Φιλοξένησε μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Την κοίταξε στα μάτια. Δημιούργησε τρεις κλασικές ευκαιρίες. Αντεξε με παίκτη λιγότερο για παραπάνω από είκοσι λεπτά. Πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή. Εφυγε από τον αγωνιστικό χώρο χειροκροτούμενος με τον βαθμό ισοπαλίας που μπορεί αυτή τη στιγμή να μη χωρά… μετάφραση, αλλά που το τέλος της διαδρομής θα δείξει τη σημασία του. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε ακριβώς με το δεξί στη διοργάνωση. Μπήκε σαν Θρύλος όμως. Παλεύοντας ώς το τέλος. Κάπως έτσι κράτησε τους λογαριασμούς του ανοιχτούς με τη Ρεάλ Μπέτις (0-0) και συνεχίζει το ταξίδι του στο Γιουρόπα Λιγκ έχοντας ήδη αποδείξει πως θα είναι ανταγωνιστικός. Θα παλέψει για την πρόκριση. Και με τους Ισπανούς και με τη Μίλαν που χθες έφυγε με το τρίποντο από το Λουξεμβούργο παίρνοντας από το πρώτο βράδυ προβάδισμα στη βαθμολογία.

Εκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς απέναντι σε έναν αντίπαλο επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Εδειξαν υπομονή, αντανακλαστικά, χαρακτήρα ακόμη και όταν ο Κώστας Τσιμίκας έφυγε από το γήπεδο (74′, δεύτερη κίτρινη) πολύ πριν από τη λήξη αφήνοντας την ομάδα με παίκτη λιγότερο. Τρεις μεγάλες ευκαιρίες: η διπλή του 41′ (Ποντένσε, Χασάν), εκείνη του 50′ (Φετφατζίδης), η βολίδα του Καμαρά (72′). Αν η μπάλα τούς έκανε το χατίρι προφανώς και σήμερα θα το συζητούσαμε σε διαφορετική βάση. Δεν πρέπει όμως να μην αντιλαμβανόμαστε τα αυτονόητα. Η Μπέτις απέδειξε με τη σειρά της ότι πρόκειται για μια ομάδα ελίτ. Είχε τη δική της ευκαιρία χθες βράδυ. Εχει και τα πολλά της κυβικά που έδωσαν σε όλους να καταλάβουν πως οι Πειραιώτες βρίσκονται σε έναν όμιλο που το Γιουρόπα Λιγκ μοιάζει… λίγο για να επιβεβαιώσει το επίπεδο του ανταγωνισμού και της δυναμικής των αντιπάλων.

Πώς κύλησε η βραδιά στο Φάληρο; Οπως περίμεναν οι υποψιασμένοι. Με πολύ τακτική και υπομονή. Ο Ολυμπιακός θέλησε να ταρακουνήσει λιγάκι τους Ισπανούς με τη δύναμη της έδρας και στάθηκε ψηλά στο γήπεδο στην αρχή για να πιέσει, στην πραγματικότητα όμως αυτή η πρώτη απόπειρα έκπληξης δεν κράτησε παρά μερικά λεπτά μετά τη σέντρα, δίχως να αποφέρει κάτι. Η τρομερή ικανότητα των μέσων της Μπέτις με τον Λο Σέλσο να κρατά τα… κλειδιά, τον Χοακίν συμπαραστάτη και τον Γκουαδράδο να δημιουργεί χώρους στο γήπεδο μόνο με την «περπατησιά» του, οδήγησε την μπάλα στα πόδια των φιλοξενουμένων. Και οι Ανδαλουσιανοί την μπάλα στα πόδια τους τη θέλουν. Είναι κάτι σαν προαπαιτούμενο για το γεμάτο κάθετες πάσες και φαντασία παιχνίδι τους. Αυτό είναι το δικό τους ποδόσφαιρο. Μια τέτοια κάθετη (Χοακίν) μάλιστα (14′) έφερε και την πρώτη επίσκεψη στην άμυνα των Ερυθρολεύκων. Ο Τσιμίκας όμως με υπερπροσπάθεια μπόρεσε να βάλει το πόδι του πρώτος στην μπάλα και να απομακρύνει σε κόρνερ πριν πληροφορηθούμε τι θα συνέβαινε στο τετ α τετ του Μορόν με τον Ανδρέα Γιαννιώτη.

Η Μπέτις συνέχισε να έχει τον έλεγχο, ο Ολυμπιακός όμως ήταν ψύχραιμος. Εναρμονισμένος με τις επιταγές ενός τόσο δύσκολου ματς. Στέκονταν πίσω από την μπάλα, είχε τις γραμμές κοντά, προσπαθούσε στις δικές του κατοχές να μεταφέρει το παιχνίδι στα άκρα και ουσιαστικά δεν επέτρεψε ώς την ανάπαυλα να του προκύψει άλλη πραγματική απειλή. Η μοναδική φορά που χτύπησε συναγερμός στον πάγκο των Ερυθρολεύκων ήταν μετά την – άδικη – κίτρινη κάρτα που δέχθηκε ο Ανδρέας Μπουχαλάκης. Ο έλληνας μέσος ρίσκαρε στις επόμενες δύο φάσεις και ο Πέδρο Μαρτίνς υπό τον φόβο να μη βρεθεί η ομάδα του με παίκτη λιγότερο αποφάσισε να παίξει το χαρτί της πρώτης αλλαγής μόλις από το 35′ φέρνοντας στο χορτάρι τον Μπίμπρας Νάτχο. Τον ισραηλινό ήρωα της Κυριακής που θα μπορούσε πολύ γρήγορα να βρεθεί εκ νέου σε… πανηγυρισμούς, αν πρώτα ο Ποντένσε και έπειτα ο Χασάν (41′) δεν έχαναν την ευκαιρία του ματς.

