Το μπαλάκι στο Υπερταμείο, αλλά και στον υπερβολικό ζήλο των αρχαιολόγων, πετάει το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το θέμα που ανέκυψε για την εκμετάλλευση μνημείων και χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Για «κινδυνολογική προσέγγιση» έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά τονίζοντας ότι «η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ» σε χθεσινή ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Το ζήτημα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα όταν ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης, εντόπισε ανάμεσα στους κωδικούς του κτηματολογίου που θα εξετάσει προς αξιοποίηση το Υπερταμείο μεγάλο αριθμό μνημείων και σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η δημοσιοποίησή του προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει ακόμα και στο Κοινοβούλιο, αν και τα μνημεία των Χανίων δεν αποτελούν τις μοναδικές περιπτώσεις που έχουν ενταχθεί στην επίμαχη λίστα με τα υπό εξέταση προς αξιοποίηση ακίνητα. Καθησυχαστικός ωστόσο εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, ο οποίος υποστήριξε ότι «η λίστα συντάχθηκε από το Υπερταμείο και έχει τεθεί στο ΥΠΠΟ προς αξιολόγηση», προσθέτοντας πως «δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση» και «η λίστα δεν συνεπάγεται και απόφαση εμπορικής αξιοποίησης».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα για ποιον λόγο, ενώ από τον νόμο καθίσταται σαφές πως εξαιρούνται από οποιαδήποτε αξιοποίηση ή εκμετάλλευση χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όσοι συνέταξαν τη λίστα τούς συμπεριέλαβαν, θέτοντάς την εν συνεχεία προς έγκριση στο ΥΠΠΟ. Οδήγησαν έτσι ορισμένους να αναρωτηθούν αν κατ’ αυτή την έννοια θα μπορούσε ο επίμαχος κατάλογος να περιλαμβάνει και την Ακρόπολη. Την ίδια ώρα δε η Μυρσίνη Ζορμπά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν το ΥΠΠΟ έχει παραχωρήσει σχετική λίστα με τους χώρους που εξαιρούνται της αξιοποίησης στο Υπερταμείο.

Αν και εκ μέρους του ΥΠΠΟ και με επίσημη ανακοίνωση, αλλά και σύμφωνα με πηγές του, δεν τίθεται θέμα πώλησης, παραχώρησης ή οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς η προστασία τους κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από τον κατάλογο του Υπερταμείου καθιστά σαφή τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη του αρχαιολογικού κτηματολογίου. Πηγές του Υπερταμείου άλλωστε επέρριπταν τα όποια λάθη προέκυψαν στην έλλειψη επικαιροποιημένων στοιχείων και ξεκαθάριζαν πως δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης των επίμαχων ακινήτων.

Την ώρα δε που η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αντιπολίτευση δημιουργεί ζήτημα εκ του μη όντος, το θέμα έφτανε στη Βουλή, με την τομεάρχη Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη, να υποστηρίζει ότι η έλλειψη νομοθετικής διάταξης ή διοικητικής πράξης δεν εξαιρεί μουσεία και ακίνητα του ΥΠΠΟ από τη μεταβίβαση και τη διαχείριση, ενώ σχετικές ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, όσο και η Χαρά Κεφαλίδου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.