Το πρόβλημα για τη διαμόρφωση του φετινού ρεπερτορίου στο Θέατρο Τέχνης ήταν κοινό με πολλές σκηνές της Αθήνας: η έλλειψη οικονομικών πόρων. Η λύση – ως ένα σημείο – δόθηκε με τις συμπαραγωγές με μεγάλα εγχώρια θέατρα αλλά και ομάδες, όπως επισήμανε η καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει 4 επαναλήψεις περσινών παραγωγών που γνώρισαν επιτυχία, 13 νέες προτάσεις με αρκετούς δημιουργούς που συνεργάζονται για πρώτη φορά με το Θέατρο Τέχνης, καθώς και μία παιδική παράσταση που επιστρέφει ανανεωμένη. Παράλληλα, στις δράσεις συγκαταλέγονται και το Φεστιβάλ Αναλόγιο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου (21-27/9) και το δεύτερο σκέλος του τριετούς προγράμματος «200 χρόνια από την Επανάσταση – Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα».

ΥΠΟΓΕΙΟ. Η χρονιά θα ανοίξει για το Υπόγειο με την επανάληψη της παράστασης του Νίκου Μαστοράκη «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομερά (από 3/10), στην οποία πρωταγωνιστούν οι Βίκυ Βολιώτη, Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γεράσιμος Γεννατάς. Στις 22 Οκτωβρίου έρχεται η «Eroica» του Κοσμά Πολίτη από τη Γιολάντα Μαρκοπούλου. Ο Γιάννης Χουβαρδάς φιλοξενείται πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης ως σκηνοθέτης, παρουσιάζοντας τους «Παλιούς καιρούς» του Χάρολντ Πίντερ με τους Μαρία Κεχαγιόγλου, Χρήστο Λούλη, Μαρία Σκουλά (από 29/11). Τη νέα χρονιά, οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ κάνουν τη δεύτερη πρεμιέρα τους σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με την ίδια και τις Κάτια Γέρου και Κωνσταντίνα Τάκαλου (από 7/1).

Ο Ν. Μαστοράκης επέλεξε επίσης το έργο «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ (από 20/2), ενώ ο Χάρης Φραγκούλης με την ομάδα Kurst τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ (από 25/2). Τέλος, η Σοφία Μαραθάκη θα επιμεληθεί τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο (από 6/5).

ΦΡΥΝΙΧΟΥ. Στον χώρο της Φρυνίχου, η αυλαία ανοίγει με την επανάληψη του «Relax… my Notis» του Βασίλη Παπαβασιλείου (μαζί με τον Γιάννο Περλέγκα, από 1/10) και της «Ελένης» του Γιάννη Ρίτσου, όπου σκηνοθετεί και παίζει ο ίδιος (με τον Νίκο Σακαλίδη, από 3/10). Ο ίδιος ανεβάζει και το «Τους ζυγούς λύσατε» (από 10/11). Ακολουθεί το «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Πιραντέλο με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Θοδωρή Γράμψα (από 9/10). Η Μαριάννα Κάλμπαρη ετοιμάζει επίσης το «Ζορζ Νταντέν: ο άναυδος σύζυγος» του Μολιέρου (από 18/10). Το 2018 θα κλείσει με το «Ολο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία» των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε που σκηνοθετεί ο Κωστής Καπελώνης (από 3/12) και το «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λουίτζι Πιραντέλο σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα με τους Μαρία Πρωτόπαππα, Εύη Σαουλίδου, Θανάση Δήμου (από 15/12).

Στις 22 Φεβρουαρίου θα κάνουν πρεμιέρα «Οι βρικόλακες» του Ερρίκου Ιψεν με την καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά και τον Ακύλλα Καραζήση πρωταγωνιστή. Τέλος, στις 6 Μαΐου ξεκινάει το έργο «Ανθρωποφύλακες» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Περικλή Κοροβέση που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης. Στην παιδική σκηνή του θεάτρου, ο Δημήτρης Δεγαΐτης επαναφέρει τον «Αλαντίν» (από 21/10).