Ανάμεσα στα κτίρια 20 και 21, στην καρδιά των τεράστιων γραφείων της εταιρείας Facebook στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας, ένα μεγάλο δωμάτιο συσκέψεων βρίσκεται υπό κατασκευή. Καλώδια παντού, υπολογιστές, γραφεία και γύρω γύρω οθόνες τηλεοράσεων μονίμως συντονισμένες στις ειδήσεις των μεγάλων αμερικανικών καναλιών. Στη γυάλινη πόρτα είναι κολλημένο ένα χαρτί με πορτοκαλί γράμματα: Δωμάτιο Πολέμου.

Σε λίγες ημέρες ο χώρος θα είναι έτοιμος. Εκεί θα βρίσκεται το αρχηγείο της Facebook που θα διασφαλίζει ότι οι εκλογές τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες δεν θα επηρεάζονται από κακόβουλους ψεύτικους λογαριασμούς και παραπληροφόρηση. Περισσότερα από 300 άτομα της εταιρείας εργάζονται για τον σκοπό αυτό, όμως στο Δωμάτιο Πολέμου θα εγκατασταθεί μια 20μελής ομάδα που θα παρακολουθεί τα fake news και θα μπλοκάρει ψεύτικους λογαριασμούς που έχουν στόχο να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. «Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη αλλαγή προσανατολισμού μέσα στην εταιρεία από την εποχή που περάσαμε από τα κομπιούτερ στα κινητά τηλέφωνα» λέει ο Σαμίντ Τσακραμπάρτι, επικεφαλής της ομάδας. «Κινητοποιηθήκαμε για να τα καταφέρουμε».

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΡΕΥΝΕΣ. Η εκμετάλλευση του Facebook από ξένες εκστρατείες επηρεασμού της κοινής γνώμης υπήρξε μεγάλη, όπως απέδειξαν έρευνες. Εγιναν μέσω διχαστικών διαφημίσεων και αναρτήσεων από διάφορες πηγές – μέχρι στιγμής έχουν κατονομασθεί οι Ρώσοι και οι Ιρανοί. Στις ΗΠΑ θεωρείται ότι επηρέασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Τώρα, με τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο να απέχουν μόλις επτά εβδομάδες, η Facebook έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ενέργειες.

Πριν από λίγο καιρό ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, υποσχέθηκε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν και παραδέχθηκε ότι η εταιρεία κάνει αγώνα να προλάβει εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευθούν την πλατφόρμα. Η εταιρεία προσπαθεί να φτιάξει άμυνες απέναντι σε spammers, χάκερς και ξένους πράκτορες – στο πλαίσιο αυτό έχει προσλάβει χιλιάδες άτομα για να διαχειριστεί το περιεχόμενο και έχει αρχίσει να καταλογοποιεί όλες τις πολιτικές διαφημίσεις. Ομως το μισοφτιαγμένο Δωμάτιο Πολέμου δείχνει πόσο βιαστικά γίνονται όλα. Ενα από τα εργαλεία της εταιρείας είναι η δημιουργία ειδικού software που παρακολουθεί τον τρόπο κίνησης της πληροφορίας στο κοινωνικό δίκτυο σε πραγματικό χρόνο. Τα στατιστικά στοιχεία που εμφανίζονται στις οθόνες δίνουν μια άποψη για το πώς αλλάζει η δραστηριότητα στην πλατφόρμα. Επιτρέπει στους εργαζομένους να παρακολουθούν μια συγκεκριμένη ψεύτικη είδηση που κυκλοφορεί ή να εντοπίζουν αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που δημιουργούνται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

 

ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ. Το Δωμάτιο Πολέμου διαμορφώθηκε έτσι ώστε οι μηχανικοί, οι στατιστικολόγοι και τα στελέχη να μπορούν να κάθονται στον ίδιο χώρο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Τα όσα θα συμβαίνουν εκεί θα είναι η «τελευταία γραμμή άμυνας», καθώς οι μηχανικοί της Facebook θα μπορούν γρήγορα να εντοπίσουν απρόβλεπτα προβλήματα, προεκλογικά αλλά και στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, σε διάφορες χώρες. Οταν ένα πρόβλημα φτάσει στο Δωμάτιο Πολέμου, οι πίνακες θα ρυθμιστούν να εντοπίζουν και να παρακολουθούν ασυνήθιστη δραστηριότητα, ενώ οι ειδικοί θα εξετάζουν την εξέλιξη. Η ομάδα σκοπεύει να σβήνει αναρτήσεις που προσπαθούν να αποτρέψουν ψηφοφόρους από το να πάνε στις κάλπες παρέχοντας ψευδείς δημοσκοπήσεις ή διασπείροντας ψέματα.