Μια πρόταση γάμου, η εκτυφλωτική Σκάρλετ Τζοχάνσον με το αβυσσαλέο ντεκολτέ του Balmain φορέματός της, τα Louboutin πέδιλά της και τα ελληνικά κοσμήματά της, η ισοπαλία των συνδρομητικών δικτύων Netflix και HBO ή οι πολιτικές σπόντες για τον Τραμπ είναι αυτό που έμεινε από τη βραδιά των Emmy 2018; Το τελευταίο σίγουρα όχι, αφού ανήκει πια στην κατηγορία των απελπιστικά προβλέψιμων. Για να τιμηθεί ο θεσμός, ας γίνει μια αρχή από την ακτινογράφηση των φετινών βραβείων που θέλει δύο μονομάχους – Netflix και HBO – να βγαίνουν από την αίθουσα κρατώντας ο καθένας από 23 βραβεία, ύστερα από 108 και 112 υποψηφιότητες αντίστοιχα.

Η τηλεοπτική ακαδημία φέτος αποφάσισε ότι η πλέον δημοφιλής σειρά, «Game of Thrones», πρέπει να κρατήσει ξανά το σκήπτρο της διοργάνωσης αποσπώντας το βραβείο της καλύτερης σειράς – κλέβοντας το από το «The handmaid’s Tale» που φέτος δεν κατάφερε κερδίσει τίποτα, σε αντίθεση με πέρυσι που έφυγε από την αίθουσα με 8 βραβεία. Θριάμβευσε το «The Marvelous Mrs. Maisel» της Εϊμι Σέρμαν-Παλαντίνο, που απέσπασε τα περισσότερα βραβεία από κάθε άλλη σειρά – πέντε στο σύνολο, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης κωμικής σειράς. Στους μεγάλους κερδισμένους των 70ών Emmy είναι το «The Assassination of Gianni Versace» που πήρε τα βραβεία μίνι σειράς, σκηνοθεσίας για τον Ράιαν Μέρφι και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Ντάρεν Κρις. Η Ρετζίνα Κινγκ απέσπασε το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου για τη σειρά του Netflix «Seven Seconds». Εκτός από το «Game of Thrones», στην κατηγορία των δραματικών σειρών από δύο Emmy κατάφεραν να αποσπάσουν και οι σειρές «The Crown» και «The Americans».

Στη λίστα των νικητών μπήκαν ο Πίτερ Ντίνκλατζ, γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό ως Τίριον στο «Game of Thrones», και το ρομπότ – επαναστάτρια που ενσαρκώνει η Θάντι Νιούτον στη σειρά «Westworld». Αμφότεροι κράτησαν το βραβείο β’ αντρικής και β’ γυναικείας ερμηνείας. «Δεν πιστεύω στον Θεό, αλλά θα ήθελα απόψε να τον ευχαριστήσω» είπε η Νιούτον παραλαμβάνοντας το αγαλματάκι.

Η 96ΧΡΟΝΗ ΜΠΕΤΙ ΓΟΥΑΪΤ. Στις αξιομνημόνευτες στιγμές της βραδιάς ήταν όταν η βετεράνος της αμερικανικής τηλεόρασης Μπέτι Γουάιτ, που στο παρελθόν είχε 24 υποψηφιότητες και απέσπασε οκτώ Emmy, ανέβηκε στη σκηνή. Μίλησε με θέρμη για την πορεία της και τη συμμετοχή της σε σειρές όπως το «Mary Tyler Moore Show» και «Τα Χρυσά Κορίτσια»: «Είναι απίστευτο που βρίσκομαι ακόμη στον χώρο και με ανέχεστε. Τι υπέροχη δουλειά κάνουμε! Είμαι απίστευτα τυχερή» είπε η 96χρονη μετρ της κωμωδίας, και έκανε το κοινό να σηκωθεί όρθιο και να τη χειροκροτεί. Στα δυνατά στιγμιότυπα ήταν και η πρόταση γάμου από μικροφώνου του σκηνοθέτη Γκλεν Γουίς στη σύντροφό του όταν ανέβηκε να πάρει το βραβείο που κέρδισε για την κάλυψη των φετινών Οσκαρ. «Αναρωτιέσαι γιατί δεν σε αποκαλώ «κορίτσι μου»; Είναι επειδή θέλω να σε λέω «γυναίκα μου»» της είπε. Εκείνη απάντησε ναι και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς… θα δούμε.