Ενα γερό μάθημα για το τι την περιμένει στο Τσάμπιονς Λιγκ πήρε χθες το βράδυ η ΑΕΚ, που γνώρισε την ήττα με το ευρύ 3-0 από τον Αγιαξ. Η Ενωση παρότι ήταν εξαιρετική στο πρώτο μέρος, όπου κράτησε την εστία της απαραβίαστη, κατέρρευσε στην επανάληψη, αμέσως μετά το γκολ του Ταλιαφίκο στο 47′.

Από εκείνο το σημείο και μετά η εικόνα του αγώνα άλλαξε εντελώς, με τον Αγιαξ να κάνει ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο και την ΑΕΚ να μοιάζει ανήμπορη να τον ακολουθήσει. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί δύο ακόμα τέρματα και να γυρίσει στην Αθήνα έχοντας γνωρίσει μια βαριά ήττα. Ειδικά, βάσει της εικόνας που είχε το παιχνίδι και δη ο Δικέφαλος στο πρώτο μέρος.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε να διαφοροποιήσει την τακτική του σε έναν βαθμό, αναθέτοντας έναν σύνθετο ρόλο στον Ούρος Τσόσιτς. Ο Σέρβος ήταν δεξιός μπακ όταν η ΑΕΚ είχε την μπάλα στα πόδια της, ενώ μετατρεπόταν σε δεξί στόπερ, όταν η ομάδα του βρισκόταν σε θέση άμυνας. Σκοπός του τεχνικού της Ενωσης ήταν να περιορίσει την αριστερή πλευρά του Αγιαξ που αποτελεί και τη δύναμη πυρός του. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό κατάφερε.

Ισορροπία

Η ΑΕΚ χρειάστηκε περίπου δέκα λεπτά για να βρει τα πατήματά της στο γήπεδο. Ο Αίαντας μπήκε στο ματς δυνατά και έκλεισε την Ενωση στην περιοχή της. Ωστόσο οι όποιες προσπάθειες επιχείρησαν οι Ολλανδοί σταματούσαν πάνω στην αμυντική γραμμή του Δικεφάλου.

Οσο περνούσε η ώρα οι Κιτρινόμαυροι έπαιρναν θάρρος και… μέτρα. Μάλιστα στο 14′ δημιούργησαν και την πρώτη ευκαιρία του ματς, όταν ο Σιμόες πήρε μια κεφαλιά από καλή θέση, όμως η μπάλα πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Ονάνα.

Ο Αγιαξ έμοιαζε μπλοκαρισμένος και παρ’ ότι είχε την κατοχή, δεν μπορούσε να γίνει απειλητικός. Αντίθετα, η Ενωση όποτε κέρδιζε την μπάλα προσπαθούσε να βγει στην αντεπίθεση. Ο Πόνσε με τον Κλωναρίδη ήταν πολύ κινητικοί στην επίθεση και κέρδισαν αρκετές μάχες από τους αντιπάλους του. Ενώ από κοντά σε απόδοση ήταν και ο Μάνταλος, που αναλάμβανε να οργανώσει τις επιθέσεις της ΑΕΚ.

Οι γηπεδούχοι δημιούργησαν την πρώτη και… τελευταία τους φάση για το πρώτο ημίχρονο στο 33′. Οταν το σουτ του Ζίγιεκ έφυγε λίγο πάνω από την εστία του Μπάρκα.

…και κατάρρευση μετά το 1-0

Από εκείνο το σημείο και μετά η Ενωση κέρδισε μπάλες, δεν δέχθηκε ιδιαίτερη πίεση και κατάφερε να βγάλει το ημίχρονο χωρίς πρόβλημα. Αφού οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια χωρίς να υπάρχει σκορ στο ματς.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα άλλαξαν ωστόσο δραματικά. Η ΑΕΚ επί της ουσίας… δεν μπήκε στο γήπεδο, με τον Αγιαξ να κάνει το δικό του παιχνίδι και να σκοράρει τελικώς τρεις φορές. Στο 47′ ο Ταλιαφίκο έπιασε στον ύπνο την άμυνα της Ενωσης και με κοντινό πλασέ έκανε το 1-0. Αυτό το γκολ, αντί να φέρει αντίδραση από μεριάς ΑΕΚ, προκάλεσε ολική κατάρρευση στον Δικέφαλο.

Η Ενωση δεν μπορούσε να ισορροπήσει το παιχνίδι και να βγει την επίθεση, με την πίεση του Αγιαξ να δυναμώνει συνεχώς. Ο Ουζουνίδης αποφάσισε να ρισκάρει περνώντας στο ματς τους Γιαννιώτα και Αλεφ αντί των Μπακάκη και Γαλανόπουλου, όμως αυτή του η επιλογή δεν τον δικαίωσε. Αντίθετα, στο τελευταίο εικοσάλεπτο ο Αίαντας βρήκε ακόμα περισσότερους χώρους και έφτανε με ευκολία στην περιοχή του Μπάρκα.

Στο 77′ ο Φαν ντε Μπικ, που είχε περάσει ως αλλαγή αντί του Χούντελαρ, έκανε με δυνατό σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής το 2-0, τελειώνοντας ουσιαστικά το ματς. Μιας και η ΑΕΚ έδειχνε ανήμπορη να αντιδράσει. Ενώ με τη συμπλήρωση των 90 λεπτών ο Ταλιαφίκο σκόραρε ξανά, με μια σέντρα-σουτ από τα αριστερά, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα της νίκης των Ολλανδών.

Η ΑΕΚ επιστρέφει έτσι από την Ολλανδία γνωρίζοντας μια βαριά ήττα και παίρνοντας ένα σκληρό μάθημα για τη συνέχεια. Μιας και κατάλαβε από πρώτο χέρι πως στο Champions League τα λάθη δεν συγχωρούνται. Και η ΑΕΚ του δευτέρου ημιχρόνου έκανε μπόλικα από αυτά.

Αγιαξ (Τεν Χαγκ, 4-3-3): Ονανά, Μαζραουί, Ντε Γιονγκ, Μπλιντ, Ταλιαφίκο, Σένε, Εϊτινγκ, Νέρες (78΄ Ντόλμπεργκ), Τάντιτς, Ζίγιεκ, Χούντελααρ (62΄ Φαν ντε Μπικ).

ΑΕΚ (Μ. Ουζουνίδης, 4-4-2): Μπάρκας, Τσόσιτς, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Μπακάκης (70΄ Γιαννιώτας), Σιμόες, Γαλανόπουλος (61′ Αλεφ), Μάνταλος, Κλωναρίδης, Πόνσε (81′ Γιακουμάκης).

«Κακώς απογοητευτήκαμε»

Μετά το τέλος του ματς ο Μαρίνος Ουζουνίδης τόνισε πως όλα κρίθηκαν από την αντίδραση που είχε η ομάδα του μετά το 1-0, όταν έδειξε να απογοητεύεται. Κάτι που όπως σημείωσε δεν πρέπει να επαναληφθεί σε αντίστοιχη περίπτωση.

«Μετά το πρώτο γκολ δείξαμε να απογοητευόμαστε και η ψυχολογία μας άλλαξε εντελώς. Από εκεί και μετά το παιχνίδι απέκτησε άλλη εικόνα. Αυτό ήταν λάθος μας και μας κόστισε. Πήραμε μαθήματα από αυτό το ματς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο προπονητής της ΑΕΚ.