«Στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα πάμε με την καλύτερη δυνατή ομάδα και από αυτή δεν μπορεί να λείπει ο Γιάννης. Ολοι μαζί θα διεκδικήσουν την είσοδο στα μετάλλια».

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ» όχι απλά ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά όπως λέει με έμφαση: «Θα επιδιώξω να τα πούμε οι δυο μας, ίσως και να βρεθούμε τετ α τετ, στον κατάλληλο χρόνο. Αλλά μόνο οι δυο μας, κανείς άλλος. Θα μιλήσουμε μαζί, είναι υποχρέωσή μου να το κάνω, όχι απλά δικαίωμά μου. Εχω την υποχρέωση και την ευθύνη να κρατάω ψηλά την ομάδα».

Δεν κρύβει ότι όλοι στην ομοσπονδία και ο ίδιος προσωπικά «Νιώθουμε υπερήφανοι για όσα έχει πετύχει και θα πάει ακόμα ψηλότερα. Είναι δικό μας παιδί και θυμίζω, με προσωπική παρέμβαση στη FIBA, είχαμε πάρει την αθλητική του ταυτότητα και έπαιξε, χωρίς διαβατήριο ακόμα, στην Εθνική Νέων». Καθώς η οικογένειά του είχε έρθει στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά και υπήρχε – τότε – ο κίνδυνος να τον πάρουν οι Ισπανοί.

«Οσοι δεν θυμούνται, γιατί είχαμε μιλήσει με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο έχω πολύ καλές σχέσεις, ας ρωτήσουν τον τότε υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη που μεσολάβησε για να βγει το διαβατήριο και για το αν είχε βοηθήσει η ΕΟΚ.

Ξέρετε όμως ποια είναι η διαφορά; Το ότι εμείς ζούμε για τον Γιάννη, ενώ κάποιοι άλλοι… ζουν από τον Γιάννη» επισημαίνει και παραδέχεται ότι ξανανιώνει με τις επιτυχίες της Εθνικής.

«Οταν πέτυχε το νικητήριο καλάθι στην Τιφλίδα ο Παπανικολάου, ένιωσα εκείνη τη στιγμή ότι θα μπορούσα να πηδήξω 2,50 μέτρα στο άλμα εις ύψος! Γενικότερα, όταν μπαίνεις στα αποδυτήρια αυτής της ομάδας και βλέπεις κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης που έχουν κατακτήσει τα πάντα να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά, νιώθεις απίστευτα. Σε τέτοιες στιγμές, όπως και στο τρίποντο του Αθηναίου στο Λέστερ αλλά και στη νίκη επί της Σερβίας, η αξία είναι ανεκτίμητη και, ξέρετε, αυτή είναι η μοναδική αμοιβή μου. Το οικονομικό μου πρόβλημα το έχω λύσει και δεν περίμενα το μπάσκετ και την Εθνική. Αυτή είναι και η διαφορά του αθλητικού κινήματος από τα άλλα. Η εθελοντική παρουσία, που σου δίνει όμως τόσο μεγάλη ικανοποίηση. Αλλωστε η επιτυχία αυτής της ομάδας, ξέρετε, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της εθνικής ομάδας και του ελληνικού αθλητισμού οι παίκτες. Γι’ αυτό ας τους αφήσουν να απολαύσουν τη στιγμή και όχι να δημιουργούν θέματα από το πουθενά» τονίζει ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής ομοσπονδίας.Ο κ. Βασιλακόπουλος θυμίζει ότι μέσω εκλογικών διαδικασιών μένει στον προεδρικό θώκο και ας λέγονται πολλά για το πόσα χρόνια βρίσκεται εκεί: «Δεν με έχει διορίσει ο Παπαδόπουλος…

Μέσω νόμιμων εκλογικών διαδικασιών είμαι σε αυτή τη θέση, όπως ήμουν και για μία δεκαετία πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, τυγχάνοντας της εκτίμησης όλων των ομολόγων μου».

«Αθλος αυτό που έγινε»

Αναφερόμενος στην πρόκριση στο Μουντομπάσκετ, είπε: «Είναι μια από τις σημαντικότερες στην Ιστορία. Βάσει των συνθηκών ήταν άθλος και απλά δείτε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία που είναι με το ενάμισι πόδι έξω από τα τελικά, όπως και η Κροατία, ενώ η Ρωσία αγκομαχάει νικώντας στην έδρα της μόλις 4 πόντους τη Βουλγαρία, από την οποία έχασε η Γαλλία!

Και εμείς με 27 παίκτες αναγκαστικά σε ένα τεράστιο ρόστερ προκριθήκαμε έναν χρόνο πριν, με 8-0, και με νίκες όπως αυτή επί της Σερβίας. Αλλά πώς να μη γίνει αυτό; Μπορείς να βρεις εύκολα παίκτες σαν τον Σλούκα που ήρθε τρέχοντας από την Τουρκία και παίζει από πιτσιρικάς στις εθνικές ομάδες; Σαν τον Καλάθη που με το υψηλότερο συμβόλαιο σπεύδει πρώτος και καλύτερος με το παιδάκι του να έρθει στην Εθνική; Τον Πρίντεζη, από τα καλύτερα παιδιά, που έκανε τέτοιο παιχνίδι με τη Σερβία, για μένα το καλύτερο της καριέρας του, όπου μέχρι και κάρφωμα έκανε; Ή τον Παπανικολάου, που παίζει με τέτοια αυταπάρνηση, όπως και όλα τα άλλα παιδιά. Αρα τι κακός χειρισμός μάς λένε για τον Γιάννη; Οταν καλείς έναν παίκτη στην εθνική ομάδα, τι χειρισμό να κάνεις; Είναι κλήση στην Εθνική, και μάλιστα ξέρουμε ότι πολλά σωματεία πιέζουν τους παίκτες για να μην πάνε στις εθνικές. Είναι ωραίο αυτό;» αναρωτιέται.

Γερά θεμέλια

Και θυμίζει: «Πριν από τέσσερα χρόνια χρειαστήκαμε τη Wild Card και τώρα εξασφαλίσαμε την πρόκριση έναν χρόνο πριν από το τζάμπολ. Ομως και τότε έπρεπε να πάμε για να μη χαθεί η συνέχεια, και άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για να πάρουμε την πρόσκληση το έδωσε η Eurobank που από το 2001 είναι ο βασικός χορηγός μας και έχει συμβάλει και αυτή για να είναι ψηλά οι εθνικές ομάδες».

Οσο για το γεγονός ότι η Εθνική μας θα δώσει το παρών για 8η φορά (στις τελευταίες εννέα διοργανώσεις όταν είχε 0/9 μέχρι και το 1982) σε Παγκόσμιο Κύπελλο;

«Δεν με εκπλήσσει, διότι, πολύ απλά, τα θεμέλια του ελληνικού μπάσκετ είναι τόσο γερά που δεν μπορούν να το γκρεμίσουν. Αλλωστε, δεν είναι και αυθαίρετο…».