Για «αντάρτικο» που μπορεί να κρατήσει ώς τις κάλπες εξοπλίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των συντάξεων. Αν και τα μηνύματα από τους δανειστές για τη μη περικοπή των συντάξεων είναι αρνητικά, αυτό δεν αποθαρρύνει το πρωθυπουργικό επιτελείο και η κεντρική γραμμή είναι ότι «οι συντάξεις δεν θα κοπούν». Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση να πάει σε μια εκλογική αναμέτρηση με κομμένες συντάξεις και πάνω σε αυτή τη βασική αρχή έχει χαραχθεί και η στρατηγική της κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι οι πιστωτές διαμηνύουν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, όπως επιβεβαίωσε χθες και το ΔΝΤ, η απόφαση του Μαξίμου – κατά τις ίδιες πηγές – είναι οριστική και συμπυκνώνεται ουσιαστικά στη φράση: «Πάμε για μετωπική και ό,τι βγει». Οι τακτικές κινήσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής μιας σκηνοθετημένης σύγκρουσης, όπως το ορίζει η αντιπολίτευση, είναι απειλές προς το εξωτερικό, δηλαδή την πλευρά των πιστωτών και υποσχέσεις προς το εσωτερικό, δηλαδή προς τους έλληνες ψηφοφόρους.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχει επισημανθεί στις τελευταίες συσκέψεις μετά την παρουσία του Τσίπρα στη ΔΕΘ, ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες – συντάξεις, συμφωνία των Πρεσπών και τετραπλές εκλογές τον Μάιο – που θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα. Το βασικό είναι οι συντάξεις και γι’ αυτό επιμένουν ότι δεν θα κοπούν. Και με βάση της πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αποτελεί απόφαση του Τσίπρα να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, καθώς εάν εφαρμοστεί αυτό θα επιφέρει καίριο πολιτικό και αναπόφευκτα εκλογικό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ψάχνει σωσίβιο. Ο Πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ζωτικό πολιτικό χώρο, δεν πρόκειται να προσφύγει σε κάλπες χωρίς να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα στα τέλη του 2018 και βέβαια χωρίς να ψηφιστούν – μέσω της προνομοθέτησης – τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μη μείωση του αφορολογήτου και βέβαια η μη περικοπή των συντάξεων. «Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό» σημείωσε πριν από λίγες ημέρες και αναφέρεται πως δεν κάνει βήμα πίσω από αυτή τη θέση, η οποία θα αποτελέσει και βασικό επιχείρημα στον δρόμο για τις ευρωεκλογές, με την προσδοκία να συγκροτηθεί κι ένα συμμαχικό δίκτυο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λεονταρισμοί. Μηνύματα ακόμη και για μονομερείς κινήσεις, εξάλλου, έχει ήδη φροντίσει να εκπέμψει δημόσια και ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, αναφέροντας ότι «δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι με τους δανειστές», καθώς «έχουμε τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μέτρο δεν χρειάζεται να ληφθεί». Παράλληλα, σαφές στίγμα από το εσωκομματικό πεδίο πως προκρίνεται και η σύγκρουση με τους θεσμούς έστειλε ο Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να περικοπούν σε καμία περίπτωση οι συντάξεις» και πως «επιβολές δεν μπορούν περάσουν σε ένα τοπίο εξόδου από τη δανειακή σύμβαση».

Από την ελληνική πλευρά έχει ήδη τεθεί επισήμως το αίτημα στους πιστωτές να μην κοπούν οι συντάξεις και αυτό μεταφέρθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στις επαφές που είχε στη Γερμανία με τον ομόλογό του Ολαφ Σολτς, ενώ έχουν αποσταλεί από την ελληνική πλευρά και στοιχεία στις Βρυξέλλες που τεκμηριώνουν, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι εκπληρώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις.