Ολα μυρίζουν εκλογές

«Μύρισαν» εκλογές, καλέ, μύρισαν εκλογές. Σαν τον πρώτο κρίνο της άνοιξης, σαν το πρώτο γαρίφαλο στ’ αφτί, σαν το πρώτο τριαντάφυλλο του Μάη, όλα μυρίζουν εκλογές. Προσέξτε παρακαλώ, χθεσινή, ολόφρεσκη απόδειξη ότι το μυαλό του προέδρου Τσίπρα το τριβελίζουν οι εκλογές και δεν τον αφήνουν να ησυχάσει. Εκαναν, λέει, μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δουν πώς (με ποια διαδικασία δηλαδή) θα  δώσουν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας  τα αναδρομικά που τους χρωστούν – επί τη βάσει της σχετικής (προεκλογικής, δεν θέλω να το ξεχνάτε…) εξαγγελίας Τσίπρα. Και πάνω εκεί στην κουβέντα, αποφασίστηκε λέει να καταβληθούν «αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ αποδοχές που είχαν περικοπεί» από τα Μνημόνια.

Και ποια είναι η πλάκα, και το εντελώς προεκλογικό του πράγματος; Οτι οι γιατροί του ΕΣΥ που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί του συγκεκριμένου δεν είχαν δικαιωθεί. Η προσφυγή είχε απορριφθεί από το ΣτΕ και μάλιστα με την επισήμανση ότι «δεν προκύπτει νομική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να καταβάλει, αναδρομικά δε, τις περικοπές ή μέρος αυτών».

Δηλαδή, για να το κάνω πιο εύληπτο, δίνουν λεφτά στους γιατρούς του ΕΣΥ παρότι δεν τους έχει δικαιώσει το ΣτΕ, ενώ μέχρι τώρα και για χρόνια δεν έδιναν το 50% από τα επιδόματα των ενστόλων παρότι οι άνθρωποι είχαν δικαιωθεί από το ΣτΕ.

Αν αυτή δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα  απόφαση, νομίζω ότι οι όροι έχουν χάσει τη σημασία τους…

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ρουβίκωνας

Συγγνώμη τώρα, θα μετατραπώ – διότι δεν την αντέχω την ανοησία – σε αυτόκλητο υπερασπιστή των δυο κυριών που προΐστανται πλέον του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη θέση εκείνου του Τόσκα, των κυριών Γεροβασίλη και Παπακώστα. Τους την «έπεσαν» άγρια τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το απίθανο περιστατικό με τον αστυνομικό που υποτίθεται ότι φύλαγε σκοπιά στην πρεσβεία του Ιράν και του έκατσε στη βάρδια να κάνουν «παρέμβαση» οι Ρουβίκωνες. Μπορεί όμως να εγκαλούνται οι δυο κυρίες για τη διάλυση της ΕΛ.ΑΣ.; Ούτε μήνα δεν έχουν συμπληρώσει στο υπουργείο. Εχουμε χάσει εντελώς το μέτρο;

Μπορεί να τους ζητούνται ευθύνες, ας πούμε, διότι ο άλλος, ο ειδικός φρουρός, αγουροξυπνημένος όπως ήταν, έκατσε σαν την κότα στους Ρουβίκωνες και δεν έκανε τίποτε από όσα προβλέπονται από τις οδηγίες που έχει λάβει; Δεν μπορεί, λέω εγώ.

Οταν χρόνια τώρα, τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δοθεί σαφείς εντολές στους αστυνομικούς να μην κάνουν τίποτε να αποτρέψουν τις «παρεμβάσεις» του Ρουβίκωνα, θα ζητήσουμε από τις Γεροβασίλη – Παπακώστα τα ρέστα κι από πάνω;

Κι έπειτα, όπως έχουμε ξαναπεί, για τέτοια κορυφαία ζητήματα διαχείρισης, οι εντολές του τύπου «τα χέρια κοντά» (όπως έκανε και ο συγκεκριμένος φουκαράς…) προέρχονται κατευθείαν από την Κουμουνδούρου, η οποία και από ετών είχε εκπονήσει την πολιτική των «αλληλέγγυων», των «συλλογικοτήτων», της ακτιβιστικής δράσης κ.λπ. κ.λπ.

Ασε που αν δεν υπήρχε το βίντεο, με τη γελοιότητα της αντίδρασης του αστυνομικού, ούτε ΕΔΕ θα γινόταν, ούτε τίποτε…

Τον «έδωσαν» κανονικά οι Ρουβίκωνες…

Κατά των πυροσβεστών

Περί ΕΔΕ και άλλων τινών θα συνεχίσω. Δεν έχει περάσει εβδομάδα από την είδηση που διέτρεξε τα media, social και κανονικά, ότι το καθεστώς του Μαδούρο, που διοικεί όπως διοικεί τη Βενεζουέλα και έχει εξαθλιώσει τον λαό της χώρας, διέταξε τη σύλληψη δύο πυροσβεστών οι οποίοι – άκουσον άκουσον – τον παρομοίασαν με γαϊδούρι. Τι έκαναν αυτοί οι πυροσβέστες; Γύρισαν ένα βιντεάκι το οποίο απεικόνιζε το συμπαθέστατο τετράποδο να εισέρχεται στο γραφείο των πυροσβεστών, άγνωστο πώς, και εκείνοι να το υποδέχονται με ζητωκραυγές και με την προσφώνηση «καλώς όρισες Πρόεδρε Μαδούρο».

Το καθεστώς δεν εκτίμησε – καθόλου μάλιστα – το χιούμορ των δύο πυροσβεστών, τους συνέλαβε, και έκτοτε, συμπεραίνω, τους σαπίζει στο ξύλο να μάθουν…

Στην Ελλάδα τώρα, κυκλοφόρησε χθες ότι στην Πυροσβεστική έχουν διαταχθεί περί τις 10 ΕΔΕ κατά πυροσβεστών, για το ακόλουθο παρεμφερές παράπτωμα: εκείνοι μεν δεν χρησιμοποίησαν κανένα γάιδαρο τετράποδο (το διαχωρίζω από τα δίποδα που βόσκουν ανάμεσά μας) για να σχολιάσουν την κυβέρνηση και τα όσα έκανε και δεν έκανε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Μάτι. Αλλά τινές εξ αυτών διατύπωσαν σχόλια στα social media κατά του Καμμένου υπουργού, ο οποίος επιβαίνων θωρακισμένης Mercedes μετέβη στην πληγείσα περιοχή για έναν… εποικοδομητικό «διάλογο» με τους κατοίκους!

 Η Πυροσβεστική με ανακοίνωσή της διέψευσε ότι διεξάγονται ΕΔΕ κατά πυροσβεστών, για οποιονδήποτε λόγο, πράγμα το οποίο οφείλουμε να αποδεχθούμε.

Εξωδίκως πάντως, πρέπει να ενημερώσω ότι έχουμε έναν πυροσβέστη που μετείχε στην κατάσβεση στο Μάτι, ο οποίος έφαγε ένα πρόστιμο 100 ευρώ για σειρά αναρτήσεων που έκανε σχετικά με την καταστροφή και τα συναισθήματά του από αυτή.

 Και έχουμε και έναν άλλο, μου λένε, ο οποίος επίσης  το είχε ρίξει στις αναρτήσεις στο Facebook, και αυτό δεν άρεσε καθόλου στο αρχηγείο. Αυτός έχει κληθεί για εξηγήσεις, αλλά όχι στο πλαίσιο κάποιας ΕΔΕ.

Και υπάρχει και ένας τρίτος, πάντα κατά τους «διαδρόμους» της Πυροσβεστικής, ο οποίος υπέπεσε σε διπλό «αμάρτημα»: και αναρτήσεις έκανε και δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης, παραβιάζοντας τον σχετικό εσωτερικό κανονισμό –  τον βλέπω να «τρώει» και αυτός πρόστιμο…

Ο Μεγάλος Αδελφός στο Facebook

Επί του ιδίου, έχω μερικές απορίες τις οποίες επιθυμώ και να εκθέσω, προς γνώσιν του πολυπληθούς ακροατηρίου:

υπάρχει κάποιος μηχανισμός στην Πυροσβεστική, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή δεν ξέρω πού αλλού, ο οποίος παρακολουθεί τι γράφεται ή ποστάρεται στα social media, και ποια  δουλειά κάνει αυτός που επιχειρεί τις αναρτήσεις οι οποίες προφανώς ενοχλούν;

Παλαιότερα είχα γράψει εδώ, και δεν είχε διαψευσθεί (πώς να διαψευσθεί άλλωστε, αφού ήταν αλήθεια…) ότι το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί τη δραστηριότητα των κομματικών και κυβερνητικών στελεχών στα social medιa και ειδικά στο Facebook. Και έχω συγκεκριμένο παράδειγμα με σύμβουλο υπουργού, ο οποίος απελύθη διότι είχε κάνει απλώς ένα like σε ανάρτηση τρίτου, με την οποία αυτός ο τρίτος ασκούσε κριτική στο κυβερνητικό έργο. Η παρακολούθηση αυτή έχει άραγε διευρυνθεί στο σύνολο των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό και ειδικότερα στα Σώματα Ασφαλείας;

Συγγνώμη που θα το πω, αλλά αν συμβαίνουν όσα προανέφερα, αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, πραγματική Δημοκρατία. Είναι λειψή, ανάπηρη…

Βενετία… Αθηνών

Τείνω να πιστέψω, τέλος, ότι «λεφτά υπάρχουν». Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι σε περιόδους βαριάς λιτότητας για όλους, το υπουργείο των Εξωτερικών έχει την πολυτέλεια να δημιουργεί γραφείο εν Ελλάδι, εν Αθήναις συγκεκριμένα, για το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Και μάλιστα όχι απλό γραφείο, αλλά ολόκληρη δομή, με επικεφαλής (μου έχουν αναφέρει και το όνομα του ανθρώπου, αλλά νομίζω δεν έχει σημασία…), υπαλλήλους, τηλέφωνα – όταν λέμε ολόκληρη δομή, εννοούμε πλήρη οργάνωση. Υποτίθεται ότι ο υπουργός Κοτζιάς δημιουργεί αυτό το γραφείο για να εποπτεύει την αντίστοιχη διεύθυνση στη Βενετία, όπου, όπως εγκαίρως έχω ενημερώσει, θα διορισθεί ένας ομότιμος κύριος καθηγητής εκ Θεσσαλονίκης, φίλος του συστήματος – φυσικά συριζαίος.

Μια χαρά πάμε νομίζω.