Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας κ.λπ., Δικαιοσύνης κ.λπ. και Υγείας, από κοινού, ανέθεσαν στον καθηγητή Νομικής και πρώην υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο, γνωστό από τον περίφημο νόμο που όλοι λέμε με τ’ όνομά του, να συστήσει επιτροπή η οποία θα μελετήσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη στα πανεπιστήμια και θα υποβάλει προτάσεις αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας στους χώρους που διέπονται από την προστασία του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου. Η επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν καθηγήτριες και καθηγητές, μια κλινική ψυχολόγος, ένας αντεισαγγελέας, μια αστυνόμος και υπηρεσιακοί παράγοντες συνεδρίασε και ξανασυνεδρίασε και, χθες, παρέδωσε το πόρισμά της στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, για να προωθηθεί για διαβούλευση στις διοικήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις.

Σας βεβαιώ ότι το πόρισμα Παρασκευόπουλου είναι εξίσου σπουδαίο όπως και ο νόμος Παρασκευόπουλου. Συνοψίζω ορισμένες από τις προτάσεις για να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι γράφουν σενάριο κωμωδίας:

n Για τις κλοπές συστήνεται «φωτισμός σε προαύλιους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί» αλλά και ευαισθητοποίηση των φοιτητών για να καταλάβουν ότι «όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη». Για την πιθανότητα ληστειών σε ΑΤΜ και χρηματαποστολές συστήνεται «απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ».

– Για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, προτείνονται «πρωτοβουλίες για την αποδιάρθρωση της αγοράς ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ».

– Για περιστατικά που εμποδίζουν την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ, όπως π.χ. η ψυχολογική βία και ο εκφοβισμός των καθηγητών, προτείνεται η συστηματική ενημέρωση – κατάρτιση της διοίκησης των ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης, κώδικα δεοντολογίας και φόρουμ συζητήσεων.

– Τέλος, ο ίδιος ο Νίκος Παρασκευόπουλος προτείνει τη δημιουργία δικτύων παραγόντων που θα αποφασίζουν στα δύσκολα. Οι παράγοντες θα είναι πρυτάνεις, καθηγητές, φοιτητές, εισαγγελέας, Αστυνομία, αυτοδιοικητικοί και δημοσιογράφοι (τι δουλειά έχουν οι δημοσιογράφοι;). Επίσης, πρέπει να σταθμίζεται «αν το κόστος ασφάλειας που προκύπτει κάποτε εφόσον μια επιχείρηση δεν λάβει χώρα είναι αντίστοιχο ή μικρότερο της αναστάτωσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας, που θα προκύψει – ίσως σε βάθος χρόνου – αν η επιχείρηση διεξαχθεί».

Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι προτείνεται η δημιουργία διαφόρων επιτροπών για τη συζήτηση επί του πεδίου των μέτρων της Επιτροπής Παρασκευόπουλου. Ασφαλώς, όπως προκύπτει, χρειάζεται να γίνουν και προσλήψεις.

Πίτερ Σέλερς, ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι μεγάλος κωμικός. Σε ξεπέρασε.