Αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα (πολιτικά και ακαδημαϊκά) προκάλεσε το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ, τα μέλη της οποίας πρότειναν επιτροπές δεοντολογίας, διάλογο με τους καταληψίες στα ΑΕΙ και… μάθημα στο πρόγραμμα των φοιτητών για τα ναρκωτικά. Οπως είναι γνωστό, το πόρισμα Παρασκευόπουλου ύστερα από μήνες συνεδριάσεων για το θέμα, κατέληξε τελικά στο να προτείνει μόνιμες επιτροπές διαπραγμάτευσης με τους καταληψίες, χώρους και αίθουσες αναψυχής που θα διατίθενται σε περιπτώσεις «αυθόρμητης» χρήσης χώρων των ΑΕΙ και «ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη».

Για το θέμα της παρουσίας τοξικομανών αλλά και εμπόρων ναρκωτικών μέσα στα ΑΕΙ τα συμπεράσματά του ήταν επίσης εντυπωσιακά: «Πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεις κάποιον που έχει μπει στο πανεπιστήμιο και κάνει χρήση ναρκωτικών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η καταστολή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Να υπάρξουν street work (σ.σ.: ειδικές ομάδες ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.λπ.) για τους τοξικομανείς αναφέρει το ίδιο πόρισμα.

 

«ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ». Σε σχόλιο του στον λογαριασμό του στο Τwitter ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε χθες: «Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους».

Το θέμα σχολίασαν ακόμη οι τομεάρχες του κόμματος Νίκη Κεραμέως στην Παιδεία και Μάξιμος Χαρακόπουλος στα Εσωτερικά, οι οποίοι και τόνισαν ότι «ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά, αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς σχολίασε ότι «οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κομμάτι ξέχωρο της ελληνικής επικράτειας επειδή κυριαρχούν ιδεοληψίες που μπορεί να είχαν βάση πριν από 40 χρόνια, σήμερα όμως είναι τελείως ανεδαφικές, και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές κάνοντας τα πανεπιστήμιά μας πιο αφιλόξενα για αυτούς που πραγματικά έχουν δημιουργηθεί».

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ. Από την πλευρά του ο Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε χθες ότι «η επιλεκτική και αποσπασματική προβολή κάποιων εκ των θέσεων των εισηγητών με τρόπο στρεβλό, δεν απηχεί ούτε την πραγματικότητα των προτάσεων, ούτε σε καμία περίπτωση συνάδει με τις τελικές προτάσεις. Συνιστά απλά και μόνο προπαγανδιστική επικοινωνιακή πολιτική που αποσκοπεί στη στοχοποίηση κάθε προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων στους πανεπιστημιακούς χώρους».

Και ανέφερε ότι το πόρισμα που παραδόθηκε στον υπουργό Παιδείας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ «η ευκολία απαξίωσης και άσκησης αβάσιμης και κακόβουλης κριτικής που στερείται λογικών επιχειρημάτων, και στηρίζεται σε ανυπόστατα επιχειρήματα, «φανταστικά» σενάρια και εμπλουτίζεται με σωρεία ύβρεων και συκοφαντιών, ούτε απασχόλησαν, ούτε θα απασχολήσουν το έργο της επιτροπής».

Στον Νίκο Παρασκευόπουλο ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (νεολαία της ΝΔ) Κώστας Ζέρβος, αναφέροντας ότι «τα εγκλήματα που συντελούνται εντός των ακαδημαϊκών χώρων είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να καταστέλλονται». Ανέφερε ακόμη ότι «η ασφάλεια στους ακαδημαϊκούς χώρους δεν πρέπει να τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς όρους και κανόνες λειτουργίας χωρίς παρεκκλίσεις που να εγγυώνται σύγχρονους, ασφαλείς και παραγωγικούς χώρους εκπαίδευσης».