Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που δολοφονήθηκε στυγνά ο Παύλος Φύσσας από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής. Ομως σήμερα ένα πράγμα πρέπει να απορρίψουμε μετά βδελυγμίας: Δηλαδή να μετατρέψουμε την άγρια τούτη δολοφονία σε μια «κανονικότητα» που θα τη θυμόμαστε απλώς με διαδηλώσεις ή άλλες εκδηλώσεις!

Και ξεχνώντας ολέθρια και απαράδεκτα ότι η ποινική δίκη της Χρυσής Αυγής έχει ως βασική κατηγορία ένα άκρως απωθητικό και ασύλληπτο γεγονός: Οτι πίσω από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα εκρύπτετο μια εγκληματική οργάνωση που διέπραττε δολοφονίες ή άλλα μαφιόζικα εγκλήματα!

Ή μη ενθυμούμενοι αυτό το ανατριχιαστικό μέγεθος που αναφέρει η έξοχη πρόταση του εισαγγελέα Ντογιάκου: Δηλαδή ότι οι πρωταγωνιστές αυτού του ακροδεξιού μορφώματος λατρεύουν τον αρχηγό τους κατά την εαρινή ή χειμερινή ισημερία, όπως ακριβώς έκαναν οι Ναζί, που υμνούσαν σε ανάλογες γιορτές τα γενέθλια του Χίτλερ (Ν. Λακόπουλος, «Το μυθιστόρημα του ναζισμού»)!

Και υπάρχει ένα μόνο μέγεθος που θα μπορούσε να αποτρέψει την ανωτέρω άθλια μετατροπή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα σε μια απλή επέτειο. Και αυτό είναι η ποινική δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ωστόσο εξελίσσεται με «λιποθυμικούς ρυθμούς».

Και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτή την (απαράδεκτα) νωχελική διερεύνηση της ανωτέρω δυσώδους υπόθεσης. Και εξηγούμαι:

1. Ευθύνεται καταρχήν η ελληνική Βουλή, η οποία –  ιδίως επί της προεδρίας Κωνσταντοπούλου – είχε καθυστερήσει εντελώς αδικαιολόγητα να άρει την ασυλία πολλών βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Και εδώ είναι απαραίτητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ανιχνεύσει τις δικές της τεράστιες «ενοχές»!

2. Ευθύνονται επίσης κάποιοι παράγοντες της Δικαιοσύνης, οι οποίοι έκαναν την εσφαλμένη επιλογή να εκκολάψουν μια «τερατώδη δίκη» με 37 κατηγορουμένους, 100 συνηγόρους υπεράσπισης κ.λπ., ενώ γνώριζαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να περατώσουν μια τέτοια γιγαντιαία υπόθεση σε έναν εύλογο χρόνο (όπως απαιτεί και η ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου). Ετσι θα ήταν καλύτερο να χωριστεί η πιο απεχθής πράξη, δηλαδή η δολοφονία του Φύσσα και να δικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Ενδεχόμενα τώρα θα είχε τελειώσει.

Το συμπέρασμα; Το συμπέρασμα είναι θλιβερό, γιατί τεράστια ευθύνη για όλα αυτά έχουν και οι ίδιοι οι έλληνες πολίτες οι οποίοι ανέδειξαν με την ψήφο τους τη Χρυσή Αυγή σε τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα! Και η ευθύνη τούτη γίνεται ακόμη πιο βαριά όταν διαβάζει κανείς στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής (τ. 5) τα ακόλουθα: «Είμαστε ναζιστές. Είμαστε παγανιστές…».

Αραγε τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αφυπνιστούν οι έλληνες πολίτες που ψηφίζουν αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα;

Ο Γρηγόρης Π. Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