Στις αρχές του έτους, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ζήτησε τη βοήθεια των εκτιμητών ακινήτων για να ξετυλίξουν το κουβάρι των αντικειμενικών αξιών. Oι αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές του υπουργείου είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να βγάλουν άκρη.

Οι εκτιμητές κατάφεραν αυτό που δεν μπορούσε να κάνει για χρόνια το υπουργείο. Εδωσαν νέες τιμές ζώνης για τα ακίνητα σε όλη τη χώρα μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών. Τώρα, αν το οικονομικό επιτελείο δεν έλαβε υπόψη του όλες τις προτάσεις και για προεκλογικούς λόγους μαγείρεψε τις αντικειμενικές προκειμένου να μη βάλει φωτιά στον φετινό ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές συνοικίες, είναι άλλη ιστορία. Το μαγείρεμα που έγινε στις αντικειμενικές δεν πέρασε απαρατήρητο από τους δανειστές. Για τον λόγο αυτόν, δέσμευσαν τη σημερινή και την επόμενη κυβέρνηση σε διπλή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Μία το 2019 και άλλη μία το 2020, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς. Αυτός είναι και ο λόγος της σύστασης ειδικής διεύθυνσης που θα παρακολουθεί τις τιμές των ακινήτων και θα δώσει τις νέες τιμές τον επόμενο χρόνο. Το νέο γραφείο άρχισε να στελεχώνεται και θα λειτουργεί στο Μοσχάτο, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μακριά από τους περιέργους, όπως μας λένε χαριτολογώντας στην Καραγιώργη Σερβίας…

Ασπρο Περιστέρι

Στα Σκόπια θα βρίσκεται μεθαύριο Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας στελεχών των εταιρειών ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση για ενεργειακά θέματα.

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της Κότσο Ανγκιούσεφ, στον οποίο μέχρι την περασμένη άνοιξη ανήκε η εταιρεία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που εξαγόρασε η ΔΕΗ. Οπως πληροφορούμαστε, ο έλληνας υπουργός πέραν των μνημονίων συνεργασίας που θα προτείνει προς την κυβέρνηση μεταξύ των εγχώριων και σκοπιανών ενεργειακών εταιρειών θα προσφέρει και ένα δώρο εθιμοτυπίας στον Ανγκιούσεφ. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο περιστέρι διαστάσεων 12,5 επί 7 εκατοστά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Προφανώς πρόκειται για μία κίνηση που συμβολίζει τη φιλία και την ειρήνη μεταξύ των δύο λαών.

Θερμό δεκαήμερο

Ενα θερμό δεκαήμερο επαφών, που θα καθορίσει τους νέους στόχους των τραπεζών αναφορικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων, ξεκινά με την άφιξη των στελεχών του SSM στην Αθήνα από την ερχόμενη Δευτέρα. Η νέα στοχοθεσία για μείωση του δείκτη των κόκκινων δανείων, ακόμα και κάτω του 20% έως στο τέλος του 2021, συνιστά ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο για τις τράπεζες οι οποίες καταρτίζουν σχέδια και προχωρούν σε πιο δραστικές λύσεις με σκοπό να απαλλάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα βαρίδια αυτά. Πάντως οι φιλόδοξες δηλώσεις που έκαναν το τελευταίο διάστημα έλληνες τραπεζίτες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φαίνεται να ικανοποίησαν και τους εκπροσώπους των θεσμών που ήταν πρόσφατα στη Αθήνα και οι οποίοι θεωρούν ότι  μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορούν να απελευθερωθούν κεφάλαια και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά μέσω νέων δανείων.

Την εικόνα που έχουν οι ξένοι για τις ελληνικές τράπεζες επηρεάζει θετικά και το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, υπερβαίνουν τους τριμηνιαίους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM. Το βέβαιο είναι ότι για να γίνει πράξη η επίτευξη ενός στόχου κάτω του 20% θα πρέπει να επιστρατεύσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους οι έλληνες τραπεζίτες, όπως πωλήσεις δανείων και εντατικοποίηση των πλειστηριασμών και να εγκαταλείψουν τη συντηρητική πολιτική που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα.

Αποχαιρέτα την επιστροφή φόρου

Μια που την είδαν, μια που την ξέχασαν. Ο λόγος για την επιστροφή φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι την περίμεναν πώς και πώς. Ομως έμειναν με τη χαρά. Η επιστροφή του φόρου εισοδήματος συμψηφίστηκε με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ. Περισσότερους από 400.000 συμψηφισμούς φόρων έκανε τις τελευταίες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με τον τρόπο αυτόν εισέπραξε νωρίτερα ένα σημαντικό ποσό από τη φετινή λυπητερή του ΕΝΦΙΑ ακόμη και πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Ηδη, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να ζορίζονται, ενώ πολλοί βλέπουν ότι δεν θα τα καταφέρουν να πληρώσουν και τους δύο φόρους…