Η επιστροφή του Θανάση Καρτερού, με λιβελογράφημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων επέκριναν τις ανοησίες ενός δημοσιογράφου στο κρατικό κανάλι, προσωπικώς δεν με εξέπληξε. Ούτε οι χαρακτηρισμοί του με εξέπληξαν. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού γνωρίζει καλά ότι στο πεδίο του χουλιγκανισμού υπερέχει. Οχι μόνο επειδή είναι τεχνίτης του υβρεολογίου και της παρέλκυσης. Ούτε μόνο επειδή έχει σπουδάσει πώς θα κάνει το ψέμα αλήθεια.

Ο Θανάσης Καρτερός, και μαζί του το πρωθυπουργικό επιτελείο, έχουν εκτιμήσει ότι τους συμφέρει αντί της πολιτικής το θέαμα. Οι τεχνικές της προπαγάνδας είναι η σοβαρότερη δεξιότητα που κατέχουν. Ως εκ τούτου, είναι εύκολο για το κυβερνητικό επιτελείο να συμψηφίζει κατηγορίες, να αντεπιτίθεται, να βάζει στο κάδρο τους βολικούς «εχθρούς», που άλλωστε τους έχει έτοιμους από τα χρόνια που οι «αντιμνημονιακοί πατριώτες» πολεμούσαν τους «γερμανοτσολιάδες» και τις παραφυάδες τους. Αλλωστε, η περίοδος απαιτεί πόλωση.

Το δύσκολο είναι η τοποθέτηση επί της ουσίας των όσων αυτή η κυβέρνηση έχει διαπράξει. Δεν κοστίζει τίποτα στον Καρτερό να χαρακτηρίσει ψεύτη τον οποιονδήποτε. Το δύσκολο είναι να αποσείσει την κατηγορία ότι ο Πρωθυπουργός είναι ο ίδιος συστηματικός ψεύτης, ότι εσκεμμένα παραπλάνησε με βασικό στόχο να πάρει την εξουσία, εν γνώσει του ότι δεν θα μπορούσε ούτε το Μνημόνιο να σκίσει, ούτε τη Μέρκελ να απειλήσει, ούτε τον ΕΝΦΙΑ να πειράξει. Το δύσκολο είναι να διαγράψει την πολιτεία του Τσίπρα, που με το δημοψήφισμα λίγο έλειψε να στείλει τη χώρα στα τάρταρα.

Το δύσκολο για τον Καρτερό δεν είναι να εξισώνει τους αντιπάλους του με τον ίδιο σε υστεροβουλία. Το δύσκολο είναι η κυβέρνησή του να σκεπάσει τις ευθύνες της για μια σειρά καταστροφικές επιλογές και παραλείψεις, κορυφαία εκ των οποίων ήταν η κρατική αδυναμία στο Μάτι και η κυβερνητική φροντίδα να σκεπαστεί η καταστροφή, να φύγουν από το κάδρο όσοι ευθύνονται. Το δύσκολο είναι να ξεχαστούν οι νεκροί. Το δύσκολο είναι να σκεπαστεί η κυβερνητική ύβρις, η προσβολή 99 νεκρών.

Ο Θανάσης Καρτερός θυσιάζεται. Μπαίνει μπροστά προσπαθώντας να μετατρέψει την πολιτική αντιπαράθεση σε ρυπαρό θέαμα. Η αντιπολίτευση οφείλει να τον προσγειώσει στην πραγματική ζωή, αγνοώντας τον και αναδεικνύντας τις καταστροφικές επιλογές της πιο τυχοδιωκτικής κυβέρνησης όλων των εποχών – της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την οποία υπηρετεί ο πιο αμοράλ απ’ όλους.