Ηταν 00.33 της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 όταν ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, βασικού κατηγορουμένου στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπως απέδειξε η ιστορία, ήταν εκείνη που έθεσε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μια σειρά από ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής με ποινικό πρόσημο και οδήγησε στο εδώλιο 68 άτομα – μεταξύ αυτών και βουλευτές του κόμματος – τα οποία ελέγχονται πλέον για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

«Ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε «το τέρας» στα μάτια, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν» ανέφεραν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του.

«ΑΚΛΟΝΗΤΟΙ». «Από την ημέρα αυτή και μέχρι σήμερα στεκόμαστε κι εμείς ακόμα εδώ, ακλόνητοι, απέναντι στους χρυσαυγίτες δολοφόνους του, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδείξουν ότι είναι ένα δήθεν «νόμιμο» πολιτικό κόμμα και όχι μια νεοναζιστική οργάνωση με μόνο στόχο να κατασπαράξει όποιον φαντασιώνεται ως εχθρό της, σε συνεχεία των ιδεολογικών της προγόνων» συμπληρώνουν θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Υστερα από 275 συνεδριάσεις οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, υπό την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, συνεχίζουν τον δικαστικό μαραθώνιο, με στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη προς κάθε κατεύθυνση, όπως ορίζει ο νόμος και επιτάσσει το Σύνταγμα, με μοναδικό οδηγό το αποδεικτικό υλικό που προκύπτει μέσα από τις σελίδες της δικογραφίας και στοιχειοθετείται με βάση όσα ακούγονται στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο πρώτος μεγάλος αποδεικτικός κύκλος, που ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας, έχει κλείσει εδώ και καιρό, ενώ αυτές τις ημέρες συνεχίζεται – άλλοτε στη δικαστική αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού και άλλοτε στο Εφετείο – η διαδικασία της ανάγνωσης των εγγράφων που εισέφερε στη διαδικασία η πολιτική αγωγή και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, προκειμένου να συνδράμουν ο καθένας από τη δική του πλευρά στη διαμόρφωση της εικόνας που θα σχηματίσουν οι δικαστές πριν από την κρίσιμη, για όλους τους παράγοντες της δίκης, απόφασή τους.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των εγγράφων προβλήθηκαν και ακούστηκαν βίντεο και ηχητικά αποσπάσματα από την ογκώδη δικογραφία, τα οποία προέρχονταν κυρίως από αρχειακό υλικό (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα) των κατηγορουμένων.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και η έρευνα που έκανε το κέντρο Forensic Architecture, εξετάζοντας καρέ καρέ τα γεγονότα πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η έρευνα συνοδεύτηκε μάλιστα και από ένα βίντεο το οποίο αποκαλύπτει ότι η εγκληματική ενέργεια έγινε ανάμεσα στις 00.03-00.04, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 23.59, από την οδό Τσαλδάρη είχε περάσει το κομβόι των χρυσαυγιτών.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Εχουν δηλωθεί περίπου 230 άτομα, αλλά ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα καταθέσουν όλοι ή αν θα περιοριστεί ο αριθμός τους, ενώ το επόμενο κομβικό στάδιο είναι οι απολογίες των κατηγορουμένων, όπου θα ερωτηθούν – όσοι από αυτούς επιλέξουν να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου – για όλα όσα περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Στην πρώτη γραμμή οι γονείς

Πλήθος κόσμου συμμετείχε χθες στις αντιφασιστικές πορείες για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Κερατσίνι με κατεύθυνση τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Στην κεφαλή της πορείας (διαλύθηκε τελικά στο Δημοτικό Θέατρο όπου παρατάχθηκαν κλούβες) βρίσκονταν διαρκώς ο Παναγιώτης και η Μάγδα Φύσσα, γονείς του μουσικού που ξεψύχησε στα 34 του από τη μαχαιριά του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Εκτός από τον Πειραιά, επεισόδια μεταξύ κρανοφόρων και αστυνομικών σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα