Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια έχω καταθέσει προτάσεις, έχω προβεί σε καταγγελίες, έχω κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το hotspot στη Μόρια, στην οποία μιλάω για βιασμούς παιδιών, για εμπόριο ναρκωτικών και σαρκός, για την υγειονομική βόμβα. Αποτέλεσμα κανένα. Στην απάντηση που έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην τελευταία μου επιστολή εξακολουθεί να μιλά για τη δέσμευση αποσυμφόρησης των νησιών εντός του Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα νούμερα δείχνουν ότι πάμε σε αδιέξοδο.

Δεν μπορεί να λένε οι υπεύθυνοι διαχείρισης του Προσφυγικού ότι φοβούνται μια αύξηση στις ροές χωρίς να έχουν σχέδιο. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα και θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν plan A, B και C. Μας δημιούργησαν αδιέξοδα όταν ακόμη είχαμε μικρές ροές. Οταν τελικά φτάσουν αυξημένες οι προσφυγικές ροές, απλά θα ψαχνόμαστε. Και να ξέρετε, πληροφορούμαστε πως είναι χιλιάδες αυτοί που περιμένουν απέναντι στα τουρκικά παράλια για να έρθουν στην Ελλάδα.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι ότι ο κίνδυνος να διαλυθεί η κοινωνική συνοχή είναι πλέον υπαρκτός. Υπάρχουν ακραίοι, οι οποίοι έχουν αφεθεί να αποθρασυνθούν, η ακρότητά τους, δε, επεκτείνεται ραγδαία. Μιλάμε για μια κοινωνία κουρασμένη, που όλο αυτό το διάστημα έδωσε μαθήματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και διαχείρισης κρίσεων, τώρα όμως έχει κουραστεί και φοβηθεί. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι άκρως επικίνδυνη, για την οποία επιβάλλεται να δοθούν λύσεις χθες.

Ο Σπύρος Γαληνός είναι δήμαρχος Λέσβου