Στην κόντρα

Ο Ολυμπιακός βγήκε στην κόντρα, ο Φορτούνης πάσαρε ιδανικά απέναντι βγάζοντας τον Πορτογάλο φάτσα με το 1-0, εκείνος όμως θέλησε να κάνει μια ντρίμπλα παραπάνω. Το πλασέ του το έβγαλε ο Χοέλ Ρόμπλες, η φάση έμεινε ζωντανή και ο Χασάν που θα μπορούσε να απολαύσει εκείνος τη δόξα του σκόρερ, έχοντας κακή τοποθέτηση του σώματος δεν μπόρεσε να σημαδέψει σωστά.

Με την ίδια διάθεση βγήκε στο γήπεδο και στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός. Με τη διάθεση να πιέσει και να βάλει δύσκολα στους Ισπανούς. Το έκανε και μάλιστα στο 50′ βρέθηκε να διαχειρίζεται μια ευκαιρία ανάλογη εκείνης του Ποντένσε. Αυτή τη φορά ήταν ο Φετφατζίδης έπειτα από την κάθετη του Νάτχο. Φάτσα με τον πορτιέρο της Μπέτις ο έλληνας μέσοεπιθετικός θέλησε να κάνει το… δύσκολο. Δίπλα του ήταν ο Χασάν έτοιμος για το 1-0, ο Φέτφα όμως πήγε να πλασάρει ο ίδιος δίνοντας το δικαίωμα στον Ρόμπλες να αντιδράσει. Δίνοντας το δικαίωμα να αντιδράσει γενικώς η Μπέτις θα έλεγε κανείς αν μπορούσε να δει στα επόμενα λεπτά του ματς. Οι Ισπανοί πήραν μπρος και δημιούργησαν μια τριλογία επισκέψεων στα απέναντι καρέ. Ο Γιαννιώτης όμως στο 61′ είπε «όχι» στο πλασέ του Σέρχιο Λεόν στην καλύτερη στιγμή της ομάδας του Σετιέν ώς εκείνο το σημείο στο δεύτερο ημίχρονο. Ανταποκρίθηκε ο Ολυμπιακός και σε αυτό το «κομμάτι» της διαδρομής. Και μπόρεσε να χτίσει με υπομονή ένα ακόμη δικό του καλό διάστημα που χαρακτηρίστηκε από το τρομερό σουτ του Καμαρά (72′) που ο Ρόμπλες έδιωξε σε κόρνερ.

Η αποβολή

Και εκεί που πλέον υπήρχε πια η αίσθηση πως η ομάδα του Μαρτίνς είναι έτοιμη να εκδηλώσει την τελική της αντεπίθεση για να πάρει το ματς, ήρθε η ψυχρολουσία της αποβολής του Κώστα Τσιμίκα (74′ δεύτερη κίτρινη) σε μια φάση που επ’ ουδενί έδινε την αίσθηση πως μπορεί να κρύβει μια τέτοια έκπληξη. Με δέκα λοιπόν ο Ολυμπιακός. Δεν το έβαλε κάτω όμως. Το διεκδίκησε ώς το τέλος. Ισως μάλιστα αν ο Πολωνός Στεφάνσκι έβλεπε με περισσότερη προσοχή τη φάση του 75′ (ο Κανάλες στην προσπάθειά του να κοντρολάρει μέσα στην περιοχή της Μπέτις έβαλε λιγάκι και το… χεράκι του) ή αν οι βοηθοί του έβλεπαν πως ο Σίντνεϊ κάλυπτε τον Χασάν (90’+1) να προέκυπτε και κάτι παραπάνω στο φινάλε. Και η Μπέτις όμως αμέσως μετά βρήκε και εκείνη την ευκαιρία για να κάνει τη ζημιά. Οριακά ταξίδεψε η μπάλα παράλληλα από την εστία του Γιαννιώτη στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Αυτή η μονομαχία έμελλε να ολοκληρωθεί δίχως νικητή.

Με το δεξί, αλλά χωρίς… θόρυβο η Μίλαν

Ενα λάθος του τερματοφύλακα της Ντουντελάνγκε σε σουτ του Ιγκουαΐν (59′) έδωσε το δικαίωμα στη Μίλαν να φύγει νικήτρια από το Λουξεμβούργο (0-1). Στον 6ο όμιλο ο Ολυμπιακός έπειτα από την πρώτη στροφή συγκατοικεί με την Μπέτις στα μεσαία πατώματα.

Ολυμπιακός: Γιαννιώτης, Ομάρ, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (35′ Νάτχο), Καμαρά, Φετφατζίδης (70′ Χριστοδουλόπουλος), Φορτούνης, Ποντένσε (80′ Τοροσίδης), Χασάν.

Μπέτις: Ρόμπλες, Χάβι Γκαρθία, Σέρχιο Λεόν (71′ Κανάλες), Τέγιο, Σίντνεϊ, Μορόν, Χοακίν (80′ Σανάμπρια), Γκουαδράδο, Μπαραγκάν, Λο Σέλσο (83′ Ινούι), Μαντί.