Στην παραδοχή ότι η ουσιαστική έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο δεν έχει γίνει ακόμη προέβη χθες από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακριβώς έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης, το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα πανηγύρισε ως «άφιξη στην Ιθάκη». Είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της κυβέρνησης – και δη ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός – κάνει μια τέτοια δήλωση, διαχωρίζοντας την τυπική λήξη του προγράμματος από την ουσιαστική απεξάρτηση της χώρας από αυτό. «Ελπίζουμε ότι το πακέτο (σ.σ. εξαγγελιών) της κυβέρνησής μας θα βοηθήσει ώστε η τυπική έξοδος από το Μνημόνιο να γίνει ουσιαστική έξοδος και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός από το βήμα του 13ου Συνεδρίου Ελληνικών Επιχειρήσεων (Roadshow) που διοργανώνει κάθε χρόνο στη βρετανική πρωτεύουσα το ελληνικό Χρηματιστήριο. Κατά την εισήγησή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές και τους επενδυτές διαβεβαιώνοντάς τους ότι «η κυβέρνηση δεν τους επιφυλάσσει εκπλήξεις».

Σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για το τι στάση κράτησαν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ στο μείζον θέμα της περικοπής των συντάξεων, κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο, ο Τσακαλώτος απάντησε: «Ο Ολαφ Σολτς και ο Πιερ Μοσκοβισί καλωσόρισαν το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μιλά με επιχειρήματα για το θέμα». Ωστόσο, όταν του επισημάνθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» ότι οι θεσμοί δείχνουν να επιμένουν στην υλοποίηση του μέτρου, απέφυγε να πει τι απάντησαν Σολτς και Μοσκοβισί στο αίτημά του να μην εφαρμοστούν οι περικοπές το 2019. «Τους παρουσίασα τη θέση μας ότι έχουμε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο των 3,5 δισ. ευρώ έως το 2022. Τους είπα ότι «εμείς έχουμε τις θέσεις μας για το πώς θα τον διαθέσουμε και ευχαρίστως να συζητήσουμε μαζί σας τις δικές σας θέσεις». Και νομίζω ότι καλωσόρισαν το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ακριβώς αυτό: επιχειρηματολογεί με στοιχεία. Πιστεύω ότι η συζήτηση θα είναι πολύ εποικοδομητική. Ελπίζω να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι «τεχνικό θέμα» και «δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συστήματος», καθώς αφορά συνταξιούχους που «θα εξέλθουν του συστήματος» λόγω ηλικίας. «Το επιχείρημά μας είναι ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο και συνεπώς δεν χρειάζεται να κόψουμε τις συντάξεις».

Ερωτώμενος για την πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «δεν μας είπαν αν αντιτίθενται ή όχι στην πρόταση της κυβέρνησης για μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων. Η συζήτηση που έγινε ήταν για το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου και το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν διαπραγμάτευση, διότι είμαστε σε μεταμνημονιακό καθεστώς επιτήρησης και όχι σε Μνημόνιο». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι διαρθρωτικό θέμα, αλλά θέμα προϋπολογισμού. Δεν είμαι σίγουρος ότι ούτε καν το ΔΝΤ μιλάει για διαρθρωτικό πρόβλημα».

Ανησυχία για την ανάπτυξη. Το Roadshow πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό και υπερπολυτελές ξενοδοχείο The May Fair Hotel στη χλιδάτη συνοικία Μέιφερ του Κεντρικού Λονδίνου. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι, στο περιθώριο της εκδήλωσης, τον πλησίασαν επενδυτές και του είπαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με το ποσοστό ανάπτυξης στο 2%. «Εγώ σε αυτό απαντώ ότι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο αντί για μισογεμάτο. Διότι τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αισιοδοξία, ενώ πριν η συζήτηση ήταν για το αν θα έκλεινε η δεύτερη, τρίτη κ.ο.κ. αξιολόγηση. Είμαι αισιόδοξος. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα».

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο που απαρτιζόταν από επενδυτές και εκπροσώπους funds (ορισμένοι εκ των οποίων εξέφρασαν στα «ΝΕΑ» τον προβληματισμό τους για τους κινδύνους που ενέχει μια ενδεχόμενη μακρά προεκλογική περίοδος), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις. Ξέρετε ποιες είναι οι προτεραιότητες, το πρόγραμμα και οι στόχοι μας».