«Ανοίγουν» 1.576 θέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με συμβάσεις εργασίας έως και δύο χρόνια. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την υπογράφουν πέντε υπουργοί της κυβέρνησης, οι αναμενόμενες προσλήψεις θα γίνουν στο πλαίσιο υλοποίησης έργου, χρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αντικείμενο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών. Φορέας υλοποίησης θα είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρόκειται, ειδικότερα, για παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, λειτουργία συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης, συντονισμό εμβολιασμών στον εν λόγω πληθυσμό και εκτίμηση συνθηκών υγιεινής των χώρων διαμονής των προσφύγων. Μάλιστα, ως παρεμβάσεις δημόσιας υγείας νοούνται οι δράσεις που κρίνονται απαραίτητες για την πρόληψη εμφάνισης λοιμωδών και μη νοσημάτων. Παράλληλα, το έργο προβλέπει την ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, που περιλαμβάνει την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού δομών που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους τομείς της παιδιατρικής, της γυναικολογίας – μαιευτικής, της νοσηλευτικής και της ψυχικής υγείας.

Οι συμβάσεις εργασίας θα έχουν διάρκεια έως 18 μήνες, ωστόσο θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης για ακόμη ένα εξάμηνο. Το έργο χωρίζεται σε έξι υποέργα, καθένα από τα οποία ζητεί και διαφορετικό αριθμό προσλήψεων και ειδικοτήτων. Μόνο το υποέργο 5 αφορά την εκπαίδευση των νέων εργαζομένων.

Ετσι, για το υποέργο 1, που αφορά την επιστημονική επίβλεψη, διαχείριση και συντονισμό του προγράμματος, πρόκειται να προσληφθούν 40 άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ειδικότητας: επαγγελματίες υγείας, φαρμακοποιοί, στατιστικοί, οικονομικού κλάδου, διοικητικοί, νομικοί.

Για το υποέργο 2, που αφορά μεταξύ άλλων τη λειτουργία του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και τοΝ συντονισμό των εμβολιασμών, θα προσληφθούν 62 άτομα, ειδικότητας: επαγγελματίες υγείας ΠΕ/ΤΕ, επισκέπτες υγείας ΤΕ, επόπτες Δημόσιας Υγείας ΤΕ, βιοστατικής ΠΕ και πληροφορικής ΠΕ.

Για το υποέργο 3, που είναι οι υπηρεσίες υγείας στο πεδίο, θα προσληφθούν 610 άτομα, ειδικότητας: γιατροί και οδοντίατροι, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές/διερμηνείς, διασώστες/πλήρωμα ασθενοφόρου, γενικοί συντονιστές, συντονιστές υγειονομικών υπηρεσιών, συντονιστές πεδίου.

Για το υποέργο 4, που αφορά την ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, θα προσληφθούν 862 άτομα, με ειδικότητα: γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές/διερμηνείς, διασώστες/πλήρωμα ασθενοφόρου, διοικητικοί.

Τέλος, για το υποέργο 6, που αφορά τη στρατηγική επικοινωνίας, θα προσληφθούν ένας δημοσιογράφος και ένα άτομο κλάδου Πληροφορικής ΠΕ.

Τα κριτήρια για τη μοριοδότηση των υποψηφίων είναι ακαδημαϊκά (βαθμός πτυχίου, διδακτορικός, μεταπτυχιακός τίτλος, δεύτερο πτυχίο, γνώση ξένης γλώσσας, γνώση χειρισμού Η/Υ), η εμπειρία (εμπειρία στο αντικείμενο προς κάλυψη θέσης ή χρόνος από την ημερομηνία απόκτησης του τίτλου ειδικότητας για την κατηγορία των γιατρών), αλλά και κοινωνικά (αριθμός ανήλικων τέκνων, τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, γονέας μονογονεϊκής οικογένειας, ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, εντοπιότητα).