Με εγκάλεσαν χθες συμπατριώτες μου εκ της ευάνδρου Ηπείρου, διότι δεν αποθέωσα την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, τον Χρηστάρα τον Σπίρτζη, επειδή υπέγραψε τη σύμβαση του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα» – μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω από το χωριό μου. Συγγνώμη, τι να αποθεώσω; Τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους κινήθηκαν;

Και επειδή πολλοί και διάφοροι ξεχνούν, και μεταξύ αυτών και οι προαναφερόμενοι συμπατριώτες μου, αλλά όχι εγώ, υπενθυμίζω:

– Η γέφυρα της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων, κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

– Τριάμισι χρόνια μετά, μόλις την περασμένη Τρίτη, υπογράφηκε η σύμβαση. ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ, όχι ανακατασκευάστηκε η ιστορική γέφυρα. Η ανακατασκευή θα πάρει χρόνο (χρόνους για να είμαστε ακριβείς) – φυσικά δεν θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε κλείνουν τέσσερα χρόνια από την κατάρρευσή της.

Για την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση είναι καθ’ ολοκληρίαν υπεύθυνη η κυβέρνηση. Υπενθυμίζω σχετικά ότι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατάγεται επίσης από την περιοχή (είμαστε και πατριώτες!), με το που συνέβη η κατάρρευση της γέφυρας, με αληθινή συντριβή για την εθνική καταστροφή είχε δεσμευθεί δημόσια στους Ηπειρώτες ότι η ιστορική γέφυρα θα ανακατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό.

Το συντομότερο δυνατό είναι, με χρονομέτρηση ΣΥΡΙΖΑ, τριάμισι χρόνια να υπογραφεί μια σύμβαση, και γύρευε πόσα μετά για να δούμε τη γέφυρα ξανά στη θέση της…

Η μεταμόρφωση του Αλέξη

Μονοί – διπλοί έχουν πέσει οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες είτε να εκχωρήσουν την ελληνική Κεντροαριστερά στον Τσίπρα είτε να πείσουν το Κίνημα Αλλαγής να τον στηρίξει μετεκλογικά για να μπορέσει να «ολοκληρώσει» τα «θαυμαστά τα έργα του».

Και δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα από το Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ, με τη συμμετοχή αυτού του επικεφαλής των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών κυρίου Μπούλμαν. Είναι ότι χθες το απόγευμα ο «κεντροαριστερός» πρόεδρος Αλέξης μετείχε των εργασιών της προπαρασκευαστικής συνόδου των ηγετών των κομμάτων που μετέχουν του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή που λέει και ο ποιητής, σαν να μην τρέχει τίποτε, όπως λέμε.

Σε όλα ψευδεπίγραφος αυτός ο Αλέξης ρε παιδί μου, σε όλα!

(Σε ό,τι αφορά τώρα αυτόν τον κύριο Μπούλμαν, που συνεχίζει στα βήματα του κυρίου Πιτέλα, του ιταλού συντρόφου, ο οποίος και είναι αυτός που είχε προσεγγίσει αρχικά τον Τσίπρα για να τον μεταμορφώσει σε σοσιαλδημοκράτη, έχω μια απορία: γιατί το προσπαθεί εδώ με τον Τσίπρα και τη Φώφη, και δεν ξεκινάει την προσπάθεια από τη Γερμανία, την πατρίδα του; Εκεί υπάρχει αυτό το θαυμάσιο κόμμα το Die Linke. Γιατί δεν τους κάνει και αυτούς κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, ό,τι τέλος πάντων του είναι ευκολότερο;)

Από τη Μόρια στις Βρυξέλλες

Η πρόεδρος Φώφη είχε κληθεί, πρέπει να το πω αυτό, στη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Δεν μετείχε. Εμεινε στην Αθήνα. Προετοιμάζεται, μου είπαν, για την αυριανή, σοβαρή, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, επίσκεψη στο «κολαστήριο» της Μόριας, στη Λέσβο. Παρενθετικά αναφέρω ότι η πρόεδρος Φώφη έχει προειδοποιηθεί από τις αρμόδιες Αρχές ότι δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές για εκείνη και τη συνοδεία της να επισκεφθούν χώρους του «κέντρου» οι οποίοι έχουν μεταβληθεί σε γκέτο.

Σε ό,τι αφορά δε την «πονεμένη» σχέση με τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, αναφέρω ότι την προσεχή Τετάρτη θα μιλήσει σε συνέλευση των ευρωβουλευτών του κόμματος, στις Βρυξέλλες, και προφανώς – θέλω να πιστεύω τουλάχιστον – θα αναφερθεί στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος Σοσιαλιστών – Δημοκρατών να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα σε αυθεντικό εκφραστή της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, παραμονές των ευρωεκλογών…

Το ήθος και η ανατροφή του Μήτσου

Επί του ιδίου θέματος, θέλω να συμπληρώσω και κάτι ακόμη, αν μου επιτρέπετε: δεν άκουσα από πλευράς κυβέρνησης, Μεγάρου Μαξίμου ή παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ, μια λέξη αποδοκιμασίας για τη νέα… «παρέμβαση» του γνωστού «ξερόλα» Παπαδημούλη. Ο Μήτσος, ο οποίος εμφανίζεται ως δεινός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σταυροφόρος κατά του ρατσισμού κάθε μορφής και λογής, δήλωσε τα ακόλουθα, απεχθή όσο και ανατριχιαστικά, χθες:

