Με βασική αρχή ότι οι επιλογές των προσώπων για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες πρέπει να έχουν αυτοδιοικητικά κριτήρια, προχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προεργασία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Παράλληλα, ο κεντρικός στόχος της Κουμουνδούρου, κατόπιν και της σχετικής απόφασης του Αλέξη Τσίπρα, είναι να συγκροτηθεί στις τοπικές κοινωνίες ένα μέτωπο των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων έναντι του συντηρητικού μετώπου, όπως λένε, που έχει ως βασική έκφρασή του τη ΝΔ.

ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Με βάση τον σχεδιασμό, όπως έχει συζητηθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού και του νέου γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, στόχος είναι ο βασικός κορμός των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος έως τα τέλη Οκτωβρίου και το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

«Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε νικηφόρα συμμαχικά σχήματα, προοδευτικά σχήματα, αλλά στη βάση σαφέστατων προγραμματικών συγκλίσεων» είναι η άποψη του Σκουρλέτη, ενώ βασικό συστατικό της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Θα είμαστε ανοιχτοί σε στήριξη προσώπων που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά ενδεχομένως και κάποιοι έντιμοι και ικανοί άνθρωποι που μπορεί να προέρχονται και από τον χώρο του Κέντρου ή της Κεντροδεξιάς».

Οι συζητήσεις σε ορισμένες περιφέρειες και κάποιους βασικούς δήμους έχουν ξεκινήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για συγκεκριμένες υποψηφιότητες, τις οποίες θα εγκρίνει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα συζητήθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου επισημάνθηκε με ένταση ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το κεντρικό μήνυμα είναι πως δύναται να υπάρξει συνεννόηση, συμμαχία και συνεργασία με στελέχη πρωτίστως από την Κεντροαριστερά.

Η στήριξη τέτοιων στελεχών θεωρείται κομβικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αρχή είχε γίνει με τον Γιάννη Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται το πολιτικό φλερτ με τους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος Αποστόλη Κατσιφάρα και Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Επίσης, σε πολλούς δήμους οι διεργασίες είναι έντονες μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς, αλλά θέλουν να εμφανιστεί ως μια διεργασία που προέρχεται από τη βάση και όχι ως αποτέλεσμα κεντρικών συμφωνιών.

Βέβαια, το ενδιαφέρον είναι, όπως πληροφορούνται στην Κουμουνδούρου, ότι σε πολλές περιοχές υπάρχει ώσμωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, ανεξαρτήτως τι κάνουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων και της απόστασης που τους χωρίζει. Πάντως κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είδαν με ενδιαφέρον την προχθεσινή αναφορά της Φώφης Γεννηματά (Action 24) ότι «το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τους άξιους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους του, κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακολουθήσει πίσω μας, καλώς να ορίσει».