Ηταν γνωστό εδώ και ημέρες ότι θα έπεφταν καμπάνες για τα επεισόδια και τη μίνι διακοπή στο παιχνίδι ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Ειδικά η ρίψη φωτοβολίδας δεν γινόταν να περάσει ντούκου, έστω κι αν οι ποινές έχουν γίνει ελαφρύτερες σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Τι έβγαλε η ετυμηγορία του αθλητικού δικαστή; Ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 20.750 ευρώ για τη φωτοβολίδα και την ίδια στιγμή ο Πανιώνιος για τη συμπεριφορά των οπαδών του θα καταβάλει το ποσό των 13.500 ευρώ. Ορισμένοι θα υποστηρίξουν ότι οι ακραία επικίνδυνες κινήσεις των φίλων μιας ομάδας που εκτοξεύουν ακόμη και φωτοβολίδες πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα. Είναι μια άποψη και όντως δείχνει σωστή. Αλλο η ποινή και άλλο ένα χάδι. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να το αντιμετωπίσει και διαφορετικά. Σαν μια τελευταία προειδοποίηση, σαν ένα ύστατο καμπανάκι ώστε να μην έχουμε ξανά παρόμοια περιστατικά. Ας πούμε ότι δίνεται ένα σήμα στην κάθε ομάδα για να αναζητήσει τον υπεύθυνο, να νουθετήσει την πλατιά μάζα των οπαδών, να τραβήξει το αφτί σε όσους είναι πιο επιρρεπείς σε λανθασμένες και καταδικαστέες αντιδράσεις. Γίνεται αυτό; Προφανώς και δεν είναι εύκολο, αξίζει όμως να προσπαθήσουν οι αρμόδιοι. Ειδικά όταν όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη συνέβησαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη αφορμή και παράλληλα η εικόνα ήταν ξεκάθαρη.

Αν φέρουμε στον νου δε ότι συζητείται ευρύτατα πως πρέπει να αρχίσουν ξανά οι μετακινήσεις οπαδών, να πηγαίνουν δηλαδή οι μεν στο γήπεδο των δε και τούμπαλιν ύστερα από πολλά χρόνια, γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζεται να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Τα ευχολόγια δεν ταιριάζουν στην περίπτωση, και άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν έχει επισημανθεί η ανάγκη να εκλείψουν φαινόμενα βίας ακόμη και στη χειρότερη μορφή τους. Οπότε δεν ακούγεται κάτι για πρώτη φορά.

Ωστόσο, με αφορμή την ποινή για τη φωτοβολίδα που έπεσε στη Νέα Σμύρνη και που κάποιοι θα τη χαρακτηρίσουν ελαφριά, αξίζει να επισημάνουμε ότι ενδέχεται να είναι το τελευταίο καμπανάκι προς όλους. Ανεξάρτητα από τις τιμωρίες που επιβάλλει ο κώδικας, άσχετα με τις καμπάνες που θα πέφτουν, σε επανάληψη ανάλογων περιστατικών δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κουβέντα για άρση του μέτρου των μετακινήσεων θα τεθεί ξανά σε άλλη βάση. Εννοούμε φυσικά τις οργανωμένες μετακινήσεις. Και αν θέλουμε επιτέλους να προσεγγίσουμε τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, αξίζει να τα σκεφθούμε όλα αυτά και να πάρουμε οριστικά τα μέτρα μας.