Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου όχι μόνο δικαίωσε τις θέσεις της ΕΠΟ, αλλά ήταν απόλυτα σαφής: θα πέσουν τρεις ομάδες απευθείας, μία θα ανέβει από τη Β’ Εθνική, ενώ όποιος τερματίσει 13ος θα κληθεί να δώσει μπαράζ με τον δεύτερο της Football League. Κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για το ποιος θα αποφύγει τον υποβιβασμό θα μεγαλώσει, γιατί ποτέ δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν θα ξεπεράσει το εμπόδιο μιας ομάδας της Β’ Εθνικής που διαθέτει δυναμική και έφτασε να διεκδικεί απευθείας άνοδο στη μεγάλη Λίγκα.

Θυμίζουμε, εδώ, ότι οι παράγοντες της Σούπερ Λίγκας ήθελαν να πέσουν τρεις και να ανέβει μία ομάδα. Αρα, να έχουμε κάτι σαν κλειστή Λίγκα, να κινδυνέψουν λιγότερες ομάδες και επιπρόσθετα, το πρωτάθλημα της παρακάτω κατηγορίας να είναι με μικρό ενδιαφέρον. Γιατί τι θα συνέβαινε αν στη Β’ Εθνική κάποιος εξασφάλιζε νωρίς την πρωτιά, τον τίτλο και κατ’ επέκταση την άνοδο; Τι θα έκαναν οι άλλοι;

Τώρα η Σούπερ Λίγκα θα κληθεί να αλλάξει την προκήρυξή της και βέβαια χτυπά καμπανάκι δυνατό για κάποιες ομάδες που δεν μπορούν να νιώθουν ασφάλεια. Με τρεις να υποβιβάζονται και μία να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, όλα τα ματς θα έχουν ενδιαφέρον, ουδείς θα κοιμάται ήσυχος, οι πάντες θα είναι στην πρίζα. Και κυρίως τα σχέδια ορισμένων για κατά το δυνατόν λιγότερες μεταβολές πάνε στην άκρη. Θέλεις να συνεχίσεις στους δυνατούς; Θα πρέπει αργά ή γρήγορα να φτιάξεις τα οικονομικά σου, να κάνεις επενδύσεις, να παλέψεις και να κρατηθείς, να είσαι υγιής σε όλους τους τομείς.

Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως ο δεύτερος της Football League θα έχει εξ ορισμού μειονέκτημα σε σύγκριση με τον 13ο της Λίγκας. Επί της ουσίας, αυτό μπορεί να θεωρηθεί σωστό και να ισχύσει, δεν πρόκειται όμως για κανόνα που δεν έχει εξαίρεση. Γιατί στους αγώνες μπαράζ ακόμη και ο υποδεέστερος μπορεί να διατηρεί ελπίδες και άλλωστε, στη Γερμανία ανάλογο μπαράζ γίνεται για μία θέση ανόδου από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία. Φυσικά, ένα άλλο σύστημα, ίσως και δικαιότερο θα ήταν να θεσπιστούν μπαράζ με συμμετοχή τεσσάρων ομάδων από τη Β’ Εθνική και με έπαθλο μια θέση στον ήλιο της τελικής αναμέτρησης. Ολα δεκτά και όλα μπορεί να συζητηθούν και να βελτιωθούν στο μέλλον. Επί της ουσίας κρατάμε το ενδεχόμενο να ανέβει και δεύτερη ομάδα από τη Β’, κάτι που συνεπάγεται ομάδες με όρεξη να διεκδικήσουν κάτι σπουδαίο και όχι να λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση μόνο για την πλάκα τους.