«Οταν τη βλέπω δεν μπορώ να μη σκεφθώ ότι μοιάζει με ουρακοτάγκο». Ηταν το σχόλιο που είχε επιφυλάξει για τη Σεσίλ Κιενζ, πρώτη μαύρη υπουργό στην Ιστορία της Ιταλίας, ηγετικό στέλεχος της ξενοφοβικής Λέγκας όταν εκείνη είχε αναλάβει τα καθήκοντά της τον Απρίλιο του 2013. Αλλά πέντε χρόνια αργότερα, είναι εκείνη που καλείται να λογοδοτήσει στην ιταλική Δικαιοσύνη: η Λέγκα την κατηγορεί για δυσφήμηση.

Η Κιενζ, υπουργός Ενσωμάτωσης στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, δικάζεται στο δικαστήριο της Πιατσέντσα μετά τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της η Λέγκα, το κόμμα που σήμερα φιγουράρει πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Εάν κριθεί ένοχη, σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα μπορούσε να τιμωρηθεί με ένα αρκετά βαρύ πρόστιμο.

«Ο στόχος τους είναι ένας: να νομιμοποιήσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις στο πρόσωπό μου» λέει. «Γι’ αυτό ζήτησα από τον αρχηγό του κόμματος, τον Ματέο Σαλβίνι, να λάβει αποστάσεις απ’ όσα συμβαίνουν στο κόμμα του, να καταδικάσει τις επιθέσεις αυτές και να τιμωρήσει τα στελέχη του έτσι όπως προβλέπουν οι νόμοι μας και το Σύνταγμά μας. Ποτέ του δεν μου απάντησε».

ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ. Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα, η Σεσίλ Κιενζ ζήτησε την άρση της ασυλίας της για να μετατρέψει τη δίκη της σε μια ηχηρή δήλωση εναντίον του ρατσισμού. Η ίδια είχε χαρακτηρίσει «ρατσιστικό κόμμα» τη Λέγκα. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο το κόμμα την κατηγορεί σήμερα για δυσφήμηση: «Η Λέγκα έχει μια πολύ συγκεκριμένη θέση για εκείνους που γενικεύουν χαρακτηρίζοντας το κόμμα ρατσιστικό. Ο Ματέο Σαλβίνι είναι απολύτως σαφής σ’ αυτό. Η μήνυση εις βάρος της Σεσίλ Κιενζ κατατέθηκε για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα. Ο ρατσισμός δεν έχει καμία σχέση με τις ιδρυτικές αρχές της Λέγκας» δήλωσε δικηγόρος του κόμματος.

Οταν πάντως η Κιενζ ορίστηκε υπουργός Ενσωμάτωσης, έγινε στόχος σωρείας σχολίων από στελέχη της Λέγκας. Κι ο Ρομπέρτο Καλντερόλι, που την αποκάλεσε ουρακοτάγκο, δεν ήταν οποιοσδήποτε. Ηταν ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας, ενώ ένας άλλος βουλευτής της Λέγκας είχε δηλώσει ότι η Κιενζ θα επέβαλλε τις «παραδόσεις της φυλής της» στην κυβέρνηση – κυβέρνηση που για τον ίδιο λόγο είχε χαρακτηρίσει «μπόνγκο μπόνγκο». Στο ίδιο πνεύμα, ένας πρώην βουλευτής του κόμματος είχε ποστάρει στο Facebook μια φωτογραφία της υπουργού καλύπτοντας το πρόσωπό της με εκείνο μιας μαϊμούς.

Η Σεσίλ Κιενζ γεννήθηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό και ζει στην Ιταλία από τα φοιτητικά της χρόνια. Η αντιμεταναστευτική ρητορική του Σαλβίνι, λέει, άνοιξε όχι απλώς τον δρόμο, αλλά μια τεράστια λεωφόρο σε ακροδεξιές οργανώσεις να ξεδιπλώσουν το ρατσιστικό τους μένος. Ο Σαλβίνι, πάλι, επιμένει ότι το μόνο που απασχολεί το κόμμα του είναι η παράτυπη μετανάστευση. Αλλά η Κιενζ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Από τότε που ανέλαβε την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση, μοιάζει να έχουν νομιμοποιηθεί όλα τα είδη της λεκτικής βίας. Κάποιοι έχουν χάσει κάθε ίχνος ντροπής. Η Ιταλία δεν είναι ρατσιστική χώρα, αλλά υπάρχουν εστίες ρατσισμού και ξενοφοβίας που δεν πρέπει να υποεκτιμηθούν».

Η ίδια η δημιουργία ενός υπουργείου Ενσωμάτωσης είχε γίνει στόχος επικρίσεων. Ο Σαλβίνι έκανε τότε λόγο για σπατάλη δημόσιου χρήματος, για μια πανάκριβη υποδομή και για εργοστάσιο υποκρισίας. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Κιενζ θέλει να δικαστεί: «Δεν έχει σημασία εάν θα κερδίσουμε ή εάν θα χάσουμε. Το σημαντικό είναι να ξυπνήσουν συνειδήσεις. Ο,τι γίνεται, γίνεται για τις μελλοντικές γενιές».