Αύξηση 1,4% εμφάνισαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο (μήνας τουριστικής αιχμής), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Μακροχρόνια άνεργοι είναι το 57,3% του συνόλου, ενώ μόλις ένας στους 10 λαμβάνει επίδομα!

Πάντως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης – που συνεχώς διευρύνονται – και με χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή, μέσα από τη μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί – μετά το 2014 – να διευρύνεται ανησυχητικά. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης – στις νέες προσλήψεις – τον μήνα Αύγουστο του 2018 εκτοξεύθηκαν στο 55,88%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 44,12%.

Τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ δείχνουν ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον Αύγουστο αυξήθηκαν σε 973.065 από 959.438 τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας άνοδο 1,4%.