και σοσιαλδημοκρατικό, απαιτούνται και παρεμβάσεις στο κόμμα που θα διαμορφώσουν μιαν άλλη εικόνα και στην Κουμουνδούρου, σημαντικά διαφορετική από τη σημερινή. Ηδη, οι συχνές παρουσίες του Τσίπρα στις συνόδους των ευρωπαίων σοσιαλιστών αποτελούν ένα χαρακτηριστικό σημάδι της προσπάθειας για μετατόπιση του κόμματος σε άλλα μονοπάτια, μια εξέλιξη που ενοχλεί τις διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που σηκώνουν μπαϊράκι.

Μια πρόγευση του σχεδίου Τσίπρα ουσιαστικά δόθηκε και με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, όπου αποφάσισε να εμπιστευτεί αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα (συνολικά 22), αρκετά της γενιάς του και νεότερα. Αν και καθ’ υπερβολήν, δύναται να πει κανείς ότι η «συνιστώσα Τσίπρα» νίκησε τόσο το κόμμα όσο και την ΚΟ, ενώ ο Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί με τελείως διαφορετικό πρόσωπο.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Ο Τσίπρας θα επιχειρήσει μάλιστα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ή τις αρχές του νέου χρόνου, σε ένα έκτακτο προγραμματικό συνέδριο να επικυρωθεί η πολιτική του απόφαση να μετακινηθεί στον ιδεολογικό χάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ και να μετατραπεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δίχως βέβαια να αλλοιώνεται ο αριστερός του χαρακτήρας.

Στην προεδρική ομάδα δεν διστάζουν να μιλήσουν ανοικτά για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει πλήρως τον προοδευτικό χώρο και να αποτελέσει την κεντρική πολιτική δύναμη της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης. Μάλιστα, δεν δείχνουν να φοβούνται ιδιαίτερες αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στο εκλογικό σώμα και εάν επιχειρούσε την έξοδο, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2015 με άλλα στελέχη που συνασπίστηκαν στη Λαϊκή Ενότητα, δεν θα κέρδιζαν το εισιτήριο για τη Βουλή.

«Πιλότος» του Τσίπρα είναι η προ καιρού φράση του θεωρητικού του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, τις απόψεις του οποίου ασπάζεται ο Πρωθυπουργός. «Η εμπειρία στην Αγγλία είναι εξαιρετικά ζωογόνα. Η ιστορική σοσιαλδημοκρατία πέρασε στον νεοφιλελευθερισμό και έκοψε τις γέφυρες με την Αριστερά, αλλά τον τελευταίο καιρό σε κάποιες χώρες ίσως και ευρύτερα υπάρχει μια αρχική στροφή στην Ευρώπη της σοσιαλδημοκρατίας στις παλιές παραδοσιακές της θέσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των βουλευτικών εκλογών δίνουν μεγάλη σημασία και στο σύνθημα των Εργατικών το 2017, «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» και θέλουν να υιοθετήσουν το μοντέλο Κόρμπιν και στη λειτουργία του κόμματος, αλλά και στην πολιτική των συμμαχιών και του προγραμματικού λόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», υπάρχει ανοικτή γραμμή και τακτική επικοινωνία Τσίπρα και Κόρμπιν, ενώ υπάρχει ώσμωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των Εργατικών για το πώς θα γίνει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο λειτουργίας του βρετανικού κόμματος.

Στη δάση αυτή κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκροτηθεί στις τοπικές κοινωνίες ένα μέτωπο των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων έναντι του συντηρητικού μετώπου, όπως λένε, που έχει ως βασική έκφρασή του τη ΝΔ. «Αυτή η προσπάθεια δεν είναι ευκαιριακή λόγω των εκλογών» μεταδίδουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζοντας ότι στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών είναι αναπόφευκτα ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις, τα πρόσωπα, οι συλλογικότητες και οι φορείς που ταυτίστηκαν και πορεύτηκαν μαζί του. Αυτή η προσπάθεια όμως ήδη συναντά την εσωτερική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του κόμματος.

Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ. Η προσπάθεια για αλλαγή του κόμματος προχωρεί με τις κινήσεις του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη και πρώτο βήμα είναι η εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας, το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο παρασκήνιο καταγράφονται ήδη εσωτερικές συγκρούσεις. Ο λόγος είναι η επιρροή και η εκπροσώπηση των τάσεων στη νέα Πολιτική Γραμματεία που θα έχει λιγότερα μέλη (από 27 σε 19) και αυτό ήδη προκαλεί εντάσεις, καθώς καταργείται και το Πολιτικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Αυτές οι αλλαγές εκ των πραγμάτων ανατρέπουν δεδομένα ετών στον ΣΥΡΙΖΑ και διαμορφώνουν μια εντελώς άλλη κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά τις ισορροπίες. Μπορεί ο Τσίπρας να θέλει τη μετάλλαξη του κόμματος, αλλά δεν επιθυμεί να έχει και μεγάλες εσωτερικές αναταράξεις. Αρα, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις για να αποφορτιστεί η ένταση και θα γίνει προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις με κεντρικό ρόλο του Σκουρλέτη.

Η ομάδα των «53» που στήριξε την εκλογή Σκουρλέτη δεν επιθυμεί να αποδυναμωθεί, καθώς θέλει επιπλέον θέσεις στο νέο όργανο και αναμένεται να εκλέξει 6-7 μέλη της. Πιθανότατα αυτά θα είναι ο κεντρικός παράγοντας της ομάδας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Ράνια Σβίγκου, και τρία πρόσωπα που συνυπέγραψαν κείμενο-μήνυμα κατά της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τίτλο «Γιατί δεν γιορτάσαμε την 3η του Σεπτέμβρη» (Πάνος Λάμπρου,  Κατερίνα Κνήτου και Μιχάλης Υδραίος).

Στο νέο όργανο θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης που διατηρούν άριστη σχέση με τον Σκουρλέτη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Παράλληλα και η προεδρική πτέρυγα που θα ελέγχει περίπου 10-11 μέλη θα έχει υποψηφίους, όπως π.χ. τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Αντώνη Κοτσακά κ.ά.