Το θέμα των συντάξεων είναι το άγιο δισκοπότηρο για την κυβέρνηση που δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα, αλλά τα μηνύματα που εισπράττει από τους εκπροσώπους του ESM, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι θετικά. Υπό τη σκιά των σημάτων που στέλνονται από τους πιστωτές για τήρηση των συμφωνηθέντων, έστω και για λόγους αρχής, η κυβέρνηση καταφεύγει σε… πολιτικά παίγνια, ενώ την ίδια στιγμή αναζωπυρώθηκαν σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους αλλά και σε πρεσβείες τα σενάρια για κάλπες τον προσεχή Ιανουάριο.

Τις τελευταίες ώρες έχει στηθεί ένα «γαϊτανάκι» κυβερνητικών δηλώσεων και παρεμβάσεων με στόχο τη δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης των μηνυμάτων των πιστωτών και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο ακόμα και για μονομερή κίνηση, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019.

Επί της ουσίας, σε αυτό το κλίμα παραμένει ανοικτός ο χρόνος των εκλογών, όσο και εάν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο Πρωθυπουργός υποστήριξαν ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας. Πλέον, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ουδείς δύναται να προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσει το γραμμικό σενάριο ακόμα και της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στις 26 Μαΐου 2019, παράλληλα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Εξάλλου και ο Πρωθυπουργός είχε πει στη ΔΕΘ ότι ο χρόνος των εκλογών «θα κριθεί από το πώς θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα».

Αυτή η φράση ήταν κλειδί, καθώς φαίνεται ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά, πρώτα με την περιορισμένη ευελιξία των δανειστών και δεύτερον με τους λεονταρισμούς και τα «τελεσίγραφα» του Πάνου Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Τσίπρας πιέζεται τόσο από τα θέμα των συντάξεων, και όπως φαίνεται οι σχετικές αποφάσεις στο Eurogroup μάλλον μετατίθενται για τον Δεκέμβριο αντί για τον Νοέμβριο που ανέμεναν στο Μαξίμου, όσο και από τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Στο συρτάρι του Τσίπρα, ο οποίος θα επιμείνει έως το τέλος να μην ισχύσει το μέτρο, υπάρχει και μια κίνηση που έχει καθαρά εκλογική στόχευση, αυτή της μονομερούς κατάργησης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, ανεξάρτητα εάν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου θα είναι εγγεγραμμένες οι περικοπές.

Με δεδομένο ότι δεν έχει τη χρηματοδοτική πίεση των περασμένων ετών, ο Τσίπρας σχεδιάζει να ακολουθήσει σκληρή στάση έναντι των πιστωτών, οικοδομώντας το αφήγημα των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό της σκληρής γραμμής εφάπτεται και το αποκαλούμενο σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους των Αθηνών «σενάριο της γαλοπούλας». Σύμφωνα με αυτό, ο Τσίπρας θα επιχειρήσει μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές του Δεκεμβρίου, στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Από αυτή την αναμέτρηση στη Βουλή, όπου ο Πρωθυπουργός θα έχει να επικαλεστεί μια δέσμη μέτρων, όσων δηλαδή ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, αλλά και άλλων, όπως π.χ. χθες με την αιφνιδιαστική κίνηση να αποφασίσουν να δοθούν τα αναδρομικά και στους ιατρούς εκτός από τους ενστόλους και στους δικαστικούς, δύναται να προκύψει το πεδίο της προεκλογικής περιόδου.

Είναι βέβαιο ότι θα τεθεί το θέμα των εκλογών στη συζήτηση στη Βουλή από τον Μητσοτάκη και εκεί ο Τσίπρας δεν αποκλείεται να το αφήσει μετέωρο, ώστε αρχές Ιανουαρίου 2019 να προκηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές για τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να συμπέσουν με την πρώτη εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Από την κυβέρνηση αρνούνται να μπουν σε αυτή τη συζήτηση και εμμένουν ότι η μάχη δίνεται για να μην κοπούν οι συντάξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριζε  (News 247) ότι «είμαστε κοντά στη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου», ενώ την ίδια στιγμή ο Καμμένος έλεγε (ΑΝΤ1) ότι αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή οι ΑΝΕΛ θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ. Σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 6ου ετήσιου Αthens Democracy Forum» χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι «οι νέοι κίνδυνοι υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία «υποδόριοι» και δυσχερώς ανιχνεύσιμοι» και μίλησε για «διάβρωση της δημοκρατίας λόγω των ακραίων εκφάνσεων του νεοφιλελευθερισμού».