Ο εκπαιδευτικός «χάρτης» της χώρας βρίσκεται σε περίοδο ανασχεδιασμού: αλλαγή του εξεταστικού συστήματος στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, προβληματισμοί και αντιπαραθέσεις για τα νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία αλλά και τις λεγόμενες «πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ, μαθήματα που «κόβονται» και άλλα που «επιστρέφουν». Σε αυτό το φόντο, κερδισμένοι μοιάζει να βγαίνουν οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στην ανώτατη εκπαίδευση ειδικά, με ειδικότητες των ΤΕΙ να εκλείπουν (καθώς τα Τεχνολογικά Ιδρύματα γίνονται Πανεπιστήμια), δημιουργούνται τώρα νέα εκπαιδευτικά μονοπάτια για τους επιχειρηματίες του εκπαιδευτικού χώρου.

Η ανάπτυξη έτσι, τουλάχιστον για την ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας, φαίνεται ότι έρχεται και οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν «ανοικτούς ορίζοντες» προχωρούν σε μεγάλες συμμαχίες, με μόνιμο ζητούμενο την υγιή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με στόχο τη συγκρότηση εύρωστων σχημάτων. Τα ιδιωτικά σχολεία (αυτά τουλάχιστον που απευθύνονται στη μεσαία τάξη) βλέπουν αύξηση στις εγγραφές τους, ενώ για εκτίναξη εγγραφών που φτάνει το 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες των ιδιωτικών κολεγίων της χώρας. Επιτυχημένοι σήμερα είναι όσοι κρατούν τα δίδακτρά τους σε χαμηλά επίπεδα, ενώ προωθούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης ομάδων που έχουν την ανάγκη τους ή μεγάλα προγράμματα υποτροφιών. Σε τροχιά ανόδου και τα προγράμματα e-learning ελληνικών πανεπιστημίων, ειδικά εκείνο του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανανεώνει διαρκώς τις συνεργασίες και τις υποδομές του.

Για μια ακόμη χρονιά ωστόσο το τοπίο είναι θολό και ο πολιτικός σχεδιασμός για τις κατευθύνσεις της εκπαίδευσης στη χώρα μας δεν είναι σαφής. Πάντως, στον εκπαιδευτικό χώρο έχουν αρχίσει ήδη συζητήσεις για επιχειρηματικά ανοίγματα, όπως η δημιουργία νέων ιδιωτικών σχολείων (ειδικά στο κέντρο της Αθήνας), αλλά και για την επέκταση μεγάλων κολεγίων της χώρας.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα έναν οδηγό με τα νέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες που αναζητούν εναλλακτικούς δρόμους για τη μόρφωσή τους.