Η αγαπημένη συριζαϊκή κατηγορία κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως στρέφει το κόμμα του προς τα δεξιά, για την ακρίβεια προς τα άκρα δεξιά. Εξαπολύεται σε κάθε ευκαιρία που δίνουν στην κυβέρνηση Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, αλλά και χωρίς καν να δώσουν αφορμή οι δυο προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ γαλάζιοι. Ο αρχηγός της ΝΔ, από το Βελλίδειο το Σαββατοκύριακο, απάντησε με έναν τρόπο σε αυτήν την κατηγορία. Δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να κάνει ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης στρέφει το βλέμμα του στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Εχει, εξάλλου, ήδη κάνει μεταγραφές, σαν τους ποταμικούς Ιάσονα Φωτήλα και Κατερίνα Μάρκου. Και έχει, πολλάκις, τείνει χείρα συνεργασίας στο Κίνημα Αλλαγής. Ορισμένοι θυμίζουν και τον καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης Θόδωρο Πελαγίδη, που είναι σύμβουλος του Μητσοτάκη για μακροοικονομικά ζητήματα και οι μυημένοι χαρακτηρίζουν «βενιζελικό». Ή τον ακαδημαϊκό, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργο Γεραπετρίτη, που ορίστηκε πριν από έναν χρόνο επικεφαλής ομάδας συμβούλων του προέδρου της ΝΔ και υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.

Παράλληλα, από το επιτελείο του δηλώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόθεσή τους να ψαρέψουν στην κεντρώα εκλογική δεξαμενή. Κάποιοι δε στους κόλπους της ΝΔ εμφανίζονται πεπεισμένοι πως το κόμμα τους είναι πλέον η μοναδική εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για όσους επιθυμούν διακαώς αλλαγή κυβέρνησης. Με δυο λόγια, θεωρούν πως οι απαραίτητες μετακινήσεις από την Κεντροαριστερά έχουν γίνει. Οπότε «τώρα μένουν τα στελέχη».

ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ. Προχθές στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός της ΝΔ παραδέχθηκε δημοσίως ότι στα νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια των επερχόμενων εθνικών εκλογών θα περιλαμβάνονται και άνθρωποι που εκπροσωπούν την Κεντροαριστερά: «στα ψηφοδέλτιά μας θα δείτε μια σημαντική διεύρυνση προς τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και, γιατί όχι, της Αριστεράς. Και στη συνέχεια, βέβαια, θα είναι στο χέρι των πολιτών να επιλέξουν τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδος». Ειρήσθω εν παρόδω, έχει δηλώσει δημοσίως ότι και στο Υπουργικό του Συμβούλιο θα έχουν μια καρέκλα άνθρωποι από τους εν λόγω χώρους. Και το επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη: «Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία είναι άξια να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές. Και αυτή είναι η πρόκληση για μένα: Να επιλέξω τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση. Και έχω πει ότι όταν λέω ότι θα κυβερνήσω με αυτούς που κρίνω πιο άξιους, προφανώς θα κοιτάξω και πέρα από το στενό πλαίσιο της ΝΔ».

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Ηδη ακούγονται κάποια από τα ονόματα εκείνων που βρίσκονται πέρα από το στενό πλαίσιο της ΝΔ και όλα δείχνουν ότι τελικά θα ενταχθούν σε αυτό. Πολλοί στοιχηματίζουν ότι οι νυν ποταμικοί Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς και Γιώργος Μαυρωτάς θα κατέβουν υποψήφιοι με την αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα δε με ένα σενάριο που κυκλοφορεί μεταξύ των παροικούντων την Κεντροαριστερά, προς τη ΝΔ θα μπορούσε να προσανατολιστεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης, όχι όμως ως υποψήφιος βουλευτής. Η αίσθηση που επικρατεί στους γαλάζιους διαδρομιστές είναι ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για μια προεκλογική συνεργασία με Το Ποτάμι, αλλά για μια απορρόφηση, όπως συνέβη, π.χ., με τη Δράση. Ενα ακόμη πρόσωπο που αναφέρεται ως πιθανή μετεκλογική μεταγραφή είναι η Αννα Διαμαντοπούλου. Ορισμένοι σημειώνουν δίπλα στο όνομα της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κι εκείνο του Γιώργου Φλωρίδη, αφού οι δυο τους είναι συνιδρυτές της Ωρας Αποφάσεων – όχι, ωστόσο, με μεγάλη βεβαιότητα.

Το μόνο σίγουρο, εξάλλου, σε όλη αυτή την ιστορία της διεύρυνσης της ΝΔ προς το κέντρο είναι ότι – όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ – «τη χειρίζεται μόνος του ο Μητσοτάκης και δεν ανακατεύεται κανείς».