Το 2009 ο Παναθηναϊκός είχε προπονητή τον Χενκ Τεν Κάτε – έναν άνθρωπο που δικαίως οι Ολλανδοί θεωρούν μεγάλο δάσκαλο. Είχε κερδίσει στο ΟΑΚΑ την Ξάνθη με 1-0, χωρίς να εντυπωσιάσει. Ο μακαρίτης Ανδρέας Βγενόπουλος, που είχε καλή σχέση μαζί του, τον ρώτησε γιατί εκείνος ο ακριβός Παναθηναϊκός κέρδιζε μόνο με 1-0 εντός έδρας. Ο Τεν Κάτε του πρότεινε να ρωτήσει για αυτό τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. «Η Ξάνθη», του είπε, «δεν έκανε καμία ευκαιρία στον αγώνα διότι οι ποδοσφαιριστές μου έκαναν ακριβώς ό,τι τους είπα. Οι οδηγίες μου είχαν να κάνουν κυρίως με αυτό – θα ανησυχούσα αν ο αντίπαλος έκανε τέσσερις, πέντε ευκαιρίες διότι αυτό θα σήμαινε ότι κάτι δεν έχω κάνει καλά. Στην επίθεση χρειάζεται και μυαλό και ταλέντο και όρεξη, αλλά αυτά εξαρτώνται από τους ποδοσφαιριστές. Στη χώρα μου οι ποδοσφαιριστές θέλουν πάντα να δείξουν τι μπορούν, εδώ προτιμούν απλά να κερδίζουν» είχε πει. Και δεν ξαναέδωσε ποτέ εξηγήσεις σε κανέναν για τον τρόπο της δουλειάς του.

Λύτρωση

Το θυμήθηκα αυτό βλέποντας τη νίκη του Αγιαξ την Τετάρτη το βράδυ στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Ο Αγιαξ δεν άφησε την Ενωση να κάνει ούτε μια πραγματική ευκαιρία: η τελευταία σοβαρή επιθετική προσπάθεια της ΑΕΚ καταγράφεται στο 27ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Στην επίθεση ο Αγιαξ δεν έβρισκε εύκολα χώρους, γιατί η ΑΕΚ ήταν καλά ταμπουρωμένη. Το γκολ στο 47′ ήταν για τους Ολλανδούς καθοριστικό. Ομως αν το ματς έληξε με 3-0 κι όχι με 1-0 αυτό οφείλεται στο ότι οι παίκτες του Αγιαξ, ακόμα και στην πιο δύσκολη βραδιά τους, θέλουν πάντα να δείξουν σε όλους τι μπορούν κι όχι απλά να κερδίζουν. Αν υπάρχει ένα μάθημα που μπορεί να πάρει η ΑΕΚ από το παιχνίδι είναι αυτό: ακόμα κι αν όλα μοιάζουν δύσκολα πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς. Αλλά μπορούσε άραγε η ΑΕΚ περισσότερα;

Προσδοκίες

Η ΑΕΚ στην Ολλανδία δεν έχει πετύχει ποτέ γκολ στην ιστορία της. Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει ακόμα εκτός έδρας νίκη. Την τελευταία φορά που σε ομίλους αγωνίστηκε, ξεκίνησε με ήττα από τη Μίλαν στο Σαν Σίρο με 3-0. Οταν βρέθηκε πίσω στο σκορ κι ο Ουζουνίδης κοίταξε τον πάγκο του για να βοηθήσει την ομάδα του, είδε τον Αλεφ, τον Γιακουμάκη και τον Γιαννιώτη. Ο Γιακουμάκης ήταν να πάει κάπου δανεικός κι έμεινε χωρίς κανείς να καταλάβει το γιατί. Ο Γιαννιώτης αποκτήθηκε ως ελεύθερος την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Καλές είναι οι μεγάλες προσδοκίες, αλλά ας μην είμαστε υπερβολικοί: η ΑΕΚ έπαιξε απλώς για να κρατήσει το μηδέν. Στο Τσάμπιονς Λιγκ δύσκολα η συνταγή αυτή αποδίδει. Από την άλλη, όταν βλέπεις τον Αγιαξ να παίζει με τέσσερις βασικούς που καλά καλά δεν έχουν κλείσει τα 21 τους χρόνια, αναρωτιέσαι πώς διάβολο οι Ολλανδοί μπορούν αυτό να το κάνουν, ενώ εμείς δεν τολμάμε να το σκεφτούμε. Η απάντηση είναι απλή: στην Ολλανδία ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, δηλαδή με την παραγωγή και τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών. Εδώ ασχολούμαστε με όλα τα άλλα. Π.χ. με τη διαιτησία.

Ματίας

Ξέρετε ποιο είναι το θέμα συζήτησης στον παραγοντικό κόσμο του ποδοσφαίρου της χώρας; Ο ερχομός του φινλανδού διαιτητή Ματίας Γκεστράνιους για το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ! Ολοι ψάχνουν να βρουν πού διάβολο τον βρήκε αυτόν ο αρχιδιαιτητής Περέιρα, ποιος του τον πρότεινε και τι θα παίξει. Παντού διαβάζεις τα καλά προηγούμενα που έχει με τον ΠΑΟΚ (δύο νίκες εκ των οποίων η μία στο Ντόρτμουντ), αλλά και ότι ήταν πέρυσι διαιτητής στο ΑΕΚ – Ριέκα, το οποίο τελείωσε 2-2 κι ενώ οι Κροάτες είχαν προηγηθεί. Στην Ελλάδα όλος ο ποδοσφαιρόκοσμος περιμένει το ντέρμπι της Τούμπας. Κανένα Τσάμπιονς Λιγκ και κανένα Γιουρόπα.

Μπαταγιάννης

Φυσικά στη χώρα μας δεν υπάρχει πιθανότατα να περάσει εβδομάδα χωρίς αναφορές στο VAR π.χ. Αυτή την εβδομάδα τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, που δήλωσε ότι το πολύ πολύ να το δούμε πειραματικά τις τελευταίες αγωνιστικές. Η δήλωση μάλλον κακοφάνηκε στο υφυπουργείο, που χθες μέσω διαρροών έκανε γνωστό ότι έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, ότι έχουν κατατεθεί προσφορές και προτάσεις από εταιρείες, πως οι φάκελοι θα αξιολογηθούν σύντομα κτλ. κτλ. κτλ. Το μόνο που δεν μας λένε είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος της λειτουργίας του. Ο Μπαταγιάννης άφησε να εννοηθεί ότι τα δεκαπέντε χιλιάρικα που χρειάζονται σε κάθε ματς δεν έχει όρεξη να τα πληρώσει σχεδόν κανένας. Μια λύση θα ήταν να τα πληρώσει κι αυτά η ΕΡΤ. Φέτος έχει υπολογιστεί ότι για κάθε ματς της Σούπερ Λίγκας που μεταδίδει πληρώνει περίπου 240 χιλιάδες ευρώ. Του χρόνου μπορεί να δίνει 255 – τα κορόιδα που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος να ‘ναι καλά! Μπορεί επίσης για να δικαιολογηθούν τα χρήματα αυτά να αγοράσει και τα δικαιώματα της ζωής του Κουκουλάκη, που είναι υπεύθυνος VAR χωρίς VAR να υπάρχει και να γυρίσει ένα σίριαλ: τίποτα δεν αποκλείεται. Αυτό που αποκλείεται είναι να δούμε το VAR τώρα, όπως θυμίζω ότι είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας μιλώντας τον περασμένο Μάιο στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Τότε το είχε παρουσιάσει ως ένα από τα σημαντικά έργα που σχετίζεται με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, λέγοντας ότι θα είναι έτοιμο με την έναρξη του πρωταθλήματος και θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τώρα ο Μπαταγιάννης λέει ότι θα το δούμε στις τελευταίες αγωνιστικές και πειραματικά. Ας με συγχωρέσει ο Πρωθυπουργός μας, αλλά πιστεύω λίγο περισσότερο τον Μπαταγιάννη.

Κεφάλαιο

Πάντως η συζήτηση για το VAR είναι απλά ένα ακόμα κεφάλαιο στις συζητήσεις για τη διαιτησία, που είναι οι αγαπημένες μας. Μάλιστα πριν από δύο μέρες υπήρξε ένα υπέροχο λάθος σε ένα βίντεο της ΕΡΤ, το οποίο αποτελεί μοναδική απόδειξη ότι τη χώρα την ενδιαφέρει η διαιτησία πιο πολύ από το ποδόσφαιρο. Στο βίντεο που η ΕΡΤ ανέβασε στον διαδικτυακό της τόπο με τα καλύτερα στιγμιότυπα του ματς Αρης – Λεβαδειακός (2-0) υπήρχαν έξι ριπλέι της φάσης που ο Αρης κέρδισε πέναλτι, αλλά δεν υπήρχε η ίδια η εκτέλεση, με την οποία ο Γιουνές πέτυχε το δεύτερο γκολ! Οποιος μόνταρε το βίντεο ενδιαφέρθηκε να μας δείξει το πέναλτι και όχι το γκολ. Δεν ξέρω ποιος είναι. Αλλά οφείλουν όλοι όσοι μιλάνε για το VAR (ο Βασιλειάδης, η ΕΠΟ, ο Κουκουλάκης, o Νίκος Παππάς, ο Μπαταγιάννης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός…) να τον καλέσουν και να τον βραβεύσουν. Σεβάστηκε με τον καλύτερο τρόπο τα γούστα της χώρας…