Το Βερολίνο υψώνει τείχος απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εμφανίζεται έντονα αρνητικό στο αίτημα του οικονομικού επιτελείου για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αλλά και του αφορολόγητου ορίου.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ΔΝΤ, το οποίο από την αρχή παραμένει αμετακίνητο στη θέση του για εφαρμογή του νομοθετημένου μέτρου της μείωσης έως 18% των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 και η Γερμανία λέει Νάιν στο ενδεχόμενο ακύρωσής του.

Στις επαφές και τις συζήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ ελλήνων αξιωματούχων και στελεχών τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικρατεί μια αρνητική διάθεση. Οι Γερμανοί όχι μόνο δεν βλέπουν με καλό μάτι το αίτημα της κυβέρνησης για ακύρωση του μέτρου των συντάξεων, αλλά επιμένουν στη θέση τους επαναλαμβάνοντας διαρκώς πέντε λέξεις «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Τα μαντάτα που έρχονται από τη γερμανική πρωτεύουσα είναι δυσοίωνα για το κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο αντιλαμβάνεται ήδη ότι προσκρούει σε τείχος για το θέμα των συντάξεων.

Ενδεικτικό είναι ότι οι αντιδράσεις στο ελληνικό αίτημα είναι έντονες όχι μόνο στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών, με τα στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού να μη συζητούν το ενδεχόμενο ακύρωσης των συμφωνηθέντων. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελευταίοι σε συζητήσεις τους για το θέμα διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμία ακύρωση των συμφωνηθέντων, τόσο για τις συντάξεις όσο και για το αφορολόγητο. Τονίζουν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο οι δαπάνες όσο τα χαμηλά έσοδα και κυρίως ότι αυτά προέρχονται από μια στενή φορολογική βάση που υπερφορολογείται.

Διαπραγματεύσεις. Στη σκιά του τείχους που υψώνεται από Βερολίνο και Ουάσιγκτον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει τις συζητήσεις με τους δανειστές και ευελπιστεί ότι θα βρεθεί χρυσή τομή σε πολιτικό επίπεδο.  Οπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του (newpost.gr) «τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει».

Χθες, στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με το γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. Στη συνάντηση που είχε μαζί τους εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς.

Ο χρόνος πάντως τρέχει και η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της ένα δεκαήμερο για να ολοκληρώσει τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.