Με σύνθημα τη λέξη «Φαντάσου» και φιλοδοξία να παράγει «ποιοτικό θέατρο για όλους», το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε χθες το ρεπερτόριό του για τη νέα σεζόν. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός, στην τελευταία περίοδο της θητείας του, προλόγισε τις φετινές δράσεις και παραγωγές τονίζοντας πως «δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το ταμείο αλλά να βάλουμε τέτοιους στόχους που δικαιωματικά να λεγόμαστε το μεγαλύτερο θέατρο της χώρας».

Πέρα από τις κοινωνικές δράσεις, τις διεθνείς συνεργασίες και τις παρεμβάσεις στην πόλη, στα νέα εγχειρήματα της σεζόν ανήκουν η πλήρης λειτουργία του Μικρού Εθνικού, το νέο θεατρικό στέκι για παιδιά και εφήβους στο ανακατασκευασμένο ισόγειο του Rex (με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση). Ακόμα, σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία για πρώτη φορά της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο της Πειραιώς 52 όπου ήδη έχει μεταφερθεί και η Δραματική Σχολή. Στις φετινές καινοτομίες εντάσσεται και η θέσπιση κάρτας φίλων Εθνικού Θεάτρου με κόστος 190 ευρώ ετησίως για όλες τις παραστάσεις, αλλά και νέα κυριακάτικα οικογενειακά πακέτα εισιτηρίων. Παράλληλα έλληνες εικαστικοί και ζωγράφοι, έργα των οποίων ανήκουν στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, «δανείζουν» μοτίβα των δημιουργιών τους για το επικοινωνιακό υλικό της νέας περιόδου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. Η αυλαία στην Κεντρική Σκηνή ανοίγει φέτος με το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλο που διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαυρίκιος. Πρωταγωνιστούν οι Γιούλικα Σκαφιδά, Λυδία Φωτοπούλου και Γιάννης Βογιατζής (από 11/11). Στο πλαίσιο διμερούς διακρατικής συμφωνίας με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας θα παρουσιαστεί στις 18 Νοεμβρίου το έργο «Ο ορφανός του Ζάο» του Ζι Ζουν Ζιανγκ με δύο κινέζους ηθοποιούς να πλαισιώνουν τους έλληνες συναδέλφους τους. Τον Μάρτιο έρχεται ο «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και τους κεντρικούς ρόλους να έχουν οι Εμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Γιάννης Βογιατζής και Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ξεκινάει στις 19 Οκτωβρίου με το «Ξύπνα, Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά σε μια διαφορετική προσέγγισή του από τον Αρη Μπινιάρη. Πρωταγωνιστούν οι Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Ηρώ Μπέζου, Αρης Μπινιάρης και Γιώργος Γάλλος. Ακολουθεί στις 15 Φεβρουαρίου η «Απλή μετάβαση» του Γεράσιμου Ευαγγελάτου που θα σκηνοθετήσει ο Μίνως Θεοχάρης. Συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Ασπιώτης και Μαρίζα Ρίζου. Τον Μάιο καταφτάνουν τα «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και πρωταγωνιστές τους Νίκο Χατζόπουλο, Κώστα Βασαρδάνη και Μαρία Κεχαγιόγλου. Η άνοιξη θα μπει με χορό στο Εθνικό, αφού στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ, η Παναγιώτα Καλλιμάνη θα παρουσιάσει τη χορογραφία «Allez viens».

ΘΕΑΤΡΟ REX. Στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Rex επαναλαμβάνεται η παραγωγή «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός σε δύο περιόδους (27/9 – 18/11, 7/2 – 3/3). Λίγο πριν φύγει η χρονιά, ο Γιάννης Μόσχος ανεβάζει τη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς σε μορφή μιούζικαλ με μουσική του Θοδωρή Οικονόμου (από 7/12). Στις 22 Μαρτίου κάνει πρεμιέρα «Ο άνθρωπος που γελά» του Βίκτωρος Ουγκώ, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ. Στην Πειραματική Σκηνή, φέτος οι τρεις παραγωγές απομακρύνονται από τον θεατρικό προσανατολισμό και αγγίζουν εναλλακτικές θεματικές και μία περίοδο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έως τη δεκαετία του 1960, οπότε διαμορφωνόταν η ενωμένη Ευρώπη. Μετά την επανάληψη του «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» της Αλεξάνδρας Κ που σκηνοθετεί ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουδάκος (από 17/10) στις 30 Νοεμβρίου ξεκινάει «Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ» του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Το «La strada» του Φελίνι, εξάλλου, διασκευάζεται από τους Fly Theatre (από 1/2) λίγο πριν ο Ακύλλας Καραζήσης ανεβάσει το «Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη, αστική, περιπετειώδης αφήγηση» (από 29/3).

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ. Ως προς το Μικρό Εθνικό, η υπεύθυνή του Σοφία Βγενοπούλου εγκαινιάζει τη λειτουργία του με την παράσταση «Η τραμπάλα» του Στιούαρτ Μέλτον σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου (από 6/10). Η Βγενοπούλου θα σκηνοθετήσει τα «Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» του Μαρκ Τουέιν (από 14/10) και «Ταξίδι» (από 2/11) με πρωταγωνιστές έλληνες και πρόσφυγες έφηβους. Τέλος, στις 10 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις του «Μικρές ιστορίες για αγρίους», μια σύνθεση πάνω σε κείμενα του Μπαρνάρ Φριό που σκηνοθετεί η Μαρία Σαββίδου.

Τη δική τους σημασία πάντως είχαν στην αποφώνηση της εκδήλωσης, οι ευχαριστίες που απεύθυνε ο Στάθης Λιβαθινός για τη στήριξη και τη βοήθεια στην πρώην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.  Κι αυτό επειδή ανέφερε πως δεν έχει ακόμα κληθεί από τη νέα υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά για να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν την πρώτη σκηνή της χώρας. Με δεδομένη τη λήξη της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή τον ερχόμενο Μάιο, ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου διευκρίνισε πως δεν έχει κάνει ακόμα κάποια σχετική συζήτηση με τους αρμοδίους και αναμένει να ακούσει τις προθέσεις τους, όσο ο ίδιος σκέφτεται το μέλλον του στο τιμόνι του Εθνικού.