Ενιωθες σαν να βρισκόσουν στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Ενα πολύχρωμο πλήθος «στριφογύριζε» το βράδυ της Κυριακής στους τεράστιους, εντυπωσιακούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μικροί και μεγάλοι ανεβοκατέβαιναν με ποδήλατα και μικρά αυτοκινητάκια πάνω στις μεγάλες πλάκες, έξω ακριβώς από τα κρυστάλλινα κτίρια. Κάποιοι άλλοι κυκλοφορούσαν δίπλα στο κανάλι το οποίο σου «χάριζε» αίσθηση δροσιάς σε μια βραδιά που ήταν αρκετά ζεστή. Μεγάλες ομάδες ανθρώπων είχαν καθίσει στα τραπεζάκια με τις καρέκλες στην εξωτερική «αυλή». Υπήρχαν ομάδες με μουσικούς, παιχνίδια, μπαλόνια, νότες χαράς και αισιοδοξίας. Τα αυτοκίνητα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το ΚΠΙΣΝ.

Η αλήθεια είναι ότι είχαν σχηματίσει μια σημαντικά μεγάλη ουρά. Σε μια στιγμή μάλιστα δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς όλοι προσπαθούσαν να φθάσουν στο γκαράζ. Το Γκαλά Ροσίνι (Rossini Gala), το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη μεγάλη «κατακόκκινη» αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού, αν και η ΕΛΣ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα επίσημα το πρόγραμμά της…

Οι ερμηνείες των έργων και η νέα κολεξιόν για τα… μάτια σας μόνο!

Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, λάτρης της όπερας, έφτασε νωρίς στις «πάντα φιλόξενες νέες εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ», όπως τις χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Η εξαιρετική αυτή μουσική βραδιά, μια συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Οπερας Ροσίνι και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (στο πλαίσιο του προγράμματος Tempo Forte), είχε τη σφραγίδα της πρεσβείας της Ιταλίας στη χώρα μας και των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας.

Το ελληνικό υπουργείο μάλιστα και η ΕΛΣ αποφάσισαν να προσφέρουν τα έσοδα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ κ. Γιώργος Κουμεντάκης καθόταν στις πρώτες σειρές με την κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη της αντιπολίτευσης είχαν «καταλάβει» το κεντρικό θεωρείο. Με αφορμή λοιπόν τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Ροσίνι, η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη (με μια πραγματικά εκθαμβωτική κόκκινη τουαλέτα), η επίσης υψίφωνος Τσέλια Κοστέα, η μεσόφωνος Μαίρη – Ελεν Νέζη (με γαλάζιο μακρύ φόρεμα) και οι Χουάν Σάντσο, Διονύσης Σούρμπης και Πάολο Μπορντόνια, ερμήνευσαν αποσπάσματα από έργα του συνθέτη, σε μουσική διεύθυνση Σεμπαστιάνο Ρόλι.

Μακριές τουαλέτες, φράκα και κομψές εμφανίσεις στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, με την Ολγα Κεφαλογιάννη (επέλεξε φλοράλ, τύπου vintage φόρεμα) και τη Λυδία Αγγελοπούλου (ντυμένη στα λευκά), να κλέβουν τις εντυπώσεις. Σε διαφορετικό στυλ υπέρκομψα, «ιδιαίτερα», τα ρούχα, μπιζού, αξεσουάρ του διεθνούς πλέον brand Zeus & Dione (των Μαρέβας Μητσοτάκη – Δήμητρας Κολοτούρα), κλέβουν ματιές στο GB Corner της Μεγάλης Βρεταννίας. Η νέα φθινοπωρινή – χειμερινή συλλογή μόλις έφθασε στον εμβληματικό χώρο. Φρόντισα αμέσως να την κλείσω (αποκλειστικά) στον φακό μου…

Ο Δήμος Μυκόνου «φροντίζει» τα σχολεία του

Η Μύκονος αρχίζει και αδειάζει σιγά σιγά. Ενα πέπλο στα χρώματα της ώχρας «τυλίγει» το νησί, αντικαθιστώντας τις αστραφτερές λευκές, χρυσαφένιες και γαλαζοπράσινες αποχρώσεις. Τα Σαββατοκύριακα, βέβαια, υπάρχουν πάντα αυτοί οι οποίοι απολαμβάνουν την ηρεμία, κοιτάζοντας το απέραντο γαλάζιο. Το φθινόπωρο στο «ήσυχο» πλέον Νησί των Ανέμων έφερε τους μαθητές πίσω στα σχολεία. Ο Δήμος Μυκόνου, λοιπόν, διαθέτει το ποσό των 600.000 ευρώ εντός του 2018 για συντήρηση, ανακαίνιση και εξοπλισμό των σχολείων. Ολες οι σχολικές μονάδες ήταν πανέτοιμες να υποδεχθούν τους μαθητές. Εντυπωσιασμένα πραγματικά τα παιδιά, όπως και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, παρακολουθούσαν τη νέα εικόνα που παρουσίαζαν τα σχολεία τους. Ο κατάλογος των ενεργειών που υλοποιήθηκαν είναι αρκετά μακρύς και περιλαμβάνει εκτεταμένα έργα συντήρησης και ανακαίνισης των σχολικών συγκροτημάτων με σύγχρονο τεχνολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες ελαιοχρωματισμού αιθουσών, αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, οικοδομικές εργασίες επισκευών, διαγράμμισης αύλειων χώρων και γηπέδων, τοποθέτησης κατάλληλης σήμανσης μπροστά στα σχολεία, αθλητικού εξοπλισμού κ.ά.