Στη Συρία «το παρελθόν είναι μια ξένη χώρα». Για εκατομμύρια Σύρους, η άλλοτε ακμάζουσα και σταθερή πατρίδα έχει γίνει μια ανάμνηση. Στον όγδοο πλέον χρόνο της, η σύρραξη στη Συρία έχει οδηγήσει πάνω από 5,6 εκατ. πρόσφυγες να αναζητήσουν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, ενώ άλλα 6,6 εκατ. εκτιμάται ότι είναι οι εκτοπισμένοι μέσα στη χώρα. Και ενώ πάνω από 750.000 χιλιάδες έχουν επιστρέψει στη Συρία φέτος, οι συγκρούσεις συνεχίζουν να προκαλούν οδύνη και περαιτέρω εκτοπισμό σε περιοχές όπως η Ιντλίμπ στον Βορρά.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ήταν στη Συρία πριν από τον πόλεμο, παρέχοντας προστασία και κατάλυμα σε Παλαιστινίους, Ιρακινούς και άλλους πρόσφυγες. Αλλά από το 2011 βοηθούμε εκατομμύρια Σύρους εκτοπισμένους μέσα ή έξω από τη χώρα τους. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις το σθένος των ανθρώπων στη Συρία, αλλά τα βάσανα και το μέγεθος της απώλειάς τους προκαλούν θλίψη. Η στήριξη που έχουν προσφέρει οι γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν υποδεχτεί τη μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη οι ροές συνεχίζονται παρά τους κινδύνους. Ο αριθμός των αφίξεων μπορεί να είναι μικρότερος, αλλά τα ταξίδια των προσφύγων παραμένουν στο επίκεντρο. Και ενώ η στάση ορισμένων κρατών γίνεται όλο και πιο αυστηρή, αυτό που χρειάζεται είναι η αλληλεγγύη και μια κοινή προσέγγιση: η πρόσβαση στο άσυλο για όσους βρίσκονται σε ανάγκη και η διάσωση ανθρώπινων ζωών θα πρέπει είναι προτεραιότητα.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο: Πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν φτάσει φέτος, μεταξύ των οποίων περίπου 22.300 μέσω θαλάσσης. Πάνω από τους μισούς ανάμεσά τους ήταν γυναίκες (24%) και παιδιά (36%). Και οι αριθμοί αυξάνονται, προσθέτοντας περισσότερη πίεση στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου και στα άλλα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Η κατάσταση στη Μόρια παραμένει κρίσιμη και χρειάζονται επειγόντως μέτρα για τη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα και την προετοιμασία κατάλληλων και επαρκών χώρων φιλοξενίας. Οι Σύροι εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία στις νέες αφίξεις, κάτι που αντανακλά την ανθεκτικότητα μια σύρραξης που έχει κρατήσει παραπάνω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Leo Dobbs είναι υπεύθυνος Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα