Η κυβέρνηση επιμένει στην ακύρωση των ψηφισμένων περικοπών 3 δισ. ευρώ στις συντάξεις. Τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών και του Eurogroup όμως, όπως έχουν μεταφερθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι σκληρά. Ακύρωση δεν συζητείται, παρά μόνο ενδεχομένως από την Κομισιόν.

Αντίθετα υποδεικνύεται χώρος για μια «ενδιάμεση λύση» διατηρώντας τις περικοπές «ενεργές» έστω και τμηματικά ή σε μικρότερο βαθμό υπό τον φόβο αστοχιών στο δημοσιονομικό μονοπάτι των επομένων ετών και με μια έκδηλη ανησυχία από την πλευρά της επενδυτικής κοινότητας για το σφυροκόπημα που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες.

Με τις αγορές να παραμένουν κλειστές, ακόμα και η -αναμενόμενη χθες τα μεσάνυχτα – αναβάθμιση της Moody’s εκτιμάται πως δεν θα μεταβάλει δραστικά το τοπίο τους επόμενους μήνες, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών παραμένουν αδύναμα και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων συντηρείται απειλητικό.

Το κλίμα ανησυχίας μεταφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τις επαφές του με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας στο Λονδίνο, ενώ άλλες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σενάρια χρήσης ενός μέρους του Buffer (μαξιλάρι) των 30 δισ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας και για τις ελληνικές τράπεζες.

Στο μέτωπο των συντάξεων, το βασικό κυβερνητικό όπλο αποτελούν τα υπερπλεονάσματα τα οποία προβλέπεται πως θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ στη διετία 2018-19.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προδιέγραψε δημοσιονομικό χώρο 900 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά πως για το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να διαμορφωθεί στα περσινά επίπεδα (4,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% φέτος) δημιουργώντας έτσι έναν δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Στη βάση της υπεραπόδοσης στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και με τα γνωστά επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης πως οι περικοπές δεν αποτελούν διαρθρωτικό μέτρο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε τη συζήτηση για τις συντάξεις με τον γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως στην τελική θέση της γερμανικής κυβέρνησης θα βαρύνουν τόσο η προοπτική των ευρωεκλογών όσο και η προοπτική επίλυσης του Σκοπιανού. Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα μηνύματα της γερμανικής πλευράς είναι αρνητικά έναντι της ενδεχόμενης ακύρωσης του μέτρου.

Οικονομικοί παρατηρητές με γνώση των διεργασιών, εκτιμούν πως το σενάριο της ακύρωσης των ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις συγκεντρώνει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες, δίνοντας χώρο στο σενάριο μιας «ενδιάμεσης λύσης». Παραπέμπουν άλλωστε στις διατυπώσεις του υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο με τις οποίες εξέφρασε την προσδοκία να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και τον Ολαφ Σολτς ώστε να βρούμε, όπως είπε, μια «αποδεκτή λύση».

Λίγο αργότερα ακολούθησε και η «ψυχρολουσία» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρότι στην Αθήνα πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν πως ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν δεν πήρε θέση αναφορικά με το εάν οι περικοπές των συντάξεων έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα ή όχι, οι επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι το Ταμείο ουδέποτε άλλαξε θέση. Ο Ράις υπενθύμισε ότι τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί από το 2017, προσθέτοντας πως κατά την άποψη του Ταμείου οι περικοπές των συντάξεων «δεν θα βελτιώσουν μόνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος αλλά θα στείλουν και ένα καθαρό σήμα στις αγορές ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει εντός τροχιάς στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων»…

Στις αγορές το μήνυμα το οποίο εξέπεμψε από το Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πως «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις». Είναι μια διατύπωση η οποία έρχεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκαλούν διαρροές κυβερνητικών στελεχών ακόμα και για το ενδεχόμενο μονομερούς ακύρωσης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις. Σε αυτό το ενδεχόμενο του «αντάρτικου» ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει αφήσει καν να εννοηθεί πως υπάρχει τέτοιο περιθώριο.