Σχεδόν στα 6 δισ. ευρώ ανήλθε το 2016 στην Ελλάδα το συνολικό εκτιμώμενο ποσό των διαφυγόντων εσόδων από τον ΦΠΑ, το επονομαζόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ», που αντιστοιχεί σε ποσοστό 29%, που αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Ρουμανία (36%). Συνολικά στην ΕΕ το «έλλειμμα ΦΠΑ» ανήλθε κοντά στα 150 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μάλιστα, η Ελλάδα κατέβηκε μία θέση σε σχέση με την αντίστοιχη κατάταξη το 2015, όταν είχε βρεθεί στην τρίτη χειρότερη θέση των χωρών της ΕΕ.

Παρά την φορολογική επιβάρυνση οι εισπρακτικοί μηχανισμοί το 2016 δεν παρουσίασαν βελτίωση, επισημαίνει η έκθεση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αύξησε τον βασικό συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 23 σε 24) από τον Ιούλιο του 2016. Παράλληλα έγινε ανάκληση της έκπτωσης κατά 30% του συντελεστή ΦΠΑ στην τελευταία ομάδα νησιών. Ομως, παρότι οι δύο αυτές εξελίξεις οδήγησαν σε αύξηση του πραγματικού συντελεστή κατά περίπου 1,5% και επομένως σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση οι εισπράξεις ΦΠΑ παρουσίασαν έλλειμμα το 2016 (29,22%), που κυμαίνεται στα ίδια ποσοστιαία επίπεδα με το 2015 (29,37%).

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην ΕΕ που προσαρμογές στον ΦΠΑ δεν οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων. Συνολικά 22 χώρες κατάφεραν να μειώσουν το «έλλειμμα εισπράξεων ΦΠΑ», ενώ έξι (Ρουμανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Εσθονία και Γαλλία) είδαν αύξηση.