«Αυτή η σκληρή δοκιμασία, η εισβολή διαρρηκτών στο σπίτι μου, με οδήγησε σε ένα βασικό συμπέρασμα: Πόσο απροστάτευτος και ανυπεράσπιστος είναι ο πολίτης. Στο έλεος των κακοποιών, ακόμα και μέσα στο σπίτι του! Και η αστυνομία παντελώς απούσα». Με αυτά τα λόγια εκφράζει την οργή του ο επαγγελματίας δύτης Γιώργος Βαρδάκας, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έπεσε θύμα διαρρηκτών που «σήκωσαν» ανενόχλητοι το σπίτι του στον Αλιμο.

Η εισβολή των κακοποιών έγινε on camera και ο ίδιος και η σύζυγός του, που βρίσκονταν για διακοπές στο Παρίσι, παρακολούθησαν (αποσβολωμένοι και τρομοκρατημένοι) από την οθόνη κινητού τη λεηλασία του σπιτιού τους. Οι κάμερες μετέδιδαν καρέ καρέ τις κινήσεις των διαρρηκτών ενώ οι ίδιοι καθηλωμένοι στο ξενοδοχείο δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Απλώς έβλεπαν, ανήμποροι θεατές, τους δράστες να κάνουν άνω – κάτω το διαμέρισμά τους. Μια διάρρηξη σε απευθείας μετάδοση, υπό τους ήχους του συναγερμού που είχε ξεσηκώσει τη γειτονιά: «Τους έβλεπα να ρημάζουν το σπίτι. Ο συναγερμός ηχούσε και οι κακοποιοί χαλαροί και ατάραχοι συνέχιζαν. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα». Το σκηνικό της λεηλασίας διήρκεσε περίπου 20 λεπτά (οι κακοποιοί ξήλωσαν ακόμα και το χρηματοκιβώτιο) ενώ η Αστυνομία, αν και είχε ειδοποιηθεί από το πρώτο λεπτό (από την εταιρεία security) έφτασε στο διαμέρισμα ύστερα από μισή ώρα. Οι δράστες είχαν γίνει καπνός. Η πρωτοφανής ιστορία τής… online διάρρηξης διαδραματίσθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της 6ης Σεπτεμβρίου σε διαμέρισμα που βρίσκεται όχι μόνο σε κεντρικότατο δρόμο του Αλίμου, αλλά και σε μικρή απόσταση από το Αστυνομικό Τμήμα. Κι όμως η Αστυνομία έσπασε κάθε ρεκόρ αδράνειας σε ό,τι αφορά ακόμα και τις στοιχειώδεις αντιδράσεις για την προστασία του πολίτη αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στους κακοποιούς. «Οι διαρρήκτες έχουν χρονομετρήσει και γνωρίζουν τους χρόνους επέμβασης. Γνωρίζουν ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι την επέμβαση της Αστυνομίας και γι’ αυτό αλωνίζουν και κάνουν ό,τι θέλουν, ό,τι τους κάνει κέφι, στα σπίτια του κόσμου» λέει αγανακτισμένος ο Γιώργος Βαρδάκας.

Οπως σημειώνει, οι σκηνές όπως τις κατέγραψε η κάμερα αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για τα μειωμένα έως ανύπαρκτα αντανακλαστικά της Αστυνομίας: «Δεν μιλάμε για κάποιο απομονωμένο και δυσπρόσιτο σημείο της χώρας. Η διάρρηξη έγινε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και μάλιστα ξημερώματα, όταν οι δρόμοι ήταν άδειοι, δεν κυκλοφορούσε κανείς. Και όμως η Αστυνομία καθυστέρησε. Για μισή ώρα δεν εμφανίσθηκε ούτε ένα περιπολικό ούτε μία μοτοσικλέτα για να προλάβει, έστω να μπλοκάρει τους διαρρήκτες κατά τη διαφυγή τους».