«Συνιστώ (τσσσσ… ο Μήτσος, συνιστά, βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα!) στην κ. Γεννηματά, η οποία ξαφνικά μέσα στο κατακαλόκαιρο άφησε τη γραμμή των ίσων αποστάσεων και πέρασε σε μια γραμμή ακραίου αντιΣΥΡΙΖΑ, φανατισμού και μετώπου, να καταλάβει ότι αυτοί που την εξέλεξαν πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., δεν ήθελαν έναν Βενιζέλο με μακριά μαλλιά.»

Τι ήθος, τι ευπρέπεια λόγου, τι ευγένεια, τι καλλιέπεια, τι αγωγή. Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε αυτόν τον γνήσιο εκπρόσωπο της Αριστεράς. Εύγε…

Ποιος ήθελε το Grexit

Την απόλυτη γελοιότητα της κυβέρνησης Τσίπρα, σε εκείνο το θανατερό (πρώτο) 6μηνο της διακυβέρνησης της χώρας, αποκάλυψε χθες άθελά του (;) ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο site Newpost. Οπως ανέφερε ο υπουργός σε μια κρίση ειλικρίνειας αφενός και αφετέρου για να καρφώσει το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκη, ο οποίος εκείνο το διάστημα αλώνιζε στην Ευρώπη (και μας κόστισε καμιά 100στή δισ.), χρησιμοποιούσαμε ως κύριο διαπραγματευτικό όπλο το Grexit, το οποίο λέει, ταυτόχρονα επιδίωκε ο… Σόιμπλε!

Το επεξηγώ: αυτοί οι αετοί, απειλούσαν την Ευρώπη με έξοδο από την ευρωζώνη και ο Σόιμπλε που το επεδίωκε, το ήθελε, έκανε τον σταυρό του (είναι προτεστάντης ο Σόιμπλε; Κάνει τον σταυρό του; Αγνοώ…) να το επιχειρήσουμε. Απίθανοι.

Ας καλέσουν τον Καμμένο

Ωχ. Μετά την παρέλαση του κάθε πικραμένου Ευρωπαίου και Αμερικανού από τα Σκόπια προκειμένου να πεισθούν οι κάτοικοι του γειτονικού κρατιδίου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου «ναι» στη «συμφωνία των Πρεσπών», πηγαίνει εκεί και ο υπουργός Σταθάκης να τους πείσει. Θα εξαγγείλει λέει συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου, πιθανώς και επενδύσεις, προκειμένου να πεισθούν οι «Σκοπιανοί» ότι αν εγκρίνουν τη συμφωνία, η χώρα τους θα γίνει παράδεισος.

Δεν ξέρω τι απήχηση θα έχει η επίσκεψη Σταθάκη, αλλά εγώ αν ήμουν ο Ζάεφ θα έκανα την κίνηση ματ: θα καλούσα στα Σκόπια τον… Καμμένο υπουργό Αμυνας, να μιλήσει σε μια εκδήλωση, να δώσει και μια συνέντευξη, να δεις μετά πως γυρίζει το κλίμα. Αλλά δεν υπάρχει φαντασία στην πολιτική, ούτε εδώ, ούτε εκεί…

Προεκλογικό πυροτέχνημα

Δύο δικογραφίες που αφορούν τον Γιάννο Παπαντωνίου διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Η μία αφορά κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα και η δεύτερη μια μεταβίβαση ακινήτου που διέθετε στη Σύρο. Εκ πρώτης όψεως, κανένα θέμα. Αλλά εμένα κάτι μου λέει πως αυτή η ταυτόχρονη κίνηση τής όπως πάντα αδέκαστης Δικαιοσύνης, δεν στοχεύει πουθενά αλλού, παρά μόνο προεκλογικά. Διότι όπως έγινε και με μια άλλη δικογραφία που αφορούσε τον Παπαντωνίου, η Βουλή θα δηλώσει αναρμοδιότητα, θα γίνει και μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για να παρθεί η απόφαση να επιστραφούν οι δικογραφίες στη Δικαιοσύνη, και στο μεταξύ θα έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος εν όψει των εκλογών του Μαΐου. Ακριβώς όπως έγινε παραμονές των εκλογών του 2012 με τον Ακη (Τσοχατζόπουλο).

Τώρα που ο Ακης ό,τι είχε να δώσει (πολιτικά…) το έδωσε, τον «έστυψαν» κανονικά για την ακρίβεια, ανασύρθηκαν (από κάποιο ερμάριο προφανώς) οι δύο φάκελοι που αφορούν τον Γιάννο Παπαντωνίου. Για να επανέλθει στη συζήτηση το «διεφθαρμένο σάπιο παλιό πολιτικό σύστημα»…

Οχι, για να μη νομίζουν ορισμένοι ότι το έργο με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει. Αμ, δεν έχει τελειώσει. Εχει πολλά «επεισόδια» ακόμη…