Η Αντετοκουμπιάδα, που έχει ξεκινήσει λίγα μόλις λεπτά μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης της εθνικής μας ομάδας, προσβάλλει πάνω απ’ όλα τους παίκτες που έφεραν αυτή την επιτυχία, τόσο αυτούς που έτρεξαν το πρότζεκτ στον αρχικό όμιλο με Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ και Εσθονία, όσο και αυτούς που μπήκαν μαζικά στο τελευταίο παράθυρο του Σεπτεμβρίου. Και φυσικά τον προπονητή Θανάση Σκουρτόπουλο, που κλείνοντας τα αφτιά του σε μύρια όσα (από επιλογή του προκειμένου να μείνει συγκεντρωμένος στον στόχο και όχι λόγω αδυναμίας) όλους αυτούς του μήνες κατάφερε να φέρει εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή του.

Με την εθνική μας ομάδα να γίνεται η πρώτη εκπρόσωπος από την Ευρώπη που εξασφάλιζε αήττητη (8-0) μέχρι εκείνο το σημείο την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας έναν χρόνο πριν από τη διοργάνωση. Οταν προ τετραετίας αναγκαζόμασταν να προσφύγουμε στη διεκδίκηση της Wild Card για να μη χάσουμε τη συμμετοχή μας στο κορυφαίο ραντεβού. Κάτι που έπρεπε να γίνει (τότε) καθώς άλλωστε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων είχε βάλει και ο χορηγός της ομοσπονδίας που σαφώς κέρδιζε από τη συμμετοχή της Εθνικής με τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Πόσο μάλλον όταν η Εθνική μας θα είναι πλέον παρούσα για 8η φορά στις τελευταίες εννέα διοργανώσεις (απούσα μόνο το 2002 στην Ινδιανάπολη), τη στιγμή που δεν είχε καν συμμετοχή στις πρώτες εννέα διοργανώσεις μέχρι και το 1982!

Η απάντηση του εκπροσώπου

Μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου στο ραδιόφωνο του Fair Play στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε λόγο περί υπόθεσης των ατζέντηδων («Δεν θέλω να πω κάτι για το οποίο δεν είμαι βέβαιος ότι θα γίνει. Εννοείται πως θέλουμε τον Γιάννη στο Παγκόσμιο, αλλά σας είπα ποιοι διακινούν το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα. Και το θέμα του Αντετοκούνμπο είναι θέμα ατζέντηδων» είπε μεταξύ άλλων) η… φωτιά φούντωσε καθώς απάντησε ο εν Ελλάδι εκπρόσωπος του παίκτη Γιώργος Πάνου, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Sport FM όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο Γιάννης χρωστάει στην Ελλάδα και όχι στον κύριο Βασιλακόπουλο. Κρίνοντας από τον τρόπο που λειτουργεί, προσβάλλει για άλλη μια φορά έναν από τους καλύτερους παίκτες και τα καλύτερα παιδιά του χώρου. Δίνει την εικόνα πως ο Γιάννης είναι άβουλο ον. Συμβαίνει το αντίθετο. Προφανώς θυμάστε τις περσινές δηλώσεις. Θυμάστε την ανακοίνωση της ΕΟΚ πέρυσι; Μας μίλησαν για σκευωρία των Μπακς, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Γιάννης ήταν κομμάτι της. Φέτος οι κακοί είναι οι ατζέντηδες. Προ διετίας δεν ντράπηκε να αποκαλέσει τον Γιάννη και τον Θανάση αρκούδες με χαλκά και χαλινάρι. Εγινε στην ομοσπονδία. Μας κάλεσε και πήγαμε ένα πρωινό. Ο κόσμος δεν έχει την άνεση να ζήσει τον Γιάννη. Τα παιδιά περνούν τα δικά τους μηνύματα κατά του ρατσισμού και τα λοιπά. Ακόμα και σε αυτά τον προσέβαλαν, λέγοντάς του πως άλλοι αποφασίζουν και τον περιφέρουν σαν… αρκούδα με χαλινάρι. Ετσι τον παρουσίασε, μπροστά του. Από τότε ο Γιάννης αποφάσισε να σιωπήσει, σεβόμενος την ηλικία και τη θέση του προέδρου» τόνισε ο μάνατζερ του άσου του ΝΒΑ, με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο να απαντά ρίχνοντας τους τόνους και ζητώντας να μείνουν όλοι στην επιτυχία της Εθνικής.

«Σε ώρα μεγάλης χαράς για το ελληνικό μπάσκετ, μια διαδικασία ανακοινώσεων και απαντήσεων δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες. Ας μείνουμε στην πρόσφατη σημαντική επιτυχία της εθνικής ομάδας την οποία κάποιοι επιχειρούν να δηλητηριάσουν με ψεύδη και αναλήθειες. Ας αφήσουμε τους πρωταγωνιστές να την απολαύσουν και πιστεύω ότι με τον καιρό θα λύσουμε και όποια άλλα ζητήματα πιθανώς υπάρχουν. Επιτέλους ας αφήσουν ήσυχο το ελληνικό μπάσκετ κάποιοι που κατά συνήθεια το απομυζούν».