Κύριε Διευθυντά,

Κατά τον Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο («Κ» 26/7/2018), η μεγάλη πυρκαγιά στη Μάνδρα Αττικής «ξεκίνησε από έναν κεραυνό στα Γεράνεια Ορη. Είναι καθαρό μήνυμα του ουρανού»! Τόνισε, δε, «ο Αλέξης Τσίπρας και όλοι οι άλλοι άθεοι συνεργάτες του είναι υπαίτιοι της γενικής καταστροφής»!

Με το ίδιο θεολογικό «σκεπτικό», παλαιότερα, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Καντιώτης απέδιδε στις εκτρώσεις όλα τα δεινά της χώρας. Ομως, με αυτές τις θεολογικές ερμηνείες δεν έπρεπε να υπάρχουν σήμερα οι προτεσταντικές σκανδιναβικές χώρες – που διακρίνονται μάλιστα για το πνευματικό και βιοτικό τους επίπεδο – αφού οι άθεοι και αγνωστικιστές υπερβαίνουν εκεί το 85% του πληθυσμού τους!

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στον κ. Αμβρόσιο, δήλωσε: «ο Θεός είναι αγάπη. Δεν εκδικείται. Τα υπόλοιπα είναι προσωπικές απόψεις, έχουν όρια. Ο Θεός είναι Αγάπη».

Είναι πασιφανές ότι τα φυσικά φαινόμενα – πυρκαγιές, πλημμύρες, κεραυνοί, σεισμοί, ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, τσουνάμια κ.λπ. – δεν ερμηνεύονται με θεολογικούς όρους. Και οι φυσικοί νόμοι εκδικούνται όταν παραβιάζονται.

Δυστυχώς, δε, αυτές οι εκτός λογικής απόψεις βρίσκουν ανταπόκριση μεταξύ των αδύναμων, φοβικών και εξαρτητικών ατόμων, ιδίως των αγράμματων, που λειτουργούν κυρίως με το θυμικό τους. Γι’ αυτό και αποδίδει η κατήχησή τους από τα ιερατεία των διαφόρων θρησκευμάτων που γίνεται κατά σύστημα από τη νηπιακή ηλικία.

Οσοι δέχονται θεολογική ερμηνεία των φυσικών φαινομένων υποεκτιμούν τους κινδύνους, εφησυχάζουν, δεν αναζητούν τα φυσικά αίτια και δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προς αποφυγήν ή περιορισμό των καταστροφών.

Το κυριότερο, όταν αντιμετωπίζουν άκριτα τους φυσικούς νόμους και τις συνέπειές τους, λειτουργούν με την ίδια «λογική» γενικότερα. Αυτή η άκριτη νοοτροπία επικρατεί και στην κοινωνική ζωή μας – π.χ. στις εκλογές, δημοτικές και βουλευτικές, στις οποίες επικρατούν ακραίες τάσεις – με αρνητικά αποτελέσματα στη συμβίωσή μας. Οι υπερβολικοί μεταφυσικοί δογματισμοί (θέλημα Θεού, ο Θεός της Ελλάδας κ.λπ.), αντίθετα με τον ορθό λόγο, βλάπτουν επικίνδυνα την ομαλή λειτουργία της σύγχρονης, ευνομούμενης πολιτείας.

Με τιμή

Γρηγόρης Γ. Βαρελάς

Οικονομολόγος, απόφοιτος ΙνστιτούτουΕDI της World Bank

Από θύμα κατηγορούμενος

Κύριε Διευθυντά,

Το 2013, βλέποντας τη βαρβαρότητα των κυνηγών να συνεχίζεται ανάμεσα στα σπίτια μας, στις αυλές μας, στους δρόμους μας, στα κτήματά μας, κι ακόμα βλέποντας την αδιαφορία των τοπικών Αρχών (εκτός της Αστυνομίας που πάντα ανταποκρίθηκε στις τηλεφωνικές μας κλήσεις), συνέταξα επιστολή, με δική μου πρωτοβουλία αλλά και τη παροτρύνσει των υπογραψάντων την επιστολή αυτή γειτόνων.

Κι επειδή το πρόβλημα με τους κυνηγούς συνεχιζόταν, με τις Αρχές να αδιαφορούν, το 2015 ξαναέστειλα την επιστολή αυτή στον υπουργό Περιβάλλοντος.

Και αντί οι εισαγγελείς της Λευκάδος να ελέγξουν την αδιαφορία του Δασαρχείου Λευκάδος (και παντός αρμοδίου) για το ότι δεν έκαμαν τίποτε, έναν χρόνο μετά (2016) με κάλεσαν να καταθέσω και ν’ απαντήσω γραπτώς στο Αστυνομικό Τμήμα Αγρινίου για ποιον λόγο συνέταξα την επιστολή αυτή.

Εδωσα την κατάθεσή μου προσπαθώντας να εξηγήσω τα ήδη εξηγημένα μέσα από την ίδια μου την επιστολή. Αλλά, ένα έτος μετά (2017), μου ζητείται και πάλι να καταθέσω για ποιον λόγο προέβην στο φοβερότατο τούτο κακούργημα να διαμαρτυρηθώ για την παρουσία των κυνηγών ανάμεσα στα σπίτια μας. Δίνω την ίδια ακριβώς κατάθεση-απολογία που έδωσα πριν από ένα ετος.

Ενα έτος μετά (φέτος, Ιούλιος του 2018) λαμβάνω «κλητήριο θέσπισμα» με το οποίο καλούμαι στο Πρωτοδικείο Λευκάδος να δικαστώ (στις 25/9/2018) για τα «ψεύδη» μου. Με μόνο μάρτυρα κατηγορίας το Δασαρχείο Λευκάδος, του οποίου οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι οι ίδιοι κυνηγοί. Εγώ την επιστολή δεν την έκανα ούτε για να πολεμήσω τους πλουσίους κυνηγούς, ούτε για να βλάψω τη βιομηχανία κυνηγετικών υλικών. Την έκανα μόνο και μόνο για τη διαρκή παρουσία των κυνηγών ανάμεσα στα σπίτια μας και για την αδιαφορία των Αρχών…

Ναι, σε δίκη ο διαμαρτυρόμενος πολίτης. Ωστε από θύμα να μετατραπεί σε θύτη. Σα να μην έχει να κάνει με δικαστικούς λειτουργούς ορκισθέντες να υπηρετούν τα συμφέροντα του έλληνα πολίτη, αλλά, σαν να είναι δικαστικοί υπάλληλοι του σουλτάνου, που πρέπει να καταστείλουν και να κατασυκοφαντήσουν κάθε διαμαρτυρία των ραγιάδων απέναντι στις αδικίες που υφίστανται από μερίδα προνομιούχων ομάδων της αυτοκρατορίας.

Γιάννης Υφαντής