Προσπάθεια συγκάλυψης ενοχοποιητικών στοιχείων εκ μέρους ορισμένων αξιωματικών της Πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου σε Μάτι και Νέο Βουτζά καταγγέλλει ο τεχνικός σύμβουλος Ανδριανός Γκουρμπάτσης (αντιστράτηγος – υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.), διορισθείς από τον δικηγόρο συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας Αντώνη Φούσσα.

Κάνοντας λόγο για «νομικίστικες – και αστείες – δικαιολογίες και προσχήματα», καταγγέλλει κωλυσιεργία ή άρνηση («σιωπηρή ή ρητή») στην παράδοση τριών συγκεκριμένων εγγράφων.

«Η αλήθεια θα λάμψει.

Ας μην κρύβονται λοιπόν οι κατά τεκμήριο, λόγω της αποστολής και αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας και των καθηκόντων τους, υπεύθυνοι, γιατί πλησιάζει η ώρα που θα αποκαλυφθούν» σημειώνει στη δημόσια καταγγελία του.

Τρία έγγραφα. Οπως υποστηρίζει, έχει ζητήσει τα εξής τρία στοιχεία: «α) Το Δελτίο της ΕΜΥ, που απεστάλη την 22α Ιουλίου 2018 στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της ΓΓΠΠ, με ισχύ για την 23η Ιουλίου 2018. β) Το Δελτίο Πυρκαγιάς (απαραδέκτως δεν έχει συνταχθεί).

γ) Τον αριθμό κυκλοφορίας των υπηρεσιακών οχημάτων συγκεκριμένων αξιωματικών που μετέβησαν ή όφειλαν εκ των καθηκόντων τους να μεταβούν στην πυρκαγιά».

Οσον αφορά το πρώτο έγγραφο πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, τελικά το έλαβε από την ΕΜΥ και «αποδείχθηκε ότι οι πάντες γνώριζαν για τους πολύ ισχυρούς ανέμους, εντάσεως 6-7 μποφόρ, δυτικών – βορειοδυτικών διευθύνσεων, που θα επικρατούσαν την 23η Ιουλίου 2018 στην Αττική».