Σε τροχιά ρήξης κινούνται Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς, καθώς οι ΑΝΕΛ «πυροβολούν» κατά του υπουργού Εξωτερικών, επιτείνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα στη σχέση τους που καταγράφεται μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η εκ νέου υπεράσπιση της συμφωνίας από τον Κοτζιά κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας ήταν η αφορμή για την «έκρηξη» από το κόμμα του υπουργού Αμυνας. «Η συμφωνία μάς έβγαλε από τη φυλακή στην οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε» ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών προκαλώντας την αντίδραση του συγκυβερνήτη. «Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία» αντεπιτέθηκε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εκτίμηση του Κοτζιά πως μια τέτοια «καλή συμφωνία» πρέπει να ψηφιστεί από συντριπτική πλειοψηφία και έχει αποσπάσει ήδη τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και μεμονωμένων βουλευτών.

«Οσον αφορά τα θέματα της Βουλής, κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από τον λαό. Κρίμα» ήταν το σχόλιο του Τοσουνίδη.

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον Χάικο Μάας εξέφρασε την εκτίμηση πως η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή μετά τα τέλη Ιανουαρίου. Σκιαγραφώντας το χρονοδιάγραμμα, ο Κοτζιάς ανέφερε πως πιστεύει ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα είναι θετικό, με την απαραίτητη συμμετοχή, και πως οι συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα χώρα θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του χρόνου. Από τη δική του πλευρά ο Μάας, ο οποίος πριν από την Αθήνα επισκέφθηκε τα Σκόπια, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική ευκαιρία», η οποία «συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής». Ο Μάας είχε σύντομη συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, καθώς διαφωνεί με «την παραχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας».

Στο μεταξύ, η υποστήριξη της Δύσης στην πλευρά του «ναι» συνεχίζεται, με τον Ζόραν Ζάεφ να συναντάται χθες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Στην Ευρώπη, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς προέτρεψε με μήνυμά του τους πολίτες της ΠΓΔΜ να «πάρουν τη σωστή απόφαση», υπερψηφίζοντας τη συμφωνία.