«Με την  μπάλα κάτω, είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Θέλει τεράστια προσοχή η αντίδρασή μας στο παιχνίδι κατοχής τους. Εχουν πάρα πολύ ικανούς δημιουργούς. Ο Τέγιο, ο Κανάλες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους επιτρέψουμε να βρουν χώρους δράσης». Τάδε έφη ο Πέδρο Μαρτίνς εγκωμιάζοντας τη Ρεάλ Μπέτις. Οχι φυσικά στη συνέντευξη Τύπου, αλλά στο περίφημο «κόκκινο δωμάτιο» του Ρέντη. Εκεί όπου χθες το πρωί το βίντεο πήρε φωτιά αναλύοντας την αποψινή πρώτη αντίπαλο του Ολυμπιακού στον όμιλο F του Γιουρόπα Λιγκ.

Την πριγκίπισσα της Ανδαλουσίας, Μπέτις (22.00). Το ποδοσφαιρικό παιδί του Κίκε Σετιέν που έρχεται στο Φάληρο για να ορθώσει το ανάστημά του σε μια παρτίδα που μπορεί να σημαίνει… μισή πρόκριση. Τόσο σημαντικό το αποψινό 90λεπτο στην οικονομία του ομίλου (την ίδια ώρα στο Λουξεμβούργο η Ντουντελάνζ υποδέχεται τη Μίλαν). Τρομερό προνόμιο για τον νικητή, μεγάλος μπελάς για τον χαμένο, με τον Ολυμπιακό λόγω έδρας να νιώθει αυτό το βάρος ακόμη παραπάνω.

Πρέπει οι Ερυθρόλευκοι να κερδίσουν αυτή την παρτίδα, ή στη χειρότερη έστω να μην τη χάσουν. ΠΡΕΠΕΙ: Μια λέξη που τα λέει όλα για αυτή την τόσο «επικίνδυνη» αποστολή. «Θα πρέπει να χτυπήσουμε τις αδυναμίες τους. Οσο καλοί είναι με την μπάλα στα πόδια, τόσα λάθη κάνουν χωρίς αυτή. Τους αρέσει να πιέζουν ψηλά και αυτό δημιουργεί χώρους στο γήπεδο. Εμείς λοιπόν πρέπει σε κάθε μπάλα που κερδίζουμε να ψάχνουμε το ίδιο. Τους χώρους, την επίθεση. Το γκολ» συνέχισε στις οδηγίες του προς τους ποδοσφαιριστές ο πορτογάλος προπονητής.

Ο Πέδρο Μαρτίνς, που είναι και ο μοναδικός άνθρωπος που σήμερα το πρωί ξύπνησε γνωρίζοντας την εντεκάδα που θα παρατάξει ο Ολυμπιακός απόψε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ναι, ουδείς άλλος γνωρίζει με ακρίβεια μιας και η χθεσινή «δοκιμή» άφησε δύο μεγάλα ερωτηματικά. Θα έχει αλλαγές η ομάδα σε σχέση με τη συνηθισμένη της όψη. Υπάρχουν σίγουρα τρία νέα πρόσωπα σε σχέση με τους έντεκα που ξεκίνησαν κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Μπορεί όμως να φτάσουν ώς και τη… μισή εντεκάδα. Εξηγούμαστε:

Οι σίγουροι

Σίγουροι για το αρχικό σχήμα είναι οι πέντε της άμυνας: Ο πορτιέρο Ανδρέας Γιαννιώτης και οι Τοροσίδης, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας! Ο Τόρο στον γνωστό του ρόλο του δεξιού μπακ, μιας και ο Ομάρ χθες έπεσε θύμα ίωσης και ουσιαστικά τέθηκε νοκάουτ. Είναι στην αποστολή ο Νορβηγός, αλλά τέλος πάντων με βάση τη χθεσινή προπόνηση δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του.

Σίγουρος είναι και ο Μαντί Καμαρά στο «8». Ο μέσος από τη Γουινέα, που μέχρι εδώ είναι η μεγάλη έκπληξη της σεζόν για τους Πειραιώτες και που χθες θα πληροφορήθηκε τα εγκώμια του προπονητή του για εκείνον στην ιστοσελίδα της UEFA: «Είναι φανταστική η εξέλιξή του. Ισως η μεγαλύτερη αποκάλυψη για εμάς» ήταν το… παράσημο για τον 21χρονο από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Λέγαμε όμως για την εντεκάδα: Σίγουροι φυσικά και οι Κώστας Φορτούνης και Ντανιέλ Ποντένσε στους γνωστούς ρόλους που έχουν μεσοεπιθετικά. Σίγουρος όμως και ο Γιάννης Φετφατζίδης (!) που αντικαθιστά τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που όπως φαίνεται θα πάρει ανάσες και θα έρθει από τον πάγκο σε έναν ρόλο διαφορετικό από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει ώς εδώ. Φτάσαμε λοιπόν στον αριθμό εννέα, που χθες έδειχνε κλειδωμένος. Πάμε τώρα και στις δύο θέσεις που είναι ορθάνοιχτες. Το «6» και το «9». Ο αμυντικός χαφ και ο σέντερ φορ.

Το δίλημμα

Χθες στο διπλό ο Μαρτίνς χρησιμοποίησε τους βασικούς εναλλάξ πλάι στον Καμαρά τον Ανδρέα Μπουχαλάκη και τον ήρωα της Κυριακής, Μπίμπρας Νάτχο. Ο έλληνας μέσος που έπαιξε 180′ στο Nations League με την εθνική ομάδα παρουσίασε σημάδια κόπωσης κόντρα στον Αστέρα.

Ο Νάτχο έχει την ψυχολογία του στον… Θεό έπειτα από το μεγάλο γκολ της νίκης, αλλά και βέβαια τις παραστάσεις και την εμπειρία από αυτό το επίπεδο που τον καθιστούν πολύ σημαντικό. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον δίλημμα, τη λύση του οποίου ξαναλέμε πως τη γνωρίζει μόνο ο πορτογάλος προπονητής.

Ο ίδιος που θα αποφασίσει και ποιον εκ των Γκερέρο ή Χασάν θα τοποθετήσει στην κορυφή της επίθεσης. Και τους δύο δοκίμασε επίσης στη χθεσινή πρόβα. Αρα και εδώ θα πρέπει να περιμένουμε με μπόλικο ενδιαφέρον την επιλογή του. Την αποστολή του Ολυμπιακού πέραν των 15 που αναφέραμε (οι 9+4 της εντεκάδας συν τους Ομάρ και Λάζαρο) συμπληρώνουν οι: Σα, Χουτεσιώτης, Μιράντα, Κούτρης και Γκιγέρμε.

Σήμερα το πρωί υπάρχει προγραμματισμένη νέα προβολή βίντεο στον Ρέντη, με επιμέρους ανάλυση των Ισπανών. Από χθες ο Μαρτίνς είπε ότι θα κάνει ειδική αναφορά στην άμυνα των τριών της Μπέτις – που έχει ως σήμα κατατεθέν την 3-5-2 διάταξη στο παιχνίδι της – και στον τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός θα ψάξει από τα πλάγια να τις βάλει δύσκολα.