Πολλές φορές, για να σώσεις ένα εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να το αλλάξεις τελείως ή να το αντικαταστήσεις, αναφερόταν σε μελέτη του αμερικανικού ομίλου πληροφορικής Cisco που συντάχθηκε πριν από μερικά χρόνια με τον τίτλο «Μαθαίνοντας από τα ακραία» (Learning from the extremes). Η έκθεση μελετούσε διάφορους τύπους εκπαιδευτικών μοντέλων ανά τον κόσμο, στη Βραζιλία, στην Ινδία, στην Κένυα, στα «σχολεία συμβολαίων» (charter schools) στις ΗΠΑ που λειτουργούν παράλληλα με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα από συλλόγους, οργανισμούς, πανεπιστήμια, διαφορετικούς τύπους σχολείων στη Σουηδία κ.ά.

Κυρίως όμως αναφερόταν στην ικανότητα των χωρών να αναπροσαρμόζουν τα εκπαιδευτικά τους μοντέλα και να τα χρησιμοποιούν για να υπηρετήσουν την ανάπτυξή τους. Στην ικανότητα δηλαδή να δημιουργηθούν νέα μοντέλα ποιοτικών εκπαιδευτικών «δρόμων» που θα βάλουν νέα θεμέλια στις κοινωνίες και θα οδηγήσουν στην επόμενη εποχή τους. Στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε συμπράξεις, εκπαιδευτικές συμμαχίες κ.λπ. Και βέβαια είναι πολύ σημαντική η δραστηριοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στον χώρο της εκπαίδευσης, που εξελίσσονται διαρκώς με βάση τα σημασία των καιρών. Η έκθεση της Cisco σύστηνε την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των νέων μορφών επιχειρηματικότητας.

Μεγάλη ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή ανάμεσα σε άλλες χώρες του κόσμου κινήθηκε η Κύπρος, τα πανεπιστήμια της οποίας και εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας μεγάλη ανάπτυξη και συμβάλλοντας στην οικονομία της χώρας. Για τους έλληνες φοιτητές ειδικά αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό. Οι λόγοι είναι αρκετοί και μεταξύ αυτών οικονομικοί, καθώς τα πανεπιστήμια της Αγγλίας που αποτελούσαν κανονικά πρώτο πορισμό για τους έλληνες φοιτητές έχουν πλέον αυξημένα δίδακτρα, ενώ οι παρενέργειες του Brexit τα κάνουν να μοιάζουν για πολλούς επισφαλής επιλογή. Ετσι, πρόσθετο προσόν για τα πανεπιστήμια της Κύπρου αποτελεί το ότι οι τίτλοι σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά ανώτατα Ιδρύματα είναι αναγνωρισμένοι από την Κυπριακή Δημοκρατία και από όλα τα κράτη της ΕΕ, ενώ θεωρούνται ομοταγή προς τα ελληνικά ΑΕΙ. Πάντως, η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζουν στα κυπριακά ΑΕΙ επιλέγει νομικές, παιδαγωγικές και πολυτεχνικές σχολές (αρχιτεκτονική και μηχανικών), αλλά και την κατεύθυνση της ψυχολογίας.

Μεταξύ αυτών και με βασικό ατού τη μεγάλη Ιατρική του Σχολή, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο και έχει αναδειχθεί σε ένα διεθνές κέντρο σπουδών. Φιλοξενεί σπουδαστές από όλο τον κόσμο, σε ένα πολυπολιτισμικό μαθησιακό περιβάλλον. Σήμερα έχει περισσότερους από 11.000 φοιτητές από περισσότερες από 70 χώρες και με προσωπικό, συνεργάτες και γραφεία σε 18 πόλεις του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης, του Σικάγου, του Λονδίνου, του Τελ Αβίβ και της Αθήνας. Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας δε είναι το πρώτο πανεπιστήμιο με μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο ψηφιακό νόμισμα.

Εχοντας διακριθεί με μια σειρά από ευρωπαϊκές και διεθνείς βραβεύσεις, το Ιδρυμα προσφέρει σήμερα τεράστιο εύρος από σύγχρονα πεδία σπουδών. Τα Τμήματα Ιατρικής, Νομικής, Φαρμακευτικής, Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών έχουν καταστεί από τις δημοφιλέστερες επιλογές για τους φοιτητές από την Ελλάδα, με αντιστοιχία και ισοτιμία των προγραμμάτων σπουδών προς τα ελληνικά πανεπιστήμια και με δικαίωμα εγγραφής των αποφοίτων πτυχιούχων στον Δικηγορικό, Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης που επιθυμούν στην Ελλάδα, αλλά και στο Τεχνικό Επιμελητήριο αντίστοιχα.

Μοντέρνα προγράμματα. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει το ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει μοντέρνα προγράμματα στους τομείς των Επιστημών: Ζωής και Υγείας, Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πάντως, η Ιατρική Σχολή του στεγάζεται σε δικές της εγκαταστάσεις, ενώ προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο (οι περισσότεροι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, αλλά και από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία).

Ακόμη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συμμετέχει σε προγράμματα κινητικότητας ή ανταλλαγής φοιτητών (π.χ. ERASMUS) σε συνεργασία με περισσότερα από 400 και άλλα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας. Προσφέρει συγκεκριμένα κοινά διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα με ελληνικά πανεπιστήμια, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ τελικά αριθμεί τον μεγαλύτερο αριθμό από τη χώρα μας φοιτητών που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμιο εκτός Ελλάδας.

Πέρα από τις αναγνωρισμένες προπτυχιακές σπουδές το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει και υψηλού επιπέδου εξ αποστάσεως μεταπτυχιακές σπουδές.

Συνολικά όμως τα πανεπιστήμια της Κύπρου εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πέρυσι το Πανεπιστήμιο της Κύπρου κατετάγη στις θέσεις 180-190, μεταξύ των 200 κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την κατάταξη Πανεπιστημίων Times «Times Higher Education World University Rankings», που θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος και τα αποτελέσματά της αξιοποιούνται κάθε χρόνο από υποψήφιους φοιτητές, επιχειρήσεις, καθώς και από πολιτειακούς αξιωματούχους ανά τον κόσμο.