Το «Circulation», το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), δημοσίευσε πρόσφατα μια πολυκεντρική μελέτη η οποία μελετά τα χαρακτηριστικά των αρρώστων με πρόπτωση της μιτροειδούς που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή.

Πράγματι η καρδιακή ανακοπή είναι μια σπάνια επιπλοκή των αρρώστων με πρόπτωση της μιτροειδούς. Η μεγάλη κατηγορία των αρρώστων με εικόνα πρόπτωσης μιτροειδούς στο ηχωκαρδιογράφημα δεν έχει ανεπάρκεια της βαλβίδας, έχει φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα με Holter 24ώρου χωρίς αρρυθμίες και test κοπώσεως φυσιολογικό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της πρόπτωσης της μιτροειδούς ασθενούς που δεν κινδυνεύει από καρδιακή ανακοπή.

Το ευτύχημα είναι ότι στην κατηγορία αυτή ανήκει τουλάχιστον το 90% των προπτώσεων της μιτροειδούς. Γενικότερα πρόπτωση της μιτροειδούς είναι η αδυναμία των φύλλων της βαλβίδας να συγκρατούνται στη θέση τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορεί να κλείσει η βαλβίδα υδατοστεγώς και να παλινδρομεί το αίμα πίσω στον αριστερό κόλπο. Η διάγνωση της πρόπτωσης της μιτροειδούς από τον γιατρό δημιουργεί συνήθως άγχος και νευρικότητα στον άρρωστο ο οποίος, διαβάζοντας τα περί πρόπτωσης στο Internet, ανησυχεί για τη ζωή του καθώς και για την πιθανότητα να υποβληθεί σε διορθωτική εγχείρηση.

Ομως, όλα αυτά αφορούν περίπου το 1/10 των περιπτώσεων. Η διορθωτική εγχείρηση επιχειρείται όταν υπάρχει σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της βαλβίδας. Σήμερα μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται εγχείρηση γιατί η ανεπάρκεια βαλβίδας αντιμετωπίζεται με ειδικούς συνδετήρες (clips). Η πρόπτωση της μιτροειδούς οφείλεται σε χαλάρωση της βαλβίδας και του υποβαλβιδικού συστήματος. Είναι συνήθως γονιδιακής προέλευσης και αποκαλείται μυξωματώδης εκφύλιση. Ομως, πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει το έμφραγμα ή η ισχαιμία του μυοκαρδίου καθώς και η μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα. Η πρόπτωση από ενδοκαρδίτιδα προκαλείται από εγκατάσταση μικροβίων πάνω στη βαλβίδα ή στο υποβαλβιδικό σύστημα τα οποία καταστρέφονται.

Τελικά, η πρόπτωση της μιτροειδούς δεν αποτελεί πάθηση που χρειάζεται αντιμετώπιση στο συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων. Πρόκειται για απεικονιστικό εύρημα του ηχωκαρδιογραφήματος. Καλό είναι τα άτομα αυτά να λαμβάνουν προληπτικά αντιβίωση πριν από αιματηρές οδοντιατρικές επεμβάσεις, καίτοι ακόμα και αυτό σήμερα δεν είναι αποδεκτό από όλους.