Και βέβαια η σκέψη πάει στο πιο εφιαλτικό σενάριο για το τι μπορεί να συμβεί αν οι κακοποιοί βρίσκουν τους ενοίκους στο σπίτι: «Μέχρι να επέμβει η Αστυνομία μπορούν να τους ξυλοκοπούν ή ακόμα και να τους βασανίζουν» απαντά ο Γιώργος Βαρδάκας.

Ο ίδιος περιγράφει το χρονικό της διάρρηξης: «Ηταν 3.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, όταν χτύπησε το κινητό μου τηλέφωνο. Ηταν από την εταιρεία security, οι υπεύθυνοι της οποίας με ειδοποίησαν για ύποπτες κινήσεις στο διαμέρισμά μου. Καρφώθηκα στην οθόνη του κινητού, βλέποντας τελικά τέσσερις διαρρήκτες να αλωνίζουν στο σπίτι μου και να ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή τους χώρους. Ο συναγερμός χτυπούσε αλλά εκείνοι, αδιάφοροι, συνέχιζαν να ψάχνουν. Γνώριζαν ότι κανείς δεν θα τους σταματούσε». Το ζευγάρι μένει στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας και οι δράστες εισέβαλαν στο διαμέρισμα από πλαϊνό μπαλκόνι, ένας χώρος που δεν φωτίζεται καλά:

«Εσπασαν το τζάμι της κουζίνας και μπήκαν στο εσωτερικό. Αφού έψαξαν τους χώρους, εντόπισαν βιδωμένο σε μια παπουτσοθήκη το χρηματοκιβώτιο, το ξήλωσαν, το πήραν και έφυγαν ανενόχλητοι». Από την πλευρά τους οι γείτονες άρχισαν να φωνάζουν μήπως αναγκάσουν τους κακοποιούς να φύγουν. «Αλλά με τέτοια έλλειψη αστυνόμευσης ο πολίτης είναι τελείως ανίσχυρος, απροστάτευτος και ακάλυπτος. Η Αστυνομία έφθασε δέκα λεπτά αφότου είχαν φύγει οι κακοποιοί», καταγγέλλει ο Γιώργος Βαρδάκας. Μάλιστα έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να θωρακίσει το σπίτι του, εφοδιάζοντας το διαμέρισμα με κάμερες και συστήματα συναγερμού: «Τι άλλο να κάνει πια ο πολίτης; Τους έδωσα μασημένη τροφή και ορίστε τα αποτελέσματα. Το βράδυ μετά τις 12.30 δεν  βλέπεις μοτοσικλετιστή της ΔΙΑΣ πουθενά. Ως πολίτης είχα πάρει όλα τα μέτρα. Αλλά όταν δεν υπάρχει αστυνόμευση τα πάντα πέφτουν στο κενό».

Με ακάλυπτα πρόσωπα οι κακοποιοί

Το βίντεο αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά των δραστών που όπως φαίνεται (αγνοώντας ότι υπάρχουν κάμερες ασφαλείας) προχώρησαν στην εισβολή με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους. Ακόμα και σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι. Με όσα συμβαίνουν έχει κλονισθεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την ΕΛ.ΑΣ., όπως επιβεβαιώνει ο Γιώργος Βαρδάκας, ο οποίος επικήρυξε τους διαρρήκτες για 3.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ανάρτησε το βίντεο – ντοκουμέντο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Για μένα το κίνητρο της επικήρυξης δεν είναι οικονομικό. Ως υπεύθυνος πολίτης θέλω να στείλω το δικό μου μήνυμα. Είναι η οργή για όσα βιώνουμε καθημερινά. Θέλω να εντοπίσω τους δράστες για να υπάρξει παραδειγματισμός. Δεν μπορεί να επιτίθενται, να εισβάλλουν στα σπίτια του κόσμου, να τρομοκρατούν οικογένειες, να βασανίζουν ηλικιωμένους εκμεταλλευόμενοι την απουσία και την αδράνεια της Αστυνομίας. Ο πολίτης πρέπει να αντιδράσει και να κάνει μια αρχή